Program 36. FEST-a: subota, 23. februar 2008.

Proslavljeni reditelj Folker Šlendorf (Volker Schlendorff) sinoć je u Beogradu otvorio 36. međunarodni filmski festival FEST 08, koji će trajati od 22. februara do 2. marta 2008. godine. Premijerom njegovog filma „Ulžan“ („Ulzhan“) u 19.30 časova zvanično je i počeo naš najveći filmski festival, koji će se kao i ranijih godina održavati u bioskopskim dvoranama Centra „Sava“, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine i Jugoslovenske kinoteke.
Tokom deset dana, koliko traje festival, biće prikazano oko 75 filmova iz zemlje i sveta, i to u sledećim programskim celinama – Horizonti (laureati prošlogodišnjih festivala), FantAzija (filmovi iz Azije), Činjenice i slagalice (dokumentarni filmovi), Mapa, Evropa van Evrope (filmovi koji više geografski nego politički pripadaju ovoj regiji, koji će po treći put biti takmičarski), poseban program savremenog ruskog filma i poslovni deo festivala: „B2B“.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.

Film: Ulžan
Program: Horizonti
Datum i vreme: 23. februar, 12 časova
Engleski naziv: Ulzhan
Zemlja: Francuska, Nemačka, Kazahstan, 2007
Trajanje: 101 minut
Festivali: Kan, Toronto, 2007
Glavne uloge: Filip Toreton (Philippe Torreton), David Benent (David Bennent), Ajanat Ksenbaj (Ayanat Ksenbai)
Režija: Folker Šlendorf (Volker Schlendorff)

SINOPSIS

Na jednom lošem putu u Kazahstanu sredovečni Čarls Sajmon napušta svoj auto koji je ostao bez goriva i peške nastavlja put po širokim stepama centralne Azije. Povremeno sreće ljude i deliće civilizacije.
Pored misteriozne prošlosti, ono čime Čarls privlači gledaoca jeste njegova velika potreba da nastavi prema svom cilju. Nakon razgovora sa saputnikom, shvata da bi na konju brže i bezbednije krstario stepom, zato kupuje jednog od mlade učiteljice po imenu Ulžan. Uprkos Čarlsovoj tvrdoglavoj odluci da putuje sam, Ulžan napušta sve i prati ga u planine. Ovaj par, nekada zajedno, a nekada odvojeno, suočava se s olujama i teškoćama na svom tegobnom putu.

Film: Biće krvi
Program: Horizonti
Datum i vreme: 23. februar, 14.30 časova
Originalni naziv: There Will Be Blood (2007)
Zemlja: SAD, 2007
Trajanje: 160 minuta
Festivali i nagrade: Berlinski filmski festival 08, Zlatni globus
Glavne uloge: Danijel Dej-Luis (Daniel Day-Lewis), Pol Dano (Paul Dano), Dilon Frejzer (Dillon Freasier)
Režija: Pol Tomas Anderson (Paul Thomas Anderson)

SINOPSIS

Izuzetan ep o porodici, veri, moći i nafti smešten je na sam početak kalifornijskog petrolejskog buma u zoru 20. veka. Ovo je hronika uspona Danijela Plejnvjua, koji od siromašnog kopača srebra i samohranog oca prerasta u naftnog tajkuna.
Kada dobije misterioznu dojavu da na zapadu postoji gradić gde okean nafte izvire iz tla, Plejnvju se tamo upućuje sa svojim sinom, Ejč Dabljuom, kako bi iskoristio svoju priliku u prašnjavom Litl Bostonu. U tom od boga zaboravljenom gradiću, gde se glavno uzbuđenje vrti oko crkvice harizmatičnog propovednika Elija Sandeja, ocu i sinu se osmehne sreća. No, i pored toga što izvor povećava njihovo bogatstvo, ništa neće ostati isto dok se sukobi razvijaju, a ljudske vrednosti – ljubav, nada, zajedništvo, ubeđenja, ambicija, čak i veza između oca i sina – bivaju ugrožene korupcijom, prevarom i protokom nafte.

Film: Noćna straža
Program: Horizonti
Datum i vreme: 23. februar, 17 časova
Engleski naziv: Nightwatching
Zemlja: Kanada, Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska, 2007
Trajanje: 134 minuta
Festivali: Venecija, Toronto, 2007
Glavne uloge: Martin Friman (Martin Freeman), Eva Bertsli (Eva Birthstle), Džodi Mej (Jodi May), Emili Holms (Emily Holmes)
Režija: Piter Grinavej (Peter Greenaway)

SINOPSIS

Godina 1642. označava prekretnicu u životu proslavljenog holandskog slikara Rembranta, jer je tada doživeo promenu – od bogate i poštovane slavne ličnosti u pukog siromaha. Na nagovor trudne žene Saskije, Rembrant nerado prihvata da slika grupni portret Milicijskog društva amsterdamskih musketara, koji će kasnije biti poznat kao Noćna straža.
Rembrant postepeno otkriva ubistvo skriveno pod plaštom vojnog incidenta. Uveren u svoje bogatstvo i uspeh, odlučuje da razotkrije zaverenike. Upirući prst kroz samu sliku, uz neoborive dokaze, on pažljivo gradi svoju optužbu, otkrivajući ružnu i dvoličnu stranu holandskog društva u takozvanoj zlatnoj eri. Svi dokazi stoje i nama na raspolaganju da ih otkrijemo.

Film: Nema zemlje za starce
Program: Horizonti
Datum i vreme: 23. februar, 19.30 časova
Engleski naziv: No Country for Old Men
Zemlja: SAD, 2007
Trajanje: 123 minuta
Festivali: Kan, Toronto, Zlatni globus – Havijer Bardem, 2007
Glavne uloge: Tomi Li Džouns (Tommy Lee Jones), Havijer Bardem (Javier Bardem), Džoš Brolin (Josh Brolin), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Keli Makdonald (Kelly Macdonald)
Režija: Džoel Koen (Joel Coen), Itan Koen (Ethan Coen)

SINOPSIS

Priča počinje kada Luelin Mos pronađe pikap vozilo okruženo mrtvim ljudima. Tovar heroina i dva miliona dolara i dalje stoje u prtljažniku. Kada uzme novac, Mos povlači za sobom lanac reakcija katastrofalnog nasilja kome čak ni zakon – u liku vremešnog i razočaranog šerifa Bela – ne može da stane na kraj. I dok Mos pokušava da izbegne progonitelje – naročito misterioznog genijalca koji baca novčić za ljudski život – film se u isto vreme širi s američke krimi-drame kako bi obuhvatio teme stare kao Biblija i tako bolno savremene kao jutrošnji novinski naslovi.

Film: 12
Program: Horizonti
Datum i vreme: 23. februar, 22 časa
Engleski naziv: 12
Zemlja: Rusija, 2007
Trajanje: 153 minuta
Festivali: Venecija, 2007
Glavne uloge: Nikita Mihalkov (Nikita Mikhalkov), Sergej Makovecki (Sergey Makovetsky), Sergej Garmaš (Sergey Garmash), Aleksej Petrenko (Alexey Petrenko), Valentin Gaft (Valentin Gaft), Jurij Stojanov (Yury Stoyanov), Mihail Jefremov (Mikhail Yefremov)
Režija: Nikita Mihalkov (Nikita Mikhalkov)

SINOPSIS

Dvanaest porotnika iz raznih životnih miljea i različitog društvenog statusa vagaju i odlučuju o sudbini čečenskog tinejdžera optuženog za prvostepeno ubistvo očuha, bivšeg specijalca, koji je bio umešan u operacije u Čečeniji. Proste reči jednog porotnika: „Hajde bar da popričamo o tome“, razjare ostale. Po njihovom mišljenju, nema o čemu da se razgovara kada i istražitelji i tužilac kažu da je kriv.
Napokon, on je Čečen, a profesionalci su pametniji i kompetentniji od ostalih. Šta tu ima da se priča? Nisu, međutim, samo pravne činjenice, već i psihološko razumevanje onih koji su svedočili protiv dečaka promenile presudu porotnika. Ipak, na kraju tunela ostaje pitanje šta je sloboda za dečaka, za porotnike i za sve ostale koji žive u Rusiji.

Termin Cena pojed. karte
12.00 150 dinara
14.30 150 dinara
17.00 200 dinara
19.30 250 dinara
22.00 250 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

36festfestivalfilm
Komentari (0)
Dodaj komentar