Ratovi zvezda: epizoda III – osveta Sita

Žanr: naučna fantastika, avantura, akcija
Trajanje: 140 min.
Premisa: Saga je kompletna!
Svetla strana na tamnu stranu!

Glavne uloge:

Juan Mekgregor (Ewan McGregor), Hejden Kristensen (Hayden Christensen), Natali Portman (Natalie Portman), Ijan Mekdermid (Ian McDiarmid), Samjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Kristofer Li (Christofer Lee), Džimi Smits (Jimmy Smits)

Scenario: Džordž Lukas (George Lucas)
Režija: Džordž Lukas (George Lucas)

SINOPSIS

U poslednjem poglavlju sage Ratovi zvezda, posledice Rata klonova produbile su neslaganja između kancelara Palpatine i veća džedaja. Mladi džedaj vitez Anakin Skajvoker zatečen je u samom srcu njihovog sukoba. Opčinjen obećanjima o vrhunskoj moći i iskušavan mračnom silom, on prelazi na stranu zlog Darta Sidijusa i postaje Dart Vejder. Ujedinjeni gospodari Sita odlučuju se za osvetu, koja počinje istrebljenjem džedaja. Preživljavaju jedino Joda i Obi-Van, koji kreću u potragu za Sitom, što će ih odvesti do klimaksa – borbe svetlećim sabljama između Anakina i Obi-Vana, čiji će ishod odlučiti o daljoj sudbini galaksije.

O FILMU

O REŽISERU

Džordž Lukas (reditelj, scenarista i producent)
Kao student filmske škole na Univerzitetu Južne Kalifornije osvojio je stipendiju Vorner bradersa. Stipendija je podrazumevala prisustvovanje snimanju filma „Finian’s Rainbow“ 1968. godine. Film je režirao Frensis Ford Kopola i njih dvojica su ubrzo postali dobri prijatelji koji su 1969. osnovali zajedničku kompaniju pod imenom „American Zoetrope“. Prvi projekat bio im je film „THX 1138“ (1971). Iste godine Kopola je ušao u produkciju fima „Kum“, a Lukas je osnovao sopstvenu kompaniju „Lucasfilm Ltd“.

Prvi film koji je izašao iz ove producentske kuće bio je „Američki grafiti“ (1973), koji je osvojio Zlatni globus i pet nominacija za Oskara. Sledeći projekat bio je film „Ratovi zvezda“ (1977). Inspiraciju za ovaj film Lukas je našao u „Flašu Gordonu“ i „Planeti majmuna“. Nekoliko studija odbilo je da radi ovaj film sve dok „20th Century Fox“ nije dao saglasnost, a Lukas se odrekao svog honorara u zamenu za 40% od prodaje ulaznica. Film je probio sve rekorde i osvojio sedam Oskara. Zauvek je promenio značenje izraza blokbaster.

Ostalo je istorija. Od tada je producirao, napisao i režirao veliki broj filmova. Najznačajnija ostvarenja su mu: „Ratovi zvezda“, „Imperija uzvraća udarac“, „Povratak džedaja“, „Fantomska pretnja“, „Napad klonova“ i „Osveta Sita“, „Indijana Džouns – otimači izgubljenog kovčega“, „Indijana Džouns – ukleti hram“, „Indijana Džouns – poslednji krstaški pohod“.

O GLUMCIMA

Juan Mekgregor (Obi-Van – Ben Kenobi)
Mladi škotski glumac stekao je svetsku slavu igrajući glavnu ulogu u filmu „Trejnspoting“ Denija Bojla, sa kojim je pre toga sarađivao na filmu „Shallow Grave“. Sa prijateljima, među kojima su i Džad Lo i Sejdi Frost, osnovao je nezavisnu producentsku kuću „Natural Nylon“.

Njegovi najznačajniji filmovi su: Noćni čuvar, Krupna riba, Dole ljubav, Pad crnog jastreba, The Pillow Book, Little Voice, Velvet Goldmine, Fantomska pretnja, Napad klonova i Osveta Sita.

Hejden Kristensen (Anakin Skajvoker – lord Dart Vejder)
Ovaj mladi kanadski glumac (rođen 1981. godine) glumom je počeo da se bavi već sa 13 godina. Probio se ulogom seksualno zlostavljanog dečaka koji se predaje narkomaniji i očaju u TV seriji „Higher Ground“ iz 2000. godine. Iste godine objavljeno je da će igrati Anakina Skajvokera u prva tri nastavka sage „Ratovi zvezda“. Najznačajniji filmovi su mu: Fantomska pretnja, Napad klonova, Osveta Sita, Street Law, In the Mouth of Madness, Strike!, Free Fall, The Virgin Suicides, Life as a House, Shattered Glass.

Natali Portman (kraljica Amidala – Padme Neberi Skajvoker)
Prvi put se pojavila u filmu Profesionalac sa deset godina. Igrala je u filmovima: Svi kažu volim te, Mars napada, Fantomska napast, Napad klonova, Osveta Sita, Beautiful Girls, Where the Heart Is, Anywhere But Here, Garden State, Bliskost.

Oficijelni sajt:

  • Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)

    Premijera: 19. maja 2005. godine u „Mobtel Open Air Cinema“, bazen Tašmajdan, u 20.30 i 23.30 časova

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar