Rekvijem za jednog sanjara

Žanr: Drama
Trajanje: 102 min

Glavne uloge: Ellen Burstyn („Alice Doesn“t Live Here Anymore“), Jared Leto („The Thin Red Line“), Jennifer Connelly („The Hot Spot“), Marlon Wayans („Scary Movie 2“)
Scenario: Hubert Selby Jr, Darren Aronofsky
Producenti: Palmer West, Eric Watson III
Režija: Darren Aronofsky („Supermarket Sweep“)

SINOPSIS

Film „Rekvijem za jednog sanjara“ prikazuje četiri osobe, u potrazi za iluzijom boljeg života: usamljene udovice opsednute televizijom, Saru Goldfarb (Elen Barstin), njenog sina Harija (Džered Lito), njegovu devojku Marion (Dženifer Koneli) i njegovog druga Tajrona (Marlon Vajans). Sara zbog učestvovanja u TV kvizu želi da oslabi i uzima tablete za mršavljenje, dok Hari i njegovi prijatelji uzimaju heroin i kokain. Postajemo svedoci katastrofalnih posledica njihove zavisnosti dok se oni grčevito drže iluzije koja im postepeno uništava živote, odbijajući da se suoče sa realnošću.

O PRODUKCIJI

„Rekvijem za jednog sanjara“ je adaptacija romana „Poslednji izlaz za Bruklin“ (1978) poznatog autora Huberta Selbija. „Između ostalog, ovaj film ukazuje na prazninu koju stvaramo u sadašnjosti, tražeći iluziju budućnosti. Takođe, prikazuje neograničen put koji smo spremni da pređemo, ne bismo li popunili tu prazninu svim i svačim“, kaže Aronofski. Selbi u potpunosti podržava Darenovu adaptaciju romana. „Film me je rasplakao. Ako ljudi osete nešto približno onome što sam ja osetio, onda je film zaista uzburkao duboka osećanja u njima“. Za razliku od većine filmova koji se sastoje od 600 do 700 scena, film „Rekvijem za jednog sanjara“ ima preko 2.000 scena.

DARREN ARONOFSKY – reditelj

Daren Aronofski je dostigao reputaciju „inteligentnog reditelja“ 1998. godine, filmom „Pi“. Diplomirao je na odseku za animaciju na Harvardu. Njegov diplomski film, „Supermarket Sweep“ mu donosi priznanja širom sveta, i za njega je dobio nagradu Američkog filmskog instituta u kategoriji najboljeg reditelja.

ELLEN BURSTYN (Sara Goldfarb)

Elen Barstin se proslavila ulogom u filmu „Poslednja bioskopska predstava“ (1971), za koju je nominovana za Zlatni globus i nagradu Oskar. Isto se desilo i 1973. godine kada je Barstin igrala u klasiku „Isterivač đavola“. Dve godine kasnije, dobila je Oskara za ulogu u filmu „Alisa više ne stanuje ovde“. Tokom osamdesetih Elen Barstin se povukla sa filmskog platna i posvetila pozorištu i televiziji. Uloga u filmu „Rekvijem za jednog sanjara“ donela je Barstinovoj ponovnu afirmaciju i još jednu nominaciju za nagradu Američke filmske akademije.

JARED LETO (Harry Goldfarb)

Džered Lito je poznat našoj publici po televizijskoj seriji „Moj takozvani život“. Usledili su filmovi „Last of the High Kings“ (1996), gde je glumio sa Kristinom Riči, „Switchback“ (1997) sa Denijem Gloverom i Denisom Kvejdom, „Thin Red Line“ (1998), „Urbane legende“ (1998)…

JENNIFER CONNELLY (Marion Silver)

Dženifer Koneli je svoju karijeru na filmu započela ulogom u „Bilo jednom u Americi“ 1984. godine. Glumila je i u filmovima: „Creepers“ (1985), „Seven Nights in Heaven“ (1986), „Some Girls“ (1989), „The Hot Spot“ (1990), „Higher Learning“ (1995).

Zvanična prezentacija filma „Rekvijem za jednog sanjara“:

  • www.requiemforadream.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar