Šaft

Žanr: Akcija
Trajanje: 99 min

Glavne uloge: Samuel L. Jackson („Pulp Fiction“), Vanessa Williams („The Right Stuff“), Jeffrey Wright („Basquiat“), Christian Bale („A Midsummer Night“s Dream“), Dan Hedaya („Hurricane“), Busta Rhymes („Higher Learning“), Toni Collette („Emma“)
Scenario: Ernest Tidyman, John Singleton
Producent: Scott Rudin
Režija: John Singleton („Boyz N the Hood“)

SINOPSIS

Pokvareni policajci na delu… Sitni kraljevi droge… Ljigavi doušnici i bogata, sadistički nastrojena deca spremna da ubiju… Za detektiva Džona Šafta, to je samo još jedna noć u podzemlju Njujorka, još jedna smena u kojoj se susreću policajci i kriminalci koji mu žele smrt i pravni sistem koji se brine o novcu, a ne o pravdi.

Džon Šaft hapsi razmaženog studenta Voltera Vejda (Christian Bale) koji je ubio mladog studenta, crnca. Volter izbegava zatvor i beži iz zemlje, ali posle dve godine čekanja, pri tajnom povratku u Ameriku, Šaft ga ponovo hapsi. Ipak, Volterov bogati otac će još jednom platiti kauciju za sina i on se vraća na ulice u potrazi za Šaftom.

Mrtvog Šafta žele da vide i dvojica korumpiranih kolega kao i dominikanski kralj droge (Jeffrey Wright), a koji žudi za osvetom pošto ga je Šaft ponizio u kraju u kome je on vladar. Kao podrška, na Šaftovoj strani su samo dve osobe: Carmen (Vanessa Williams), koleginica iz policije i njegov prijatelj sa ulice, Rasaan (Busta Rhymes). U međuvremenu, Šaft mora da pronađe jedinog svedoka ubistva (Toni Collette) koja može da sve njegove neprijatelje zauvek ukloni.

PRODUKCIONI TIM

JOHN SINGLETON – reditelj

Debitovao je filmom „Boyz N the Hood“ sa kojim je postao najmlađi i prvi „crni“ reditelj ikada nominovan za nagradu Oskar za najboljeg reditelja. Pored toga imao je i nominacije za najbolji scenario, a dobio nagradu Filmskih kritičara Njujorka kao najbolji mladi reditelj. „Boyz N the Hood“ je postao najupešniji film u istoriji koga je režirao „crni“ reditelj.

Ovom uspehu je sledilo pisanje scenarija i režija drame „Poetic Justice“ u kojoj je igrala i Dženet Džekson. Pored toga pisao je scenario i režirao „Higher Learning“ (u glavnim ulogama Ice Cube, Michael Rapaport, Laurence Fishburne). Njegov sledeći film je bio „Rosewood“, nominovan za Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

SCOTT RUDIN – producent

Filmovi koje je producirao: „Wonder Boys“, „Angela“s Ashes,“ „Sleepy Hollow“, „Rules of Engagement,“ „Bringing Out the Dead“, „South Park: Bigger, Longer & Uncut“, „The Truman Show“, „A Civil Action“, „In & Out“, „Ransom“, „Mother“, „Marvin“s Room“, „The First Wives Club“, „Twilight“, „Clueless“, „Sabrina“, „Nobody“s Fool“, „The Firm“, „Searching for Bobby Fischer“, „Sister Act“, „The Addams Family“, „Addams Family Values“, „Little Man Tate“, „Regarding Henry“, „Pacific Heights“, „Flatliners“, „Jennifer Eight“, „Mrs. Soffel“, „He Makes Me Feel Like Dancing“.

GLUMCI

SAMUEL L. JACKSON (John Shaft)

Ostavio je nezaboravan trag u američkom kinematografiji ulogom u filmu Kventina Tarantina „Pulp Fiction“. Pored pohvala kritike, nominovan je za Oskara i Zlatni globus kao i Nagradu za najbolju sporednu ulogu koju dodeljuje Britanska akademija. Nedavno je igrao u filmu „Rules of Engagement“ pored Tommy Lee Jones-a, a završena je i produkcija filma „Caveman“s Valentine“. Trenutno radi na filmu „Unbreakable“.

Prošle godine, Jackson je igrao u filmu reditelja Reni Harlina u „Deep Blue Sea“ kao i u filmu Franosoa Žirada „The Red Violin“. Jackson se pojavio i u hit filmu Džordža Lukasa „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“. Ostale značajne uloge: „The Negotiator“, „Eve“s Bayou“, „Jackie Brown“ (nominacija za Zlatni globus, nagrada Srebrni medved na filmskom festivalu u Berlinu).

Probrana filmografija: „A Time to Kill“, „Die Hard: With a Vengeance“, „187“, „Sphere“, „The Long Kiss Goodnight“, „Hard Eight“, „Kiss of Death“, „Losing Isaiah“, „Amos and Andrew“, „Ragtime“, „Sea of Love“, „Coming to America“, „Ray“, „Do the Right Thing“, „School Daze“, „Mo“ Better Blues“, „Goodfellas“, „Strictly Business“, „White Sands“, „Patriot Games“, „Jumpin“ at the Boneyard“, „Father and Sons“, „Juice“ i „True Romance.“

VANESSA WILLIAMS (Carmen)

Svestrana glumica i pevačica koja je prodala preko 4 miliona albuma širom sveta. Rođena je u Milvudu, Njujork. Debitantski album „The Right Stuff“ joj je doneo tri nominacije za nagradu Grammy uključujući i onu za najboljeg mladog umetnika. Poslednjih nekoliko godina igrala je u veoma hvaljenoj predstavi na Brodveju „Kiss of the Spider Woman“, izdala je još albuma, imala više nominacija za nagradu Grammy i koncertne turneje u preko 25 američkih gradova kao i u Japanu i Aziji.

Na filmu je debitovala 1986. godine u ostvarenju „Under the Gun“, a zatim glumila i u „The Pick-Up Artist“, „Another You“ i „Harley Davidson and the Marlboro Man“. Prvu glavnu ulogu je ostvarila u filmu „Eraser“, a zatim igrala u filmovima „Hoodlum“, „Dance With Me“, „Light It Up“ i „The Adventures of Elmo in Grouchland“.

JEFFREY WRIGHT (Peoples Hernandez)

Igrao je mladog umetnika Žan-Mišel Baskijata u filmu „Basquiat“. Ove godine se pojavio u dva filma na filmskom festivalu Sundance: „Hamlet“ i „Crime and Punishment in Suburbia“, koji je bio nominovan za veliku nagradu žirija. Ostali filmovi: „Faithful“, „Jumpin“at the Boneyard“, „Critical Care“, „Celebrity“ Vudi Alena i novi film „D-Tox“ sa Silvester Staloneom u glavnoj ulozi. Igrao je i na Brodveju u predstavama kao što su „Angels in America“ (nagrade Drama Desk, Outer Critics Circle i Tony), „Bring in da Noise, Bring in da Funk“, „King Lear“. Rođen je i odrastao u Vašingtonu. Studirao je političke nauke i želeo je da postane advokat da bi se tokom poslednje godine studija ipak zainteresovao za glumu.

CHRISTIAN BALE (Walter Wade)

Christian Bale je bukvalno odrastao glumeći pošto je već u 13. godini (1987) radio sa Stivenom Spilbergom na filmu „Empire of the Sun“. Rođen je u Velsu, odrastao je u Engleskoj, Portugalu i SAD. Igrao je u filmovima: „Henry V“, „Treasure Island“, „Newsies“, „Little Women“, „The Secret Agent“, „The Portrait of a Lady“, „Velvet Goldmine“, „Metroland“, „All the Little Animals“ i „A Midsummer Night“s Dream“.

Radio je sa ekipom animiranog filma iz Diznijeve produkcije „Pocahontas“, zatim je imao ulogu serijskog ubice u filmu „American Psycho“. Godine 1999. Bejl je od strane časopisa Premiere bio na listi „najseksipilnijih glumaca mlađih od 30 godina“, dok se nedavno u časopisu Entertainment Weekly našao na listi „100 najkreativnijih umetnika na polju zabave“. Njegov sajt na Internetu ima ogroman broj članova i privlači preko 100.000 posetilaca nedeljno.

DAN HEDAYA (Jack Roselli)

Dan Hedaya je igrao u skoro 40 filmova uključujući: „The Addams Family“, „The Seduction of Joe Tynan“, „Blood Simple“, „Marvin“s Room“, „For Love or Money“, „Benny and Joon“, „Searching for Bobby Fischer“, „Maverick“, „To Die For“, „The Usual Suspects“, „Clueless“, „The First Wives Club“, „Hurricane“ i „Dick“.

Rođen je u Njujorku. Nama je poznat i iz serija „Cheers“, „Hill Street Blues“, „L.A. Law“, „Family Ties“ i „Homicide“. Hedaya je igrao i u pozorištu, između ostalog u predstavama „Henry V“, „Hamlet“, „Golden Boy“, „Awake and Sing“ i „The Basic Training of Pavlo Hummel“.

BUSTA RHYMES (Rasaan)

Rođen je i odrastao u Bruklinu i na Long Ajlendu. Postao je jedan od važnih likova na polju rep muzike. Bio je član hip-hop grupe Leaders of the New School, koja je izdala dva uspešna albuma ranih 90-ih godina. Od tada, izdao je još tri platinasta solo albuma nominovanih za nagradu Grammy – „The Coming“ (1996), „When Disaster Strikes“ (1997) i „E.L.E. – The Final World Front“ (1998). Glumom je započeo da se bavi u filmovima kao što su „Who“s the Man“, „Strapped“ i „Higher Learning“ Džona Singltona. Rajms vodi i svoju muzičku produkcijsku kuću Flipmode Entertainment, kao i sopstvenu modnu liniju Bushi Sport. Kreacije su zajedno radili on i njegov dugogodišnji prijatelj Rasheed Booth.

TONI COLLETTE (Diane)

Bila je nominovana za nagradu Oskar za ulogu majke u filmu „The Sixth Sense“. Za uloge u filmovima „Muriel“s Wedding“, „Lilian“s Story“ i „The Boys“ dobila je tri nagrade Filmskog instituta Australije. Igrala je prijateljicu Gvinet Paltrou u filmu „Emma“, zatim se pojavljivala u filmovima: „8 Women“, „Velvet Goldmine“, „The Clockwatchers“, „Cosi“ i „Spotswood“. Rođena je i odrasla u Australiji. Tamo je i studirala glumu i započela rad u pozorištu. Nedavno je debitovala ina Brodveju u predstavi „The Wild Party“.

RICHARD ROUNDTREE (Uncle John)

Međunarodnu slavu je stekao ulogom Džona Šafta u originalnom filmu „SHAFT“ iz 1970. godine. Igrao je zatim istu ulogu u filmovima „Shaft in Africa“ i „Shaft“s Big Score“ kao i u TV seriji SHAFT. Ostvario značajne uloge u filmovima: „Man Friday“, „Game for Vultures“, „Diamonds“, „Inchon“, „City Heat“, „Seven“, „Once Upon a Time…When We Were Colored“, „Steel“ i „George of the Jungle“.

Veliki broj uloga je ostvario na televiziji (413 Hope St, Christmas in Connecticut, Bonanza, Outlaws, Buddies, Rescue 77). Rođen je u mestu New Rochelle. Studirao je na Univerzitetu države Ilinoj za koji je dobio stipendiju kao dobar sportista. Pošto se zainteresovao za glumu postao je član Negro Ensemble Company iz Njujorka.

KOMENTARI

Originalni film „Šaft“ iz 1971. godine u režiji Gordona Parksa predstavljao je veliki uspeh i označio je rođenje potpuno novog žanra: publika nikada pre toga nije videla crnca u ulozi heroja koji je jak, privlačan i pametan kao Džon Šaft. Singlton kaže: „Tada je sve bilo drugačije. Do tada smo imali samo Sidney Poitier-a. Kada se pojavio Ričard u ulozi Šafta predstavljalo je to nešto potpuno drugačije. Svi su to hteli da kopiraju“.

Samuel L. Jackson kaže: „Prvi put sam gledao film „Šaft“ u Atlanti tokom studija. Bilo je to za mene na neki način strašno iskustvo. Prvi put sam video nekoga ko izgleda kao ja, zvuči kao ja, obučenog onako kako sam ja oduvek želeo da se oblačim i još je igrao heroja. Tu se radilo o „crnačkom ponosu“ i on je bio veoma ponosan. Bio je jak, pametan i neustrašiv. Imao je moć i ego koje svi želimo da imamo“.

Vanessa Williams igra policijskog detektiva Carmen, ulogu koja je zahtevala snagu i mnogo akcije što je predstavljalo veliku razliku u odnosu na ono što je ranije igrala. „Ono što me je privuklo je bila šansa da radim sa Samuel L. Jackson-om“, seća se ona. „On je verovatno jedan od najvrednijih ljudi u ovom poslu. Zaista poznaje umetnost stvaranja filmova i ima mnogo toga da pokaže. Bilo je divno gledati ga kako se oseća tako prirodno dok radi to što radi“.

Jeffrey Wright, dobitnik nagrade Tony, igra dominikanskog kralja droge, Pipls Hernandez-a. Za ulogu se pripremao boraveći u dominikanskoj zajednici u Njujorku gde je usavršio njihov način govora.

Britanac Christian Bale, je takođe morao da savlada novi akcenat: on glumi bogatog mladića iz Njujorka koji se ponaša nasilnički. Sličan način govora Bale je već usavršio tokom rada na predhodnom filmu „American Psycho“.

Toni Collette, poznata publici po ulozi iz filma „Šesto čulo“ (nominacija za nagradu Oskar), igra Dajanu Palmijeri, konobaricu italijanskog porekla, svedoka brutalnog ubistva. „Ono što volim u mom liku, objašnjava ona je njen emotivni naboj. Ona je veoma nesavršena. Ne voli sebe i to je menja na svaki način… Ona se odvaja od života. Šaft će je u prvom susretu veoma uplašiti. Njihov odnos se u početku zasniva na obostranom nepoverenju i on će imati zadatak da je ubedi da mu veruje, da učini da shvati da je on prava osoba i da želi da uradi pravu stvar.“

Ulogu Rasaan-a, Šaftovog prijatelja, igra Busta Rhymes. „Ja sam Šaftova desna ruka“, kaže on, „ja sam ono što Šaft ne može biti zato što je policajac. Šaft neke stvari mora da uradi na pravi način, mora da prati pravnu proceduru kako bi rešio zločin. Rasaan može da mu pomogne na „ulični način“.

U filmu se pojavljuje i reditelj prvog filma „Šaft“, Gordon Parks. „Gordon Parks je neko ko mi je bio uzor,“ kaže Singlton. „Bilo mi je važno da i on bude deo ovog filma“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar