Samo ljubavnici opstaju

Žanr: drama, horor, romansa
Trajanje: 123 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Kipar, SAD

Glavne uloge: Tilda Svinton (Tilda Swinton), Tom Hidleston (Tom Hiddleston), Mija Vasilovska (Mia Wasikowska), Džon Hart (John Hurt), Džefri Rajt (Jeffery Wright)
Scenario: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)
Režija: Džim Džarmuš (Jim Jarmusch)

SINOPSIS

U romantičnoj pustoši Detroita, anderground muzičar, duboko depresivan pravcem ljudskih aktivnosti, ponovo se sreće sa svojom zagonetnom ljubavnicom. Njihova ljubavna priča već je izdržala nekoliko vekova, ali ponovna idila ubrzo je prekinuta zbog ljubavnicine divlje i nekontrolisane mlađe sestre. Da li ovi mudri, ali krhki autsajderi, mogu opstati dok se moderni svet oko njih raspada?

O FILMU

Adam je usamljena rok zvezda čija je jedina želja da se skloni od obožavatelja i komponuje muziku. Eva je njegova voljena žena, koja napušta svog najbližeg prijatelja kako bi sa Adamom živela u trošnom studiju na periferiji Detroita. Njihove snove podjednako ugrožavaju Adamovi obožavaoci, koji logoruju na pragu skloništa u kom žive, kao i Evina plahovita sestra. Niko od njih ne pripada svakodnevnom svetu – oni žive noću, beskrajno zaljubljeni jedni u druge, u muziku, literaturu. Oni su vampiri… Potpuno su nesvakidašnji, baš kao i film koji obiluje meditacijama o ljubavi, umetnosti i muzici.

Džarmuš opisuje film kao nekonvencionalnu ljubavnu priču između muškarca i žene, Adama i Eve, navodeći da je scenario delimično inspirisan poslednjom objavljenom knjigom Marka Tvena „The Diaries of Adam and Eve“, iako nema direktnih referenci na ovo delo. „Očigledno se ne radi o horor filmu, iako je većina filmova o vampirima takva. Ovo je pre svega studija karaktera; mi posmatramo junake koji su vrlo čudni i za mene veoma zanimljivi. Privukla me je mogućnost da prikažem njihov pogled na duži istorijski period u kom se razvija specifična ljubavna priča“, kaže Džim Džarmuš.

„Ovo dvoje ljubavnika su arhetipski autsajderi, klasični boemi, izuzetno inteligentni i sofisticirani. Oni su putovali širom sveta i iskusili mnoštvo neverovatnih stvari, ali su uvek bili u dubokoj senci i na margini zajednice. Radnja filma je smeštena u veoma različite gradove – Detroit i Tandžir, i događa se u potpunosti noću. Adam i Eva moraju da pronađu ljudsku krv kako bi preživeli. Oni sada žive u 21. veku, kada bi bilo nazadno gristi vratove stranaca i da bi opstali, moraju da budu sigurni da je krv do koje dolaze čista i besplatna. Naučili su tokom vekova da žive poput senke i da izbegavaju svaku vrstu pažnje.

U ovom filmu, vampir je metafora, način da se pronikne dublje u suštinu. To je ljubavna priča o dva izuzetna marginalca koji, s obzirom na to da žive u neobičnim okolnostima, imaju ogroman uvid u ljudsku istoriju, uključujući veličanstvena dostignuća, ali i tragične i brutalne neuspehe. Adam i Eva su metafore sadašnjeg stanja ljudskih života, oni su krhki i ugroženi su prirodnim silama i kratkovidim ponašanjem onih koji poseduju moć“, dodaje Džarmuš.

O REŽISERU

Džim Džarmuš (reditelj, scenarista)
Smatra se najupečatljivijom figurom u američkom nezavisnom filmu. Njegova ostvarenja često su označavana kao transcedentni minimalizam i mešanje tradicionalnih žanrova, kao što su roud muvi, vestern, kriminalistički ili detektivski. Rođen u Akronu, Ohajo, pohađao je Univerzitet Kolumbija, gde je studirao literaturu i poeziju. Boraveći u Parizu, imao je časove u Francuskoj kinoteci, gde se probudila velika strast za snimanjem filmova.

Po povratku u Ameriku, učestvuje u filmskom programu na Univerzitetu u Njujorku. Tu je asistirao holivudskoj legendi Nikolasu Reju i napisao i režirao prvi film „Permanent Vacation“ (1980), koji je osvojio nagradu Josef von Sternberg. Usledio je „Strange Than“ (1984), koji mu donosi međunarodno priznanje i mnogobrojne nagrade, između ostalih „Zlatnu kameru“ na Kanskom festivalu. „Down by Low“ (1986) je dalje istraživanje Amerike i početak dugogodišnje saradnje sa uvaženim holandskim direktorom fotografije Robijem Milerom. Godine 1987. Džarmuš dobija nemačku DAAD stipendiju i odlazi na pola godine u Berlin, gde se rađa početna ideja za njegov sledeći film „Mystery Train“ (1989). Sa „Night on Earth“ (1991) Džarmuš skreće pažnju na momente često viđene u bioskopu – taksi vožnje između mesta i snima u potpunosti u vozilima koja se kreću ulicama Njujorka, Los Anđelesa, Pariza, Rima i Helsinkija, sa svetski poznatim glumcima iz svakog grada.

Džarmuš reinterpretira konvencionalne žanrove u „Dead Man“ (1995) i „Ghost Dog: The Way of the Samurai“ (1999), u kom spaja „psihodelični vestern“ sa hip-hop gangstersko-samurajskim filmom. Usledio je „Coffee and Cigarettes“ (2003), serija komičnih vinjeta snimanih gotovo dve decenije. „Broken Flowers“ (2005) i „The Limits of Control“ (2009), svaki na svoj način, donose priču o dva različita usamljenika. „Broken Flowers“ je bio u nominaciji za Zlatnu palmu u Kanu, a osvojio je Grand pri žirija. Često je u svojim filmovima angažovao muzičare.

O GLUMCIMA

Tom Hidleston (Adam)
Publici poznat kao negativac Loki u filmu „Tor“ Keneta Brane, ulozi koju je reprizirao u Marvelovom blokbasteru „Osvetnici“, koji je dostigao brojne rekorde na bioskopskim blagajnama, uključujući i najbolje otvaranje za vikend u Severnoj Americi. Rođen u Londonu, pohađao je Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti. Od skorijih uloga izdvaja se ostvarenje F. S. Ficdžeralda u filmu Vudija Alena „Ponoć u Parizu“, zatim uloge u „Tamno plava“, „Ratni konj“. Bio je nominovan za nagradu BAFTA za najbolju mušku ulogu za „Archipelago“. Trenutno radi na filmu „Close Enough“ Pola Endrjua Vilijamsa.

Tilda Svinton (Eva)
Rođena Škotlanđanka, počela je da snima filmove sa engleskim rediteljem Derekom Džarmanom 1985. godine – „Caravaggio“. Snimili su još sedam filmova zajedno, uključujući „The Last of England“, „The Garden“, „War Requiem“, „Wittgenstein“, „Edward II“ (za koji je proglašena za najbolju glumicu u Veneciji 1991).

Svetsku slavu stiče 1992. godine ulogom u filmu „Orlando“ u režiji Seli Poter. Uspostavila je dugogodišnju saradnju sa Lin Heršman Lison, sa kojom je snimila „Conceiving Ada“, „Teknolust“, „Strange Culture“, kao i sa Lukom Đardinom („The Protagonist“, „The Love Factory“, „I Am Love“). Igrala je u filmu Spajka Džounsa „Adaptacija“, „Mladi Adam“ Dejvida Mekenzija, „Konstantin“ Frensisa Lavrensa, zatim u ostvarenjima „The Man“, „Letopisi Narnije“, „Julija“, „Majkl Klejton“, „We Need to Talk About Kevin“, „Moonrise Kingdom“, „The Stars Are Out Tonight“ itd. Filmom „Samo ljubavnici opstaju“ nastavlja saradnju sa Džimom Džarmušem posle filma „Slomljeno cveće“ i „The Limits of Control“.

Oficijelni sajt:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džim džarmuštilda svintontom hidleston
Komentari (0)
Dodaj komentar