Šerlok Holms: igra senki

Žanr: akcija, avantura, krimi drama
Trajanje: 129 min.

Glavne uloge: Robert Dauni Džunior (Robert Downey Jr.), Džad Lo (Jude Law), Džared Haris (Jared Harris), Nomi Rapas (Noomi Rapace), Rejčel Makadams (Rachel McAdams), Stiven Fraj (Stephen Fry)
Scenario: Mišel Malruni (Michele Mulroney), Kiran Malruni (Kieran Mulroney)
Režija: Gaj Riči (Guy Ritchie)

SINOPSIS
Svetski poznati detektiv Šerlok Holms (Robert Dauni Džunior) i njegov dugogodišnji verni prijatelj dr Votson (Džad Lo) ponovo se hvataju u koštac sa zakletim suparnikom, kriminalnim genijem Morijartijem (Džared Haris). Prethodni film izazvao je veliko interesovanje publike širom sveta, kako zbog odličnih scena, tako i zbog same glumačke ekipe.
O FILMU
U filmu "Šerlok Holms: igra senki" reditelj Gaj Riči ponovo okuplja velike zvezde: Roberta Daunija Džuniora i Džada Loa, kojima se pridružuju Rejčel Makadams, Stiven Fraj i Nomi Rapas. "Čim smo završili prvi film, želeo sam da snimim još grandiozniji nastavak," izjavio je Gaj Riči. "Jedva sam čekao da krenemo sa snimanjem. Iako je smešten u određenu epohu, to je – zbog ubrzanog tempa i uzbudljivih obrta – sasvim moderan film. Veoma je hrabro režiran", smatra Džad Lo.
Film "Šerlok Holms: igra senki" počinje u trenutku kada se Votson ženi Meri Morstan. "On se vraća svakodnevnom životu, dok Holms mora sam da se izbori s njihovim najvećim neprijateljem", objašnjava Robert Dauni Džunior. "Međutim, ne uspeva u tome, zbog čega mu je neophodna Votsonova pomoć. Njih dvojica ponovo ulaze u veliku avanturu, ali bez klasičnih prepucavanja, što je razumljivo, jer je pretnja daleko veća, a obojica su izloženi ozbiljnoj opasnosti."
Posebnu draž filmu daje hemija između glavnih glumaca: "Džad i ja se odlično slažemo, jer smo sličnog temperamenta. Veoma smo strastveni i posvećeni, iako različito pristupamo poslu", dodaje Robert Dauni Džunior. "Hteli smo da istaknemo prijateljstvo između Holmsa i Votsona u ovom filmu, da bi publika shvatila svu dramatičnost njihovog odnosa. Želeli smo da to uradimo na inteligentan i duhovit način, uz zanimljive obrte i prepreke koje moraju da prevaziđu zajedno", ističe Lo. "Znali smo da moramo da damo dobar razlog publici da se vrati u bioskope. Morali smo da povećamo ulog i pružimo im novi izazov, a da ne skrenemo s poznatog puta", objašnjava producentkinja Suzan Dauni. "Ovo je priča o najvećem detektivu svih vremena i nizu fascinantnih likova oko njega. Gaj je već u prvom delu stvorio prepoznatljiv vizuelni stil, a Robert je tačno znao kako da uđe u Šerlokovu glavu", dodaje producent Džoel Silver.
Ovoga puta polazište je bila Šerlokova dugogodišnja opsesija profesorom Morijartijem, koga prati širom Evrope. "Morijarti je želeo da njegove spletke budu toliko velike i strašne da izgledaju nepremostivo", kaže scenarista Kiran Malruni. "Smatrali smo da izazovi s kojima se suočavaju Holms i Votson moraju da budu u skladu s Morijartijevim zlim namerama. Zbog toga je avantura morala da se proširi na čitav kontinent. To je, naravno, dovelo do drugačijeg vizuelnog identiteta filma i produbilo odnos među likovima. Konačno smo uspeli da udaljimo glavne junake s dobro poznate staze i bacimo ih na nepoznat teren."
Iako se pojavljuje u samo dve priče o Šerloku, Morijarti je matematički genije i jedan od najvećih negativaca svetske književnosti. On predstavlja nedokučivu pretnju, ali ujedno i Šerlokovu mračnu stranu", navodi producent Lajonel Vigram. "Odlično je imati heroja poput Holmsa. Iako želite da iz svakog sukoba izađe kao pobednik, takođe vam treba njegova protivteža, negativac za koga mislite da bi mogao da ga nadmudri. Zbog toga su izazovi u ovom filmu daleko veći." Producenti posebno ističu modernu stranu filma: "Gaj je u prvi plan uneo nekoliko izuzetnih akcionih scena, na primer, boks meč. Zato smo znali da će u ovom nastavku smisliti akciju kakvu do sada niste videli!"
O REŽISERU
Gaj Riči (reditelj)
Trenutno je najtraženiji britanski reditelj, zahvaljujući filmovima "Dve čađave dvocevke", "Sneč", "RocknRolla" i prvom delu "Šerloka Holmsa". Snimao je i manje komercijalna ostvarenja poput trilera "Revolver" i komedije "Swept Away", koju je radio s bivšom suprugom Madonom.
O GLUMCIMA
Robert Dauni Džunior (Šerlok Holms)
Renomirani je filmski i televizijski glumac. Njegovu dugogodišnju karijeru obeležile su dve nominacije za Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA. Proslavio se filmovima "Iron Man", "Kiss Kiss Bang Bang", "Kad vodenjak pukne", "Zlatni momci", "Gotika", "Zodijak", ali i pojavljivanjem u seriji "Ali Mekbil".
Džad Lo (dr Džon Votson)
Jedan je od najboljih engleskih filmskih i pozorišnih glumaca današnjice. Nekoliko puta je nominovan za Oskara, Zlatni globus i BAFTU. Imao je zapažene uloge u filmovima "Bliskost", "Talentovani gospodin Ripli", "Gataka", "Veštačka inteligencija", "Avijatičar", "Zaraza". Uskoro ga očekujemo u novom filmu Martina Skorsezea "Hugo".
Nomi Rapas (Sim)
Švedska glumica, najpoznatija po ulozi Lizbet Salander u filmskoj adaptaciji trilogije "Milenijum: muškarci koji mrze žene", "Devojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata". Počela je da glumi sa sedam godina, a do sada se pojavila u preko 20 filmova i serija širom Skandinavije.
Oficijelni sajt

Premijera: 20. decembar 2011. godine, centar "Sava" u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džad lorobert dauni džuniorserlok holms
Komentari (0)
Dodaj komentar