Sinemanija 2007 (4. novembar)

Petog dana Sinemanije biće prikazan film „U dolini Ila“ („In the Valley of Elah“). Ova drama je novi film Oskarom nagrađenog reditelja Pola Hegisa (Paul Haggis). Radnja govori o ratnom veteranu (Tomi Li Džouns) koji sa svojom suprugom (Suzan Sarandon) kreće u potragu za njihovim sinom, vojnikom koji se nedavno vratio iz Iraka, ali je zatim misteriozno nestao. Šarliz Teron glumi detektivku koja im pomaže u istrazi.

PREMIJERNI PROGRAM – Centar „Sava“

Nedelja, 4. novembar, 17 časova: "A bio je miran čovek…" ("He Was a Quiet Man")
Žanr: drama, komedija
Trajanje: 99 min.
Režija: Frenk A. Kapelo (Frank A. Cappello)
Uloge: Kristijan Slejter (Christian Slater), Eliša Katbert (Elisha Cuthbert), Vilijam H. Mejsi (William H. Macy)

SINOPSIS

Razvojni put od kancelarijskog pacova do heroja… Bob Mekelen je klasičan primer večitog depresivca. U njegovom životu sve je bezlično. Zarobljen na poslu koji ne voli i ignorisan od strane kolega, Bob se oseća usamljeno i izdvojeno od ostatka sveta. Ipak, ono što niko od njegovih kolega i ne sluti jeste činjenica da Bob sve slobodno vreme provodi razgovarajući sa svojom zlatnom ribicom i smišljajući kako da se ratosilja svojih kolega. Vreme prolazi. Dok se njegov savršeni plan bliži ostvarenju, dojučerašnji kolega će ga preteći u nameri i učiniće upravo ono što je Bob planirao. Dolazi do pucnjave u kojoj će Bob odigrati ključnu ulogu. Pošto je spasao život svoje skrivene ljubavi, njegov život se menja iz korena i on konačno počinje da živi svoj san. Ali, ne zadugo…

Nedelja, 4. novembar, 19.30 časova: "Elizabeta: zlatno doba" ("Elizabeth: The Golden Age")
Žanr: drama, istorijski
Trajanje: 114 min.
Režija: Šekar Kapur (Shekhar Kapur)
Uloge: Kejt Blanšet (Cate Blanchett), Klajv Oven (Clive Owen), Džefri Raš (Geoffrey Rush), Samanta Morton (Samantha Morton)

SINOPSIS

Godina je 1585. Elizabeta Prva (Blanšet) vlada Engleskom skoro tri decenije, ali je još uvek suočena s pretnjom tronu i mogućom izdajom. Preko Kanala duva vetar fundamentalističkog katolicizma koji razara Evropu, a čije otelotvorenje predstavlja španski kralj Filip Drugi (Žordi Molja). Mračni i zlobni kralj rešen je da s trona zbaci „protestantske jeretike“ i Englesku vrati u red zemalja koje slave Rimokatoličku crkvu.
Dok se sprema za rat i odbranu kraljevstva, Elizabeta se bori i s obavezom da ispuni kraljevske dužnosti prema zemlji, jer je u ljubavi s Rolijem – običnim čovekom, s kojim ne sme da bude. U nemogućnosti da ide za svojom strašću, Elizabeta nalaže svojoj omiljenoj dvoranki, Bes (Abi Korniš), da se sprijatelji s njim i drži ga u blizini. Time što je izabrala Bes kao svoju zamenu primorana je da napravi težak izbor između toga da bude žena ili kraljica.
I dok ucrtava svoj put u inostranstvu, Elizabetin verni savetnik, ser Frensis Volsingam (Raš), nastavlja da rukovodi njenim dvorom kod kuće – i njenom kampanjom da učvrsti apsolutnu moć. Kroz složenu mrežu špijuna Volsingam otkriva zaveru čiji je cilj ubistvo koje bi moglo da uruši tron. Dok demaskira izdajice, među kojima je možda i kraljičina rođaka Meri Stjuart (Samanta Morton), on i ne znajući upravlja Englesku prema uništenju.

Nedelja, 4. novembar, 22 časa: "U dolini Ila" ("In the Valley of Elah")
Žanr: drama, misterija
Trajanje: 121 min.
Režija: Pol Hagis (Paul Haggis)
Uloge: Tomi Li Džouns (Tommy Lee Jones), Šarliz Teron (Charlize Theron), Džejson Patrik (Jason Patric), Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Džejms Franko (James Franco), Džoš Brolin (Josh Brolin)

SINOPSIS

Prvog vikenda posle povratka s ratišta u Iraku, Majk Dirfeld (Jonatan Taker) nestaje. Kada njegovom ocu Henku Dirfeldu (Tomi Li Džouns), bivšem vojnom policajcu, i majci Džoan (Suzan Sarandon) jave ove uznemiravajuće vesti, Henk počinje da traga za sinom. Emili Sanders (Šarliz Teron), detektivka iz Novog Meksika, gde je Majk poslednji put viđen, nevoljno počinje da mu pomaže u istrazi. Dokazi rastu, a slučaj nestale osobe sve više počinje da liči na opasnu igru. Dok zajedno s Henkom pokušava da kontroliše istragu, Sandersova upada u sukob s vojnom službom. Kako istina o Majkovom boravku u Iraku polako izlazi na videlo, Henkov ceo svet se dovodi u iskušenje i primorava ga da preispita svoja dugogodišnja verovanja.
Sutra čitajte više o ovoj reviji filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

a bio je miran covekelizabeta: zlatno dobafilmrevijasinemanijau dolini ila
Komentari (0)
Dodaj komentar