Šišanje

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Engleski naziv: Skinning

Glavne uloge: Nikola Rakočević, Viktor Savić, Nikola Kojo, Bojana Novaković, Nataša Tapušković, Dragan Mićanović, Predrag Ejdus
Scenario: Stevan Filipović, Dimitrije Vojnov
Režija: Stevan Filipović

SINOPSIS
"Šišanje" je priča o odrastanju, ljubavi i odanosti i pogrešnim izborima glavnog junaka – Novice (Nikola Rakočević). On je mladi matematički genije koji misli da će sve svoje dečačke snove, poštovanje i ljubav ostvariti ukoliko se pridruži jednoj od navijačkih grupa. Vođen harizmom navijačkog vođe Relje (Viktor Savić) i zaljubljenošću u svoju komšinicu Minu (Bojana Novaković), Novica postaje vođa navijačke i skinhed grupe. Film govori o tome koliko je malo pogrešnih koraka potrebno mladom čoveku da uništi svoj život i živote svojih najbližih, kao i to na koji način sistem zloupotrebljava zaslepljenost mladih ljudi pogrešnom ideologijom.
O FILMU
Četiri godine posle debitantskog ostvarenja reditelj Stevan Filipovića, grupa autora i producentska kuća "Hypnopolis", koji su radili na "Šejtanovom ratniku", predstavljaju film "Šišanje", ostvarenje kojim se u srpsku kinematografiju vraća film za mlade.
"Cilj je bio da napravimo anagažovan i iskren film koji će brutalno, jasno i glasno da se obraća generaciji za koju je i pravljen. U formi koja komunicira sa što širom publikom u meri u kojoj komuniciraju filmovi "American History X", "Fight Club", "La Haine" ("Mržnja"), "I.D." ili "This is England". Odgovornost prilikom bavljenja ovako ozbiljnom i angažovanom temom je ogromna, pogotovo odgovornost pred mlađim generacijama. Upravo zato želeli smo da film bude samo deo šire kampanje za edukaciju mladih i borbu protiv nasilja na stadionima i fašizma", istakao je reditelj i scenarista filma Stevan Filipović.
Premijera: 6. oktobar 2010. godine u Centru "Sava"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nikola rakočevićšišanjestevan filipovic
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Pavle Šebez

    Film pravi atmosferu linča neistomišljenika a muzika je ratnička takođe. Osim toga, „preporučuje“ mržnju prema gotovo svim nacijama i grupama koje žive na ovim prostorima.U dve reči: suviše je destruktivan.

  • Mikica Janić

    Komentar je pozitivan, ali film podseća mnogo na prohujale (da li su) devedesete. Ono što najviše zabrinjava jestwe da je Novica postao idol mnogih klinaca. Slučajno ili ne, premijera filma je tempirana samo nekoliko dana pre razbijanja grada i cirkusa u Đenovi.