Solaris

Žanr: naučna fantastika
Trajanje: 99 min.

Glavne uloge: George Clooney, Natasha McElhone, Jeremy Davies, Viola Davies, Urlich Tukur
Scenario: Stanislav Lem, Steven Soderbergh
Producenti: James Cameron, Rae Sanchini
Režija: Steven Soderbergh

SINOPSIS

U ovoj futurističkoj priči doktor Kris Kelvin (Džordž Kluni) dobija zadatak da istraži neobično ponašanje male grupe naučnika koji se nalaze na svemirskoj stanici „Prometej“ i koji su prekinuli svaki kontakt sa Zemljom. Kelvin kreće na put nakon što je pogledao zvanično saopštenje svog bliskog prijatelja Gibarijana, komandanta misije, koji traži Kelvinovu pomoć oko nečega što ne može da objasni. Ubeđen da će njegovo mišljenje vratiti veru u orbitalnu stanicu, Kelvin je šokiran onim što zatiče na samoj stanici: Gibarijan je izvršio samoubistvo, a dvoje preostalih naučnika pokazuju znake neverovatnog stresa i paranoje, očigledno izazvanih rezultatima ispitivanja planete Solaris. I sam Kelvin postaje žrtva planete koja ga uvlači u svet halucinacija. Solaris mu na neki način daje drugu šansu u ljubavi – mogućnost da popravi svoju vezu iz prošlosti koja mu je nametnula osećaj krivice i grižu savesti. Da li može promeniti prošlost ili će ponoviti iste greške?

O PRODUKCIJI

Ovaj film je nova adaptacija istoimenog naučnofantastičnog romana Stanislava Lema. Knjiga je prvi put ekranizovana 1972. godine u Sovjetskom Savezu, gde je filmsku ekipu predvodio slavni reditelj Andrej Tarkovski. „Solaris“ je priča o ljubavi, iskupljenju, drugoj šansi i misiji koja kreće naopako; sve to smešteno je u okvir naučne fantastike. Soderberg nije bio zainteresovan da snimi klasičan SF film: „Najveća razlika između ove i prethodne verzije filma je u tome što naš film više govori o odnosu između Kelvina i njegove žene, o onome što im se desilo pre nekoliko godina. U to sam baš hteo da se udubim. Mislio sam da ako hoćete da razvijete priču o tome kakav je njihov odnos, morate videti šta im se desilo ranije“, objašnjava Soderberg.

Sama planeta je središte misterije. Kelvin otkriva da je Solaris mnogo više od nebeskog tela koje kruži oko Sunca. To je organizam sa snažnom, skoro božanskom, inteligencijom. Dok naučnici proučavaju Solaris, on proučava njih i pronalazi najupečatljivije slike u njihovim sećanjima. „Problem sa kojim se svi oni suočavaju jeste to da Solaris zna mnogo više o njima nego oni sami – zato je jako teško nadmudriti ga“, kaže Soderberg. Najimpozantniji objekat koji je scenograf Filip Mesina konstruisao za potrebe snimanja bila je svemirska stanica „Prometej“; Soderberg i Mesina su njen izgled jednim delom osmislili po uzoru na Međunarodnu svemirsku stanicu, koja kruži oko Zemlje.

STIVEN SODERBERG – reditelj

Stiven Soderberg, producent, reditelj i pisac, rođen je 1963. godine u Atlanti. Publici je poznat po filmskim hitovima „Erin Brokovič“, „Igraj svoju igru“ i „Seks, laži i video-trake“.

DŽORDž KLUNI (Kris Kelvin)

Džordž Kluni je sa Stivenom Soderbergom prvi put sarađivao na filmu „Out of Sight“. Prošle godine igrao je Denija Oušna u Soderbergovom rimejku filma iz 1960. godine – „Igraj svoju igru“. Među filmovima u kojima je ostvario zapažene uloge su i: „O, brate, gde si?“, za koji je dobio Zlatni globus, „Savršena oluja“, „Tri kralja“, „Mirotvorac“, „Betmen i Robin“ i „Od sumraka do svitanja“. Za ulogu dr Daglasa Rosa u televizijskoj seriji „ER“ dobio je nagradu „Emi“.

NATAŠA MEKELON (Reja Kelvin)

Nataša Mekelon, koja glumi Klunijevu neprežaljenu pokojnu suprugu, glumica je engleskog porekla. Igrala je u brojnim britanskim serijama, kao i u filmovima „Grad duhova“ i „Ubij me nežno“.

Oficijelni sajt:

  • Solaris

    Premijera: FEST 2003

    Na redovnom bioskopskom repertoaru od 3. aprila 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar