Srećan Božić

Žanr: ratna drama
Trajanje: 116 min.
Zemlja porekla: Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Belgija, Rumunija

Glavne uloge:

Dion Kriger (Diane Kruger), Beno Furman (Benno Furmann), Gijom Kane (Guillaume Canet), Gari Luis (Gary Lewis), Deni Bun (Dany Boon)

Scenario: Kristijan Karion (Christian Carion)
Režija: Kristijan Karion (Christian Carion)

SINOPSIS

Jedne božićne večeri za vreme Prvog svetskog rata Nemci, Francuzi i Škoti proglašavaju primirje, ali ne ostaju u šančevima, već sahranjuju svoje mrtve, igraju fudbal, piju šampanjac, pokazuju jedni drugima slike svojih porodica… To postaje noć za pamćenje i pretvara se u Božić koji je isto toliko svečan koliko i ironičan. Gde prestaje praznični duh, a gde počinje veleizdaja?

O FILMU

Ovaj film nominovan je za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za najbolji strani film. Nominovan je za Cezara za najbolji film, scenario, muziku, najbolju sporednu mušku ulogu, kostim i produkciju. Osvojio je nagradu publike za najbolji film na međunarodnom festivalu u Lidsu, kao i Fipresci nagradu za Kristijana Kariona na međunarodnom festivalu u Valjadolidu.

O REŽISERU

Kristijan Karion (reditelj, scenarista)
Glumac je, reditelj i scenarista. Filmografija: „Joyeux Noel“ (2005), „Une hirondelle a fait le printemps“ (2001) i „Monsieur le depute“ (1999).

O GLUMCIMA

Dion Kriger (Ana Sorensen)
Nedavno je debitovala kao lepa Jelena u „Troji“ Volfganga Petersena s Bredom Pitom. Zatim je igrala u trileru „Druga žena“ („Wicker Park“, 2004) s Džošom Hartnetom. Filmografija: „Troja“, „Michael Vaillant“, „Ni pour, ni contre“, „Mon idole“, „Piano Player“. Rođena je u Nemačkoj i dugo je radila kao fotomodel.

Oficijelni sajt:

  • Joyeux Noel (2005)
  • Merry Christmas (2005)

    Premijera: 8. maja 2006.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar