Srećan put

Žanr: komedija/drama
Trajanje: 114 min.
Originalni naziv: Bon voyage (2003)

Glavne uloge:

Žerar Depardje (Gerard Depardieu), Izabel Ađani (Isabelle Adjani), Viržini Ledoajen (Virginie Ledoyen), Gregori Deronžer (Gregori Derangere), Piter Kojoti (Peter Coyote)

Scenario: Žan-Pol Rapno (Jean-Paul Rappaneau), Patrik Modijano (Patrick Modiano)
Producenti: Mišel Peten (Michele Petin), Loran Peten (Laurent Petin)
Režija: Žan-Pol Rapno (Jean-Paul Rappaneau)

SINOPSIS

U junu 1940. u čuvenom hotelu „Splendid“ u Bordou okupili su se političari, novinari, zvaničnici, obični ljudi i špijuni. Mladi pisac Frederik (Gregori Deronžer) sreće svoju veliku staru ljubav, čuvenu, ali i razmaženu glumicu Vivijen (Izabel Ađani), koja se radi sopstvene egzistencije odlučuje za vezu sa lukavim ministrom Boforom (Žerar Depardje). Istovremeno, u hotel stižu mlada studentkinja Kamil (Viržini Ledoajen) i njen stari profesor, koji od „novinara“ (Piter Kojoti) i Nemaca moraju da sačuvaju tajno hemijsko oružje. Frederik će ubrzo shvatiti da je na prekretnici i da mora da bira između glumice i strastvene studentkinje, između politike i bekstva, između okupacije i slobode.

O FILMU

Nakon čuvenih filmova „Tout feu tout flamme“ i „Sirana de Beržeraka“, reditelj Žan-Pol Rapno ponovo se sastao sa svoje dve najveće zvezde – Izabelom Ađani i Žerarom Depardjeom. Sa njima je stvorio priču koja se dešava u 48 sati. Film je francuski kandidat za Oskara 2004. „Srećan put“ je priča o nepredvidljivim sudbinama pojedinaca i njihovim međusobnim preplitanjima. To je, pre svega, sjajna ljubavna priča u kojoj Frederik mora da bira između Vivijen i Kamil, ali i priča o prijateljstvu u vreme kada je Francuska na ivici haosa. Film slikovito spaja istorijsku pozadinu i ironično-komične situacije na najbolji mogući način.

O REŽISERU

Žan-Pol Rapno
Rođen je 1932. godine u Burgonji u Francuskoj. Iza sebe ima osam igranih filmova, od kojih su svi bili sami hitovi. Istaknuti je scenarista – pisao je i adaptirao scenarije za skoro sve svoje filmove, a ukupno za 15 ostvarenja. Prvi film, „Chronique Provinciale“, snimio je davne 1958. godine. Često je sarađivao sa pokojnim glumcem i pevačem Ivom Montanom, sa Katrin Denev i Izabel Ađani. Ekranizacijom čuvenog romana „Sirano de Beržerak“ postigao je neverovatan uspeh. Film je osvojio preko 20 nagrada na svim prestižnim svetskim festivalima. Bio je nominovan za četiri Oskara a osvojio je jednog – za najbolji kostim; tu su i četiri Bafta nagrade, nagrada za najboljeg glumca i snimatelja u Kanu, kao i mnoštvo nagrada Cezar, ukuljučujući i Cezara nad Cezarima, koji je tom prilikom uručen reditelju Rapnou za životno delo.

O GLUMCIMA

Žerar Depardje (Bofor)
Jedan od najistaknutijih francuskih, ali i internacionalnih glumaca današnjice. Rođen 1947. godine, do danas je ostvario neverovatnih 137 uloga samo na filmu i televiziji. Neke od njih su u filmovima: „Sirano de Beržerak“, „Zelena karta“, „Tous le matins du monde“, „Čovek sa gvozdenom maskom“, „Asteriks i Obeliks protiv Cezara“, „Vatel“, „Vidok“, „I am Dina“. Trenutno snima film „San Antonio“ a još četiri su u postprodukciji.

Izabel Ađani (Vivijen)
Ovu glumicu ne treba posebno predstavljati. Njena egzotična lepota potiče od oca alžirsko-turskog porekla i majke Nemice. Ova prelepa dama, po nekima i najlepša glumica na svetu, poznata je po svom uzvišenom i produhovljenom držanju, ali i po verovatno najboljoj ulozi u karijeri – kraljici Margo. Jedina je francuska glumica koja je dobila četiri nagrade Cezar, i to za uloge u filmovima „Possession“, „L“ete meurtrier“, „Camille Claudel“ i „Kraljica Margo“. Ostvarila je još mnoštvo uloga u francuskim filmovima. Kad je reč o filmovima američke produkcije, zapažena je uloga u filmu „Dijabolik“ pored Šeron Stoun. Sa glumcem Danijelom Dej Luisom ima dvoje dece, a trenutno je verena za poznatog muzičara Žan-Mišel Žara.

Viržini Ledoajen (Kamil)
Ima 27 godina i iza sebe već ima preko 30 ostvarenih uloga. Prošle godine naša publika gledala ju je u filmu „Osam žena“. U „Plaži“ Denija Bojla igrala je pored Leonarda di Kaprija. Ostvarila je ozbiljnu ulogu i u višestruko nagrađivanoj seriji „Jadnici“ po romanu Viktora Igoa. Dvaput je bila nominovana za francuskog Cezara.

Premijera: Cinemania, 3. novembar 2003. godine u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar