Subota u jednom kadru

Žanr: drama
Trajanje: 65 min.
Originalni naziv: Sabado, una pelicula en tiempo real (2003)

Glavne uloge:

Blanka Levin (Blanca Lewin), Viktor Montero (Victor Montero), Antonija Zegers (Antonia Zegers), Dijego Mukoz (Diego Musoz), Sebastijan Lajseka (Sebastian Layseca)

Scenario: Hulio Rohas (Julio Rojas), Paula del Fijero (Paula del Fierro)
Režija: Matijas Bize (Matias Bize)

SINOPSIS

Svega nekoliko minuta pre venčanja mlada otkriva da njen budući muž ima ljubavnicu. Već obučena u venčanicu, pobesnela mlada žena vozi se po gradu tražeći osvetu. Dok prati njenu putanju, mladi kamerman je u mogućnosti da neprekidno snima šta se dešava – sve do konačnog raspleta.

Odlučna Antonija postaje katalizator kada sazna da je trudna. Rascep između Antonijine uloge ljubavnice u životu licemernog Viktora i Bjankine uloge njegove besprekorne buduće supruge pokreće obred inicijacije. U fazi odvajanja od pređašnjeg života Bjanka izlazi iz zaštićenog prostora roditeljske kuće, ulazi u auto i sedajući za volan uzima sopstveni život u svoje ruke. Uznemirena, ona preispituje uzaludnost uzorno provedenog života poslušne kćerke, vrlog đaka, devojke koja je tek prethodne godine izgubila nevinost.

Bjanka kupuje flašu žestokog pića i puši „džoint“ sa prijateljima u parku. Raspad prethodnog sistema vrednosti je sasvim očigledan – Bjankina venčanica postepeno se cepa.

O FILMU

„Subota u jednom kadru“ je neverovatan projekat zato što potpuno otvoreno koristi stilski pristup kućnom videu – i snagu i slabosti tog formata – na jedan potpuno nov način istražuje značajne socijalne teme kao što su latinoamerički mačoizam i odnos polova. Ovo je jednostavna priča, ispričana na drugačiji način.

Pri javnom predstavljanju svog rada Bize je tvrdio da je ceo projekat koštao samo 40 evra. Ova niskobudžetna produkcija je izuzetno značajna u razvoju nacije, posebno zato što su troškovi 35-milimetarske produkcije najčešće preterano visoki. „Subota u jednom kadru“ dokazuje da skromni kućni video-format može provokativno i na zabavan način da istražuje najaktuelnije socijalne teme.

O REŽISERU

Matijas Bize (reditelj)
Rođen je u Čileu. Ovo mu je prvi dugometražni igrani film.

Oficijelni sajt:

  • Sabado, una pelicula en tiempo real (2003)

    Premijera: FEST 05
    U bioskopima: mart 2005. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar