Svet nije dovoljan

Žanr: Akcioni triler
Trajanje: 127 min

Gde je on – tu je i opasnost!

Glavne uloge: Pierce Brosnan („Tomorrow Never Dies“), Sophie Marceau („Braveheart“), Robert Carlyle, Denise Richards („Drop Dead Gorgeous“), Mathias Rust, Robbie Coltrane, Maria Grazia Cucinotta
Scenario: Neil Purvis, Rober Wade, Dana Stevens, Bruce Feirsteins
Produkcija: Barbara Broccoli, Michael G. Wilson
Muzika: David Arnold
Režija: Michael Apted

SINOPSIS

Posle pogibije britanskog naftnog magnata i M-ovog prijatelja, Roberta Kinga, novi zadatak Džejmsa Bonda (Pierce Brosnan) postaje zaštita njegove ćerke Elektre (Sophie Marceau). Ona postaje naslednica naftnih izvora u Kaspijskom moru, vrednih bilione dolara. Njeno novo bogatstvo privlači internacionalnu pažnju. Ali, ona privlači i pažnju ubice svog oca.

Njegovo ime je Renard (Robert Carlyle). Njemu su blokirana osećanja i ne može da oseti fizički bol zbog metka koji mu se zadržao u mozgu. On ima samo jedan razlog da živi – osvetu. Renard ima i značajnu ulogu u sabotaži novog Kingovog naftovoda, koji bi mogao da zadovolji potrebe celog sveta za naftom.

Samo je jedan čovek koji može da stane između prelepe naslednice i sociopate sa dijaboličkim planom. Pritom se Džejms Bond udružuje sa ekspertom za nuklearno naoružanje, doktorkom Kristmas Džons (Denise Richards), da bi otkrili da svetu preti mnogo veća opasnost od sabotaže naftovoda.

O FILMU

Snimanje poslednje avanture agenta 007, „The World Is Not Enough/Svet nije dovoljan“, devetnaeste u nizu najuspešnijih filmova filmske istorije, započeto je u ponedeljak, 11. januara u studiju Pinewood u Londonu, tradicionalnom „domu“ filmova o Džejms Bondu.

Pierce Brosnan/Pirs Brosnan, glumac koji je igrao u veoma uspešnim filmovima „Goldeneye/Zlatno oko“ i „Tomorrow Never Dies/Sutra ne umire nikad“, ponovo se pojavljuje u ulozi Džejms Bonda, i ovoga puta se nalazi usred borbe međunarodne moći dok svetski izvori nafte polako gube balans. Sophie Marceau/Sofi Marso igra Elektru King, ćerku ubijenog naftnog magnata koga je Bond trebao da zaštiti. Robert Carlye/Robert Karlaj je dobio ulogu negativca Renarda, u čijem se mozgu nalazi metak koji je blokirao sva osećanja, uključujući i bol.

U filmu još igraju Denise Richards/Deniz Ričards, ulogu Dr. Kristmas Džons, eksperta za nuklearno naoružanje; Desmond Lleweln/Dezmond Leveln je ponovo Q, Judi Dench/Džudi Denč je M, a Samantha Bond/Samanta Bond je Moneypenny. Robert Coltrane/Robert Koltrejn igra Valentina Zukoskog, koji se već pojavljivao u filmu „Goldeneye“, dok se John Cleese/Džon Kliz pojavljuje u ulozi Q-evog asistenta. U filmu se pojavljuje i prelepa Maria Grazia Cucinotta.

Film je režirao Michael Apted prema scenariju koji su napisali Neil Purvis, Robert Wade, Dana Stevens i Bruce Feirsteins. Film „Svet nije dovoljan“ sniman je na lokacijama širom sveta, uključujući London, Tursku, Španiju i Francuske Alpe. „Svet nije dovoljan“ je imao svetsku premijeru 19. novembra 1999. godine.

Producenti filma „Svet nije dovoljan“ su Michael G. Wilson i Barbara Broccoli, koja tako nastavlja porodičnu tradiciju koju je započeo Albert R. „Cubby“ Broccoli pre 37 godina kada je ova uspešna serija filmova započeta sa filmom „Dr No“.

Michael Wilson kaže: „Ubeđen sam da je za veliki uspeh filmova o Džejmsu Bondu direktno zaslužan kvalitet koji su ovi filmovi održavali. Cubby Broccoli je uvek zahtevao da filmovi imaju veoma jaku produkciju, što je bez sumnje razlog zbog koga su oni uvek bili uspešni. Barbara i ja ćemo nastaviti da radimo na produkciji filmova o Bondu na isti način i, nadam se, ponoviti uspeh filmova „Goldeneye“ i „Tomorrow Never Dies“.

GLAVNE ULOGE

PIERCE BROSNAN (James Bond)

Igrao je Agenta 007 u filmu „Zlatno oko“, najuspešnijem filmu u istoriji filmova o Džejms Bondu. Nedavno je bio producent i igrao u uspešnom filmu „The Thomas Crown Affair“.

Filmografija: „Dante“s Peak“, „The Mirror Has Two“, „Tomorrow Never Dies“, „Grey Owl“, „Mars Attacks!“, „Love Affair“, „Mrs. Doubtfire“.

Brosnan je sa svojim partnerom stvorio producentsku kompaniju Irish Dream Time.

Rođen je u County Meath, Irska, gde je živeo do 11. godine. Kasnije se preselio u London gde je studirao glumu tri godine i radio u eksperimentalnom pozorištu. Nakon školovanja počeo je da radi kao inspicijent u York Theatre Royal, a svega šest meseci kasnije čuveni pisac Tennessee Williams izabire Brosnan-a za ulogu McCabe-a u britanskoj premijeri komada „Red Devil Battery Sign“. Brosnan je igrao i u drugim prestižnim komadima u Londonu kao što su „Filumena“ Franco Zeffirelli-ja i „Wait Until Dark“.

Izbor za glavnu ulogu u američkoj mini seriji „The Manions Of America“ doneo mu je i prvo priznanje kritike u Americi i glavnu ulogu u hit seriji „Remington Steele“. „Nancy Astor“, BBS TV serija u 13 nastavaka mu je donela i nominaciju za „Zlatni globus“. Nakon toga, filmska karijera se nastavlja ulogama u John McTiernan-ovim „Nomads“, Nicholas Myersovim „The Deceivers“ i saradnjom sa Michael Caine-om u adaptaciji Frederick Forsyth-ovog romana „The Fourth Protocol“.

Već na početku karijere Brosnan se ženi Cassandrom Harris, poznatom pozorišnom i filmskom glumicom koja je igrala i u jednom od filmova iz Bond serijala „For Your Eyes Only“. Njena prerana smrt od raka dojke 1991. ostavlja Brosnan-a rešenog da se posveti pomaganju istraživanja ove bolesti. Ujedno sam se suočava i sa dužnostima vaspitavanja njihove dece Christophera, Charlotte i Sean Williama.

Imenovan je Ambasadorom za zdravstvena pitanja žena u industriji zabave. U tom zvanju obratio se članovima američkog Kongresa po pitanjima raka dojke, predvodio izuzetno uspešnu manifestaciju Revlon Run/Walk for Women kao i druge događaje na kojima je uspeo da prikupi više od $150.000.000 za borbu protiv raka.

Brosnan je takođe i beskompromisan borac za pitanja životne sredine. Njegov apel za zaštitu delfina, koji je producirala Keely Shaye Smith, imao je velikog uticaja u bioskopima i na TV ekranima.

Brosnan i TV novinarka Keely Shaye Smith su nedavno objavili veridbu. Žive u Malibuu sa svojim dvogodišnjim sinom Dylan Thomas Brosnanom.

DENISE RICHARDS (Christmas Jones)

Ona je nedavno igrala u filmu „Drop Dead Gorgeous“ zajedno sa Kirstie Alley, Ellen Barkin i Kirsten Dunst. Igrala je i u trileru „Wild Things“ sa Kevin Baconom, Matt Dillonom i Neve Campbell, kao bogata naslednica misteriozne prošlosti. Pre toga, privukla je pažnju u Paul Verhoeven-ovom hitu „Starship Troopers“, uz veliki broj mladih talentovanih glumaca kao što su: Caspar Van Dien, Neill Patrick Harris, Jake Busey i Dina Meyer. Takođe se pojavila u komediji „Tail Lights Fade“.

Trenutno snima romantičnu komediju za Miramax „The Third Wheel“ sa Luke Wils-om kao partnerom, a sve u produkciji Matt Damon-ovog i Ben Affleck-ovog Pearl Street Productions.

Na televiziji Richards-ova je imala zapaženu ulogu u „Seinfeld“. Prvu pažnju kritike je dobila kao lik u seriji „Against The Grain“ sa Ben Affleck-om i u TV filmu „In The Blink Of An Eye“, kao ćerka Mimi Rogers.

SOPHIE MARCEAU (Elektra King)

Igra ćerku ubijenog naftnog magnata u filmu „Svet nije dovoljan“.

Pošto je igrala u 15 francuskih filmova, Marceau je debi imala na engleskom govornom području sa Mel Gibson-om u njegovom Oskarovcu „Braveheart“ 1995. Njen drugi film na engleskom, „Firelight“, dobio je tri nagrade 1997. na Filmskom festivalu u San Sebastianu. Nakon toga igrala je naslovnu ulogu u adaptaciji Tolstojeve „Ane Karenjine“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar