Tajni prozor

Žanr: drama, triler, horor
Trajanje: 96 min.
Premisa: neke prozore nikada ne treba otvoriti

Glavne uloge:

Džoni Dep (Johnny Depp), Džon Torturo (John Turturro), Marija Belo (Maria Bello), Timoti Haton (Timoty Hutton)

Scenario:

Stiven King (Stephen King) – knjiga „Secret Garden“, Dejvid Kep (David Koepp)

Producenti:

Gavin Polon (Gavin Polone), Ezra Svedlou (Ezra Swedlow)

Režija: Dejvid Kep (David Koepp)

SINOPSIS

Mort Rejni je uspešan pisac koji prolazi kroz težak period života nakon razvoda sa svojom ženom. Iako bi mogao da sedne za kompjuter i završi pisanje knjige ili da prošeta svog psa, Rejni (Džoni Dep) provodi vreme spavajući 16 sati dnevno. U trenutku kada se čini da ne može biti gore, pojavljuje se psihotični stranac – Džon Šuter (Džon Torturo), koji optužuje Morta da je plagirao njegovu priču. Čudno je da Mort ne može da nađe original koji je napisao godinu dana pre Šutera. Mort pokušava da sazna ko je zaista stranac koji se pojavio u njegovom životu i kako je došlo do ovakvog raspleta događaja.

O FILMU

Film je urađen na osnovu knjige Stivena Kinga „Secret Garden“. „Volim filmove sa tipovima koji sede u kući i lude“, kaže reditelj. „Uživam da radim na priči koja se događa u ograničenom prostoru. Iako ima nekoliko scena snimljenih napolju, film ipak govori o životnom prostoru Morta Rejnija. To je priča o nekome ko je u lošoj fazi svog života i ko provodi vreme sam u kući. Želeo sam da istražim zatvorenost i paranoju, teme koje su me uvek interesovale. Pisanje zavisi od motivacije samog pisca. Ako je u depresiji, veoma je teško da radi, tako da je kauč uvek dobrodošao.

„Bili smo oprezni pri izboru kauča za Morta. Probali smo svaki i lično sam dremnuo na jednom. Ne poznajem nijednog pisca koji nema dobar kauč za dremež. Pošto se veći deo filma odvija u zatvorenom prostoru, korišćena su ogledala radi refleksije svetlosti. Korišćenjem ogledala proširuje se prostor, ali morate biti veoma oprezni, jer u ogledalu može da se vidi filmska ekipa i oprema. Takođe, morali smo da unosimo mnogo više svetla nego obično. Kroz Mortovu odeću hteli smo da pokažemo njegovo stanje. Sve izgleda isprano i zapušteno, dok je njegov lik u prošlosti u svetlijoj i šarenijoj odeći.“

O REŽISERU

Dejvid Kep (scenarista i reditelj)
Pisao je scenario za sledeće filmove: „Spajdermen“, „Soba panike“ („Panic Room“), „Park iz doba jure“ („Jurassic Park“), „Park iz doba jure: izgubljeni svet“ („The Lost World: Jurassic Park“), „Nemoguća misija“, „Zmijske oči“ („Snake Eyes“), „Karlitov put“, „The Paper“, „Bad Influence“ i „Apartment Zero“. Kep je napisao scenario za odličnu komediju „Smrt joj pristaje“ („Death Becomes Her“), u kojoj glavne uloge tumače Brus Vilis, Meril Strip, Goldi Hon i Izabela Roselini. Režirao je i pisao scenario za filmove „Odjeci u tami“ sa Kevinom Bejkonom, „The Trigger Effect“ sa Kajlom Meklahlanom (Kyle McLachlan) i kratki film „Suspicious“.

O GLUMCIMA

Džoni Dep (Mort Rejni)
Nominovan je za nagradu Oskar za ulogu u filmu „Pirati s Kariba“. Započeo je svoju karijeru kao muzičar, a kada se njegov bend raspao, posvetio se glumi. Tri puta je bio nominovan za nagradu Zlatni globus – za uloge u filmovima: „Edvard Makazoruki“ („Edward Scissorhands“), „Benny & Joon“, „Ed Wood“. Ostali filmovi: „Bilo jednom u Meksiku“ („Once A Time in Mexico“), „Čokolada“, „Deveta kapija“, „Fear and Loathing in Las Vegas“, „Doni Brasko“, „Odavno mrtav“, „Don Žuan de Marko“, „Arizona Dream“.

Džon Torturo (Džon Šuter)
Glumio je u filmovima „O, brate, gde si?“ („Brother, Where Art Thou?“), „Veliki Lebovski“, „Miller“s Crossing“ i „Barton Fink“, za koji je proglašen za najboljeg glumca 1991. godine na Kanskom filmskom festivalu. Ostali filmovi: „He Got Game“ Spajka Lija, „Clockers“, „Jungle Fever“, „Mo“ Better Blues“, „Do The Right Thing“, „The Luzhin Defence“, „Čovek koji je plakao“ („The Man Who Cried“), „Cradle Will Rock“, „Rounders“, „Kolateralna šteta“ („Collateral Damage“), „The Truce“, „Quiz Show“, „Bez ljutnje, molim“ („Anger Management“), „Mr. Deeds“ i „13 Conversations About One Thing“.

Oficijelni sajt:

  • Secret Window (2004)

    Premijera: 15. april 2004. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar