Telefonska govornica

Žanr: triler/drama
Trajanje: 81 min.

Glavne uloge: Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes, Radha Mitchell, Kiefer Sutherland
Scenario: Larry Cohen
Producenti: Gil Netter, David Zucker
Režija: Joel Schumacher

SINOPSIS

Šta da radite kada čujete da zvoni u telefonskoj govornici? Znate da je broj pogrešan, ali vas instinkt tera da podignete slušalicu. Kada Stju Šepard (Kolin Farel) podigne slušalicu, biva uvučen u uvrnutu igru. Glas sa druge strane (Kifer Saderland) kaže mu da će umreti ako prekine vezu. Događaj u telefonskoj govornici privlači pažnju policije, koja stiže sa nekoliko snajpera. Oni veruju da Stju predstavlja opasnost. Kapetan Ramej (Forest Vitaker) pokušava da razgovara sa Stjuom van govornice. Međutim, Ramej ne zna da su njegov tim, novinari koji su se okupili, kao i Stjuova supruga Keli, te njegov klijent i potencijalna devojka Pamela na nišanu ovog opasnog čoveka. Popodne polako prolazi i dolazi veče, a Stju, oličenje neetičkog i sebičnog postojanja, sada mora da izvede neočekivani moralni preokret. Snajper ga je emocionalno potpuno otkrio. Stjuove laži, poluistine i smetenost nisu više aktuelni. Umesto toga, on mora da dopre duboko u svoju dušu, nađe snage i proba da nadmudri čoveka koji ga je pozvao, pa makar igra postala još opasnija.

O PRODUKCIJI

„Već dvadeset godina pokušavam da nađem način da smestim film unutar telefonske govornice“, kaže Lari Koen, odličan režiser nezavisnih filmova i uspešan pisac. „To je originalno mesto za klopku – usred grada, okruženo hiljadama ljudi. Zamislio sam scenario u kome ne možete da napustite telefonsku govornicu; ona počinje da liči na stakleni mrtvački sanduk. Svi mogu da vas jasno vide i niko ne zna da vas u toj telefonskoj govornici terorišu.“ Režirajući i pišući scenarija za druge projekte, Koen je nastavio da razmišlja o tome sve dok mu pre tri godine nije sinula ideja. Film je snimljen u Njujorku. „To je u mnogo čemu njujorška priča“, tvrdi Lari Koen. „Priču sam smestio na Menhetn, jer je ovde jako živo.“ Da bi akcija bila prikazana u pravom svetlu, korišćeno je nekoliko kamera. Jedna je bila okrenuta prema Farelu, druga prema Vitakeru, a treća i četvrta ka Mičelovoj i Holmsovoj. „Svi su bili u akciji sve vreme“, kaže Koen.

O REDITELJU

Američki scenarista i režiser Džoel Šumaher odrastao je u Njujorku, a bez oca je ostao kada je imao četiri godine. Kasnije se s majkom preselio u Majami. Najpre se oprobao u dizajniranju odeće, ali je taj posao propao zbog ličnih problema, pa se okušao u šou-biznisu. Pisanju scenarija posvetio se 1976. godine, kada je napisao „Sparkle“ i komediju „Car Wash“ (1976). Svoju režisersku karijeru započeo je 1978. godine filmom „The Incredible Shrinking Woman“. Njegovi najpoznatiji filmovi su „Falling Down“ (1993), „Klijent“ (1994) i „Betmen zauvek“ (1995).

KOLIN FAREL (Stju Šepard)

Rođen je i odrastao u Kastlnoku u Republici Irskoj; upisao je Gaity School of Drama u Dablinu. Farelov prvi američki film bio je „Tigerland“ Džoela Šumahera. Igrao je pored Toma Kruza u filmu Stivena Spilberga „Suvišni izveštaj“, sa Benom Aflekom u filmu „Daredevil“, a nedavno je sa Samjuelom L. Džeksonom snimio film „Swat“. Sa Alom Paćinom igra u filmu „The Recruit“; u maju će početi snimanje nezavisnog filma „Home at the End of the World“.

KIFER SADERLAND (snajper)

Jedan od najangažovanijih glumaca devedesetih godina; njegovu karijeru obeležili su raznovrsni filmovi: „The Last Days of Frankie the Fly“, njegov režiserski debi „Truth or Consequences“, „N. M.“, „A Soldier“s Sweetheart“, „Dark City“ sa Dženifer Koneli, nemački film „After Alice“, psihološka drama „Ground Control“ sa Kristi Svonson i Keli Mekgilis, triler „The Break Up“ sa Bridžet Fonda. Igrao je šerifa u filmu „Picking Up the Pieces“ sa Dejvidom Švimerom i Šeron Stoun. Za ulogu u TV seriji „24“ dobio je „Zlatni globus“ za najbolju mušku ulogu.

KETI HOLMS (Pamela)

Ova mlada glumica najpre se oprobala u televizijskoj seriji „Dosonov svet“ („Dawson“s Creek“), koja je postigla veliki uspeh. Holmsova se pojavljuje u filmovima „Pieces of April“, „Singing Detectives“ sa Melom Gibsonom i Robertom Daunijem Džuniorom, „Dar“ sa Kejt Blanšet i Kijanuom Rivsom, „Wonder Boys“ sa Majklom Daglasom, „The Ice Storm“, „Go“, „Teaching Miss Tingle“, „Disturbing Behavior“, „Abandon“.

Oficijelni sajt:

  • „Phone Booth“

    Premijera: 12. jun 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar