Troja

Žanr: akcija, drama, ratni, avantura
Trajanje: 163 min.
Premisa: za čast!

Glavne uloge:

Bred Pit (Brad Pitt), Erik Bana (Eric Bana), Orlando Blum (Orlando Bloom), Dion Kruger (Diane Kruger), Brajan Koks (Brian Cox), Šon Bin (Sean Bean), Brendon Glison (Brendon Gleeson), Piter O“Tul (Peter O“Toole)

Scenario: Homer (Homer) – ep „Ilijada“, Dejvid Beniof (David Benioff)
Producenti:

Volfgang Petersen (Wolfgang Petersen), Dajana Retbun (Diane Rathbun), Kolin Vilson (Colin Wilson)

Režija: Volfgang Peterson (Wolfgang Petersen)

SINOPSIS

Tokom vremena ljudi su učestvovali u ratovima. Neki su ratovali zbog moći, neki zbog slave, neki zbog časti – a neki zbog ljubavi. U antičkoj Grčkoj, strast ljubavnika poznatih u istoriji – Parisa, princa Troje (Orlando Blum), i Jelene (Dion Kruger), kraljice Sparte – dovela je do rata koji će opustošiti civilizaciju. Kada je Paris ukrao Jelenu od njenog muža, kralja Menelaja (Brendan Glison), to je bila velika uvreda kakvu kralj nije mogao da podnese. Porodični ponos diktira: ako je neko protiv Menelaja, on je ujedno i protiv njegovog brata Agamemnona (Brajan Koks), moćnog mikenskog kralja. Agamemnon je ubrzo ujedinio celu Grčku kako bi ukradenu Jelenu vratio iz Troje i odbranio čast svog brata.

Međutim, istina je da se iza Agamemnonovog plana za odbranu porodične časti u stvari krije pohlepa – on želi da upravlja Trojom i da tako proširi svoju ionako veliku imperiju. Grad okružen zidinama, pod vođstvom kralja Prijama (Piter O“Tul) i štićen od strane moćnog princa Hektora (Erik Bana), predstavlja citadelu koju nijedna armija ne može da slomi. Jedan čovek je ključ pobede ili propasti pod Trojom – Ahil (Bred Pit). On je najveći grčki heroj. Arogantan i buntovan, Ahil ne preza ni od koga i ni od čega samo da bi potvrdio svoju slavu. On je gladan večne slave i ta misao ga vodi u napad na kapije Troje pod Agamemnonovim vođstvom – ali, u pitanju je ljubav koja će odrediti njegovu sudbinu. Dva sveta će krenuti u rat za čast i moć. Hiljade njih će poginuti zbog slave i zbog ljubavi. Narod će biti uništen.

O FILMU

Danas na Malti postoji bukvalno jedna osoba koja može da podnese vrućinu. U pakleno julsko popodne, samo nekoliko kilometara od okeana, radi ekipa filma „Troja“. Mladić slatkog lica, Orlando Blum, igra Parisa, koji je naterao Troju u rat kada je oteo lepu Jelenu, ženu kralja Menelaja. Australijski glumac Erik Bana igra Parisovog brata – Hektora, a Piter O“Tul igra njihovog oca, kralja Prijama. Kostimi i predivni setovi sa snimanja oduvek su omiljeni članovima Akademije, te je kuća „Warner Bros“ provela dosta vremena brinući se o tome da sve bude kako treba: oružje, čamci i konji. Pit je radio sa trenerom Dafijem Gejverom, koji je pomogao i Tobiju Megvajeru u filmu „Spajdermen“. Gejver je pomogao Bredu Pitu da dođe do mišića kakve Ahil – najpoznatiji ubica u književnoj istoriji – treba da ima. Prilikom priprema za ovu ulogu Pit je morao i da prestane da puši. Mnogo toga je urađeno pomoću „CG“ tehnike, pre svega da bi se prikazao grad Troja. Reditelj je želeo da film bude što realniji i da publika ima osećaj „da se sve baš tako i desilo“.

O REŽISERU

Volfgang Petersen (reditelj i producent)
Ovaj istaknuti režiser i producent nastavlja svoju prestižnu holivudsku karijeru koja je počela hitom „Air Force One“ sa Harisonom Fordom (Harrison Ford), Garijem Oldmanom (Gary Oldman) i Glen Klouz (Glen Close) u glavnim ulogama. Ovo ostvarenje, kao i svi njegovi filmovi, bilo je nominovano za više nagrada Oskar. Pre ovog filma režirao je „Outbreak“ sa Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) i Rene Ruso (Rene Russo), a paralelno je radio na ratnoj drami „Das Boot“, za koju je bio nominovan za Oskara za najboljeg režisera i najboljeg scenaristu. Neki od njegovih ostalih veoma uspešnih filmova su: „In the Line of Fire“, „Shattered“ „Red Corner“, „Enemy Mine“ (1985), „Perfect Storm“ (2000). Već je najavljen njegov sledeći film pod radnim nazivom „Ender“s Game“.

O GLUMCIMA

Bred Pit (Ahil)
Gradio je blistavu karijeru ulogama u veoma uspešnim filmovima, među kojima se izdvajaju: „Borilački klub“ („Fight Club“), „Upoznajte Džoa Bleka“ („Meet Joe Black“), „Kalifornija“ („California“), „Sedam godina na Tibetu“ („Seven Years in Tibet“), „Sedam“ („Seven“), „Legende o padu“ („Legends of the Fall“), „Igraj svoju igru“ („Ocean“s Eleven“) i „12 majmuna“ („Twelve Monkeys“). Uloga u filmu Ridlija Skota (Ridley Scott) „Telma i Luiz“ (1991) za njega je predstavljala prekretnicu u karijeri – donela mu je brojna priznanja, kao i ogromnu naklonost ženskog dela publike. U ulozi nonšalantnog, borbenog i ponosnog irskog Ciganina u filmu „Snatch“ bio je veoma zapažen. Reditelj Petersen pak smatra da mu je uloga u „Troji“ najbolja do sada. U ovom trenutku snima dva filma – „Mr. and Mrs. Smith“ pored Andželine Džoli i nastavak filma „Igraj svoju igru“ („Ocean“s Eleven“), pod nazivom „Ocean“s Twelve“.

Orlando Blum (Paris)
Rođen je 1977. godine. Tokom 2001. godine snimio je dva uspešna filma – „Pad crnog jastreba“ („Black Hawk Down“) i prvi deo trilogije „Gospodar prstenova: družina prstena“ („The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring“). Usledila su i naredna dva filma iz Tolkinove trilogije, a zatim i film „Gusari s Kariba: prokletstvo Crnog bisera“.

Oficijelni sajt:

  • Troy (2004)

    Premijera: 13. maj 2004. godine, stadion „Partizana“; 14. maj 2004. u Centru „Sava“

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (2)
    Dodaj komentar
    • Marko Antić

      Ovaj film je najbolji od svih filmova što sam gledao!

    • Eldar Kudo

      „Kul“ je film, jedan od mojih omiljenih, prejako urađen film, sve najbolje.