Udvaranje

Žanr: Ljubavna drama
Trajanje: 91 min

Možda je apsolutna ljubav ipak moguća…

Glavne uloge: Thandie Newton („Beloved“), David Thewlis („Seven Years in Tibet“), Claudio Santamaria, John C. Ojwang, Massimo De Rossi
Scenario: James Lasdun, Bernardo Bertolucci
Direktor fotografije: Fabio Cianchetti
Muzika: Alessio Vlad
Režija: Bernardo Bertolucci („Stealing Beauty“)

SINOPSIS

Afrički diktator drži muža glavne junakinje Šadurai (Thandie Newton), kao političkog zatvorenika, dok je ona u Italiji na studijama medicine, preokupirana uspomenama o Africi i nostalgijom za suprugom.

G. Kinski (David Thewlis) je njen stanodavac, ekscentrični engleski pijanista i kompozitor, čovek koji stremi iskupljenju i ne usteže se od bilo kakvog žrtvovanja. Kinski obasipa Šandurai cvećem, poklonima, muzikom i žudnjom, ali se susreće sa čeličnom odbojnošću kada izrazi želju za zajedničkim odlaskom u Afriku. Šandurai na sve to postavlja uslov da izbavi njenog muža iz zatvora.

O FILMU

Film je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu i u Ouklendu, a naša publika imala je priliku da ga pogleda na Festivalu Palić „99. pod nazivom „Opsednutost“.

Osvežavajuće je pogledati film bez specijalnih efekata, koji ne prepričava svaki korak radnje. Zaplet filma se implicira, a na gledaocu ostaje da poveže magične okvire kroz očaravajuću muziku, čarobnu sinematografiju i izuzetnim nastupom glumaca. Bez repetativnih dijaloga, scene pobuđuju maštu kroz zavodni ples erotike. Film je izvanredna demonstracija o tome kako ljubav može da transformiše i potseća na Biblijske mudrosti, da onaj ko žrtvuje u stvari dobija.

Između protagonista se odvija nemi dijalog, praćen muzikom Baha, Šopena, Skrabina i Koltrejna, koji Šandurai vodi neminovnom ishodu. Bertoluči oslikava ljubavni trougao sa prepoznatljivom osetljivošću za detalje. Radnja filma odvija se kao lagani zavodljivi ples koji izaziva odjek u srcu gledaoca, dijalozi su svedeni na minimum, jer Bertoluči gradi glavne likove bez osude.

Ovo je priča o dvoje ljudi koji su različiti toliko da ne mogu biti više, ali gde ih fizička blizina emotivno spaja. Poverenje – dilema ljudskog bića. Kako verovati strancu? Društvo je napravilo norme gde poverenje mora da se zaradi. Film nas uči da je bezuslovna ljubav moguća i da ne treba slepo verovati u stereotipne priče. G. Kinsky sluša želje Sandurai, prima ih k srcu i čini da one postanu stvarnost. Ovaj film, svojim upečatljivim scenama, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar