Važno je zvati se Ernest

Žanr: romantična komedija, drama
Trajanje: 97 min.

Glavne uloge:

Rupert Everett, Colin Firth, Reese Witherspoon, Judy Dench, Frances O“Connor

Scenario: Oscar Wilde (komad), Oliver Parker
Producent: Barnaby Thompson
Režija: Oliver Parker

SINOPSIS

Svi vole Ernesta, ali niko nije siguran ko je on u stvari. Dvojica engleskih džentlmena odlučuju da se malo poigraju sa istinom kako bi im životi bili uzbudljiviji. Vorting (Kolin Firt) izmišlja brata Ernesta kako bi otišao sa sela u posetu Gvendolin (Franses O“Konor), a Montkrif (Rupert Everet) koristi isti pseudonim da bi posetio Vortingovu mladu i lepu štićenicu Sesili (Ris Viderspun). Stvari se odvijaju onako kako su zamislili – sve dok se ne zaljube i dok se njihova prevara ne otkrije.

O FILMU

Ova čuvena komedija Oskara Vajlda jedno je od najzabavnijih i najizvođenijih dela ovog pisca. U režiji Olivera Parkera i produkciji Barnabija Tompsona, film „Važno je zvati se Ernest“ ponovo je okupio impozantna glumačka imena. Pre „Ernesta“, producentsko-rediteljski tim snimio je film „Idealni muž“, opet po komadu Oskara Vajlda. U filmu su igrali Kejt Blanšet, Rupert Everet, Mini Drajver, Džeremi Nortam i Džulijana Mur.

O REŽISERU

Oliver Parker
Za scenario filma „Idealni muž“ bio je nominovan za BAFTA nagradu. Odskora uspešan reditelj, Oliver Parker glumio je u petnaestak filmova i napisao scenarija za preko 20 filmova. Njegova prva samostalna režija iz 1995. bio je Šekspirov „Otelo“ sa Lorensom Fišbernom i Kenetom Branom.

O GLUMCIMA

Rupert Everet (Montkrif)
Ovaj Britanac odrastao je u bogatoj porodici, ali je oduvek bio buntovnik. Sa prestižne škole glume izbačen je zbog nepoštovanja pravila. Bavio se manekenstvom, svira klavir, odlično peva (prateći vokali u Madoninoj pesmi „American Pie“) i govori francuski i italijanski. Živi na relaciji London, Njujork, Pariz i Majami. Iza sebe ima preko 40 ostvarenih uloga, a neke od njih su u filmovima: „Kralj Artur“, „Vatrena srca“, „Pret-a-porter“, „Ludilo kralja Džordža“, „Svadba mog najboljeg druga“, „Zaljubljeni Šekspir“, „Idealni muž“, „San letnje noći“, „Ubiti kralja“. Trenutno snima četiri filma i pozajmljuje glas princu za film „Šrek 2“.

Ris Viderspun (Sesili)
Razlikuje se od većine mladih holivudskih glumica. Ona ima svoju producentsku kompaniju – TYPE A Films, smeštenu pri „Univerzalu“. Dobila je pohvalne kritike za film „Pravna plavuša“, koji je bio jedan od najuspešnijih filmova 2001. To joj je donelo i nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumicu, a nakon toga usledio je i nastavak pod nazivom „Još uvek plavuša: plava, plavlja, najplavlja“.

Kolin Firt (Vorting)
Ovaj britanski glumac rođen je 1960. godine. Nakon predstave „Another Country“, snimio je i istoimeni film i počeo glumačku karijeru. Širokog glumačkog opsega, koji kritika uredno hvali, Firt je ostvario zapažene uloge u filmovima „Gordost i predrasude“, „Engleski pacijent“, „Duboko plavo more“, „Zaljubljeni Šekspir“, „Dnevnik Bridžet Džouns“, „Devojka sa bisernom minđušom“. Upravo je završio snimanje trilera „Trauma“ sa Menom Suvari, a u fazi pripreme je i nastavak filma „Dnevnik Bridžet Džouns“, u kome će ponovo igrati Marka Darsija. U američkim i britanskim bioskopima trenutno igra njegov film „Love actually“.

Oficijelni sajt:

  • The Importance of Being Earnest (2002)

    Premijera: Cinemania 2003. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar