Velika iluzija

Žanr: krimi, triler
Trajanje: 115 min.
Premisa: Priđi bliže, jer što više misliš da vidiš – lakše mi je da te prevarim!

Glavne uloge: Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg), Mark Rufalo (Mark Ruffalo), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Ajla Fišer (Isla Fisher), Morgan Friman (Morgan Freeman), Majkl Kejn (Michael Caine), Komon (Common)
Scenario: Ed Solomon (Ed Solomon), Boaz Jakin (Boaz Yakin), Edvard Rikort (Edward Ricourt)
Režija: Luj Leterije (Louis Leterrier)

SINOPSIS
Velika iluzija uvlači elitnu jedinicu FBI-ja u igru mačke i miša sa supertimom najboljih svetskih iluzionista – "Četiri jahača". Tokom svojih predstava iluzionisti izvode seriju smelih pljački u kojima su žrtve pokvareni finansijski moćnici, a zatim milione dolara svog plena prebacuju na račune svojih gledalaca, uvek ostajući korak ispred zakona. Specijalni agent FBI-ja, Dilan (Rufalo), odlučan je u želji da natera iluzioniste da plate za svoja dela i zaustavi ih pre nego što izvedu najavljenu i dosad najveću pljačku. Pritom je primoran da sarađuje s Almom, detektivkom Interpola, prema kojoj gaji ozbiljne sumnje. Iz očaja se obraća Tadeusu (Friman), poznatom razotkrivaču magije, koji tvrdi da je pljačka banke izvedena prerušavanjem i video trikovima. Jedina stvar oko koje se Dilan i Alma slažu jeste to da "Jahači" sigurno imaju unutrašnji kontakt i da je pronalaženje te osobe ključ za okončanje talasa "magičnih pljački". Da li je to Tadeus? Ili Alma? Ili je to zaista… Magija?
O FILMU
Još kao dete, producent Bobi Koen često je posećivao gostovanja mađioničara, koji su na fantastični način prezentovali svoje trikove. I u njegovoj porodici je veliko interesovanje za tu struku, te su se veoma radovali scenariju. "S jedne strane smo zadivljeni njihovim trikovima, a s druge uvek želimo da saznamo kako oni to rade", rekao je producent filma. "Nikada do sada nisam video film o mađioničarima kao ujedinjenom timu. Dugo smo čekali na ovakav scenario".
Scenarista Edvard Rikort veoma lično doživljava ovaj film, jer kako kaže, scenario je nastao još u vreme njegovih studentskih dana. "Želeo sam da napravim nešto drugačije od filma s običnim pljačkašima i prevarantima. U početku sam je zamislio kao Robin Hud priču, gde glavni podvig nije novac, ali pitanje je kako to da se realizuje".
Ovo je priča o četiri vrhunska mađioničara koji postaju ujedinjeni tim. Dok izvode svoje tačke, oni potkradaju ekonomske moćnike. "Film predstavlja dve suprotstavljene strane, to vam je kao igra mačke i miša. Ali vi u toku filma ne navijate ni za koga. Opčinjeni ste njihovim trikovima i želite da vidite kako će se oni izvući sa svojim plenom", rekao je producent Bobi Koen.
Reditelj Luj Leterije pristupio je scenariju s nekim svojim idejama i dao mu nov oblik. Hteo je da kroz sve elemente dočara iluziju, uključujući produkciju, kostime, lokacije, kaskaderske akcije itd. Hteo je da magiji da nedostižne razmere. "Luj i tim producenata dali su magiji neverovatnu autentičnost i napravili fenomenalan film", kaže scenarista Rikort. "Uliva vam strahopoštovanje dok ga gledate. Stotine ljudi i hiljadu komponenti učestvovalo je u stvaranju filma, i to je zadivljujuće."
O REŽISERU
Luj Leterije (Reditelj)
Mladi francuski reditelj koji svoju karijeru gradi i u Francuskoj i u Holivudu. Režirao je francuski akcioni film "Transporter", čiji je producent bio čuveni Lik Beson. Jedan od filmova koji mu je doneo popularnost je "Neverovatni Hulk", a 2010. godine snimio je film o kome se dosta pričalo – "Borba Titana". Smatra se jednim od najuspešnjih savremenih reditelja kada je reč o akcionim filmovima.
O GLUMCIMA
Mark Rufalo (Dilan Hobs)
Jedan je od najtraženijih holivudskih glumaca, kako u pozorištu, tako i na filmu. Radio je s vrhunskim rediteljima, od Anga Lija, Dejvida Finčera do Martina Skorsezea i dr. Nominovan je za Oskara i za druge prestižne nagrade. Glumio je u filmovima "Večni sjaj besprekornog uma", "Zatvoreno ostrvo", "Kolateral" itd.
Vudi Harelson (Merit Ozborn)
Američki glumac, dobitnik Emi nagrade. Dva puta je nominovan za Oskara. Popularnost je najpre stekao na televiziji, da bi kasnije bio prisutan i u bioskopskim hitovima. Prvu veću ulogu dobio je u filmu "Belci ne umeju da skaču". Kasnije je glumio i u "Zombilendu", "2012", "Samo drugarski", itd.
Majkl Kejn (Artur Tresler)
Jedan je od najuspešnijih engleskih glumca sa zavidnom karijerom u Americi. Glumio je u preko više od sto filmova. Dvostruko je nagrađen Oskarom. Jedan od njih pripao mu je za sporednu ulogu u filmu Vudija Alena "Hana i njene sestre". Za svoje uloge nagrađivan je i priznanjima BAFTA i Zlatni globus. Za ulogu u filmu "Prestiž" Kristofera Nolana dobio je nagradu Londonskih filmskih kritičara. Kolega na snimanju mu je bio i čuveni Lorens Olivije. Zapažene uloge ostvario je u filmovima: "Zulu", "Gambit", "Pogreb u Berlinu", "Njuškalo", "Betmen počinje", "Mračni vitez" itd.
Ajla Fišer (Henli)
Započela je svoju karijeru na australijskoj televiziji. Nedavno se pojavila u filmu "Veliki Getsbi" zajedno sa Leonardom di Kapriom, Tobijem Megvajerom i Keri Maligen.
Morgan Friman (Tadeus Bredli)
Oskarom nagrađen glumac. Sredinom osamdesetih pojavljuje se u poznatijim sporednim ulogama, da bi devedesetih stekao veću slavu. Glumio je u filmovima "Bekstvo iz Šošenka", "Sedam", "Smrtonosni virus", "Devojka od milion dolara", "Betmen počinje", "Mračni vitez" itd.
Oficijelni sajt

Premijera: 27. jun 2013. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ajla fišerdžesi ajzenbergmark rufalomorgan frimanvudi harelson
Komentari (0)
Dodaj komentar