Zamena

Žanr: triler, istorijski, misterija
Trajanje: 141 min.
Originalni naziv: Changeling
Premisa: Da bi pronašla svoga sina, učinila je ono što se niko nije usudio!

Glavne uloge:

Andželina Žoli (Angelina Jolie), Džon Malkovič (John Malkovich), Džefri Donovan (Jeffrey Donovan), Majkl Keli (Michael Kelly), Kolm Feore (Colm Feore), Džejson Batler Harner (Jason Butler Harner), Ejmi Rajan (Amy Ryan)

Scenario: Dž. Majkl Stracinski (J. Michael Straczynski)
Režija: Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS
Los Anđeles, 1928. Kristin se pozdravlja sa sinom Volterom i odlazi na posao u subotu ujutro. Kada se vrati, shvata da je njen sin nestao. Besomučna potraga završava se nekoliko meseci kasnije, kada se devetogodišnji dečak vrati kući tvrdeći da je on Volter. Zbunjena, pomešanih osećanja, ona mu dozvoljava da prespava. Ali duboko u srcu Kristin zna da ovaj dečak nije njen sin.
O FILMU
"Zamena" je emotivna i provokativna drama zasnovana na istinitim događajima koji su zauvek izmenili grad Los Anđeles. Film priča priču jedne žene čiji je nepobediv duh i odbijanje da se preda rasturilo korumpiranu policijsku stanicu i uvelo nov period dostojanstva i jednakosti pod okriljem zakona.
Istorija Los Anđelesa obeležena je senzacionalnim pričama o korupciji, zataškivanjima i ubistvima. Od silovanja Roskoa – Feti Arbakla i suđenja za ubistvo mlade strarlete Virdžinije Rape 1921. godine, preko kidnapovanja evangelistkinje Ejmi Semple Mekfirson 1926. do "Crne dalije", ubistva 1947. godine, skandal je prožimao grad i bacao loše svetlo na političke operativce. Međutim, malo poznata priča o borbi jedne žene iz radničke klase – uprkos minimalnim izgledima – da pronađe svog izgubljenog sina bila je ta koja će, skoro 80 godina kasnije, podstaći sklapanje partnerstva između nekoliko najcenjenijih holivudskih filmadžija. Neverovatna priča Kristine Kolins skoro je pala u zaborav kad je na nju nabasao jedan bivši novinar.
Pre nekoliko godina scenarista Džej Majkl Stracinski, bivši novinar koji je pisao za "Los Anđeles tajms", "Herald egzaminer" i "Tajm", među mnogim drugim izdanjima, nabasao je na zapanjujuću priču jedne žene iz radničke klase koja je srušila jednu političku mašineriju. Scenarista se priseća: "Izvor koji sam imao u Gradskoj većnici pozvao me je jednog dana i rekao da spaljuju stare izveštaje i da bi trebalo da pogledam nešto pre nego što ga bace u peć. Tako sam se ja sjurio u većnicu i oni su tamo imali transkript saslušanja Gradske socijalne pomoći u slučaju Kristin Kolins. Počeo sam da iščitavam svedočenja i pomislio: ‘Nemoguće da se ovo stvarno desilo. Ovo mora da je neka greška’. Ali to je bilo dovoljno da se navučem na priču pre nego što je knjiga završila u vatri."
Ono što je za Stracinskog, na prvi pogled, bilo zapanjujuće postajalo je sve potresnije što je više kopao po detaljima slučaja. Priču je istraživao otprilike godinu dana, zavirivao je u svaki nejasan detalj sedmogodišnjeg putešestvija Kolinsove kako bi našla odgovore o nestanku svog sina. Ono što je pronašao bilo je još potresnije od Hačinsove podvale. Ispod prašnjavih dokumenata isplivao je paralelni slučaj – koji je govorio o izopačenim detaljima zverskih zločina koje je nad decom počinio Gordon Nortkot (koji je naizmenično prvo priznavao, a zatim poricao da je ubio još uvek nestalog Voltera Kolinsa) i o nepopustljivoj moći vlasti Los Anđelesa iz tog perioda.
Iako je Kolinsova umrla 1935. godine, nikad ne saznavši šta se desilo s njenim sinom, Stracinski je sumirao koliko je moćna bila njena zaostavština. "Moja namera je bila jednostavna: da odam počast onome što je Kristin Kolins učinila. Moj posao je bio da ispričam priču što iskrenije moguće i da odam počast njenoj borbi i tome što nikad nije izgubila nadu i što je nastavila da traga za svojim sinom. Njeno jednostavno pitanje: ‘Gde je moj sin?’, srušilo je celokupnu gradsku strukturu Los Anđelesa". Da bi dodao na verodostojnosti priče, scenarista je doslovce vadio citate iz arhive, zajedno s drugim direktnim svedočenjima koje je uključio u filmski scenario.
Produkcija je ostavila dubok utisak na ekipu filma, posebno na Žolijevu i njenu zainteresovanost da uveliča ono što bi svaki roditelj uradio da zaštiti svoje dete. O zajedničkom iskustvu koje ju je zbližilo s celom ekipom filma "Zamena" glumica kaže sledeće: "U filmu koji zahteva duboke emocije zaista smo plakali zajedno, besneli zajedno i nekako sve to izneli. Ovo naše malo putovanje povezalo nas je kao ljudska bića. Vežete se kroz emocije i zajedničko iskustvo, i tako se brzo stvore prijateljstva." Istvud je završio parafraziranim citatom Džimija Kegnija, ali to je isto tako mogla reći i sama Kristin Kolins: "Kad nas pritisnu klevetnici, ono što svi možemo da uradimo jeste to da se ‘ukopamo u mestu i kažemo istinu’." Ako je Volter Kolins živ, on ima 89 godina.
Oficijelni sajt

Premijera: FEST 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

filmvodiczamena
Komentari (0)
Dodaj komentar