Zatoiči

Žanr: drama/akcija
Trajanje: 116 min.

Glavne uloge:

Takeši Kitano (Takeshi Kitano – Beat Takeshi), Tadanobu Asano (Tadanobu Asano), Mišio Ogusu (Michiyo Ogusu), Jui Natsukava (Yui Natsukawa), Guadalkanal Taka (Guadalcanal Taka)

Scenario: Takeši Kitano (Takeshi Kitano), Ken Šimozava (Ken Shimozawa) – kratka priča
Režija: Takeši Kitano (Takeshi Kitano)

SINOPSIS

Japan, devetnaesti vek. Zatoiči je slepi lutalica koji zarađuje za život kockanjem i pružanjem maserskih usluga. Međutim, ispod njegove skromne spoljašnjosti krije se majstor mačevalačke veštine, obdaren kao munja brzim pokretima sečiva i udarcima zapanjujuće preciznosti. U svom lutanju Zatoiči nailazi na udaljeno planinsko selo koje je prepušteno na milost i nemilost zloglasnom Ginzo klanu. Nemilosrdni Ginzo rešava se svakoga ko mu stane na put, i to još efikasnije od kada je unajmio Hatorija, moćnog samurajskog ronina. U kockarnici, Zatoiči i njegov verni mladi prijatelj Činikiči upoznaju nekoliko gejši. Opasne koliko i lepe, Okinu i njena sestra Osei došle su u gradić da se osvete za smrt svojih roditelja, a njihovi rukavi kriju pregršt opasnih trikova. Jedini njihov trag je misteriozno ime Kučinava. Ubrzo je zloslutna ekipa telohranitelja za petama Zatoičiju. Sa svojim legendarnim mačem Zatoiči je predodređen za mnogobrojne krvave obračune.

REŽISER O FILMU

Ne samo da je Zatoiči moj prvi istorijski film već je to i prvi film posle mog režiserskog debija („Violent cop“) u kome koristim ideju koju je neko drugi osmislio. Mislio sam da će snimanje Zatoičija biti težak posao, jer se smatra da je snimanje istorijskog filma obično mnogo zahtevnije. Ispostavilo se da je snimanje ovog filma predstavljalo pravo zadovoljstvo. Zaključio sam da je snimanje ovakvog filma ipak daleko kreativnije, pošto zahteva da se praktično sve izmisli. To mi je dozvolilo da radim neverovatne stvari i istražujem nove mogućnosti koje ranije nisam koristio. Mogu da kažem da mi je snimanje ovog filma, u umetničkom i kreativnom smislu, pružilo jedno od najvećih zadovoljstava u karijeri.

O REŽISERU

Takeši Kitano (reditelj, scenarista, montažer i glumac)
Rođen je u Tokiju 1947. i ušao je u šou-biznis 1972. kao „Beat“ Takeši, što je kao scensko ime nastavio da koristi kao glumac i u današnje vreme. Među mnogobrojnim nagradama, njegov film „Hana-bi“ iz 1997. godine osvojio je Zlatnog lava u Veneciji, a Evropska filmska akademija proglasila ga je za najbolji neevropski film. Filmografija: „Brother“, „Violent cop“ (1989), „Boiling point“ (1990), „Sonatine“ (1993), „A scene at sea“ (1991), „Getting any?“ (1995), „Kids return“ (1996), „Kikujiro“ (1999) i „Dolls“ (2002). Dobio je međunarodno priznanje za ulogu u filmu Nagise Ošime „Merry Christmas Mr. Lawrence“ (1983). Ponovo je sarađivao sa Ošimom 1999. godine u samurajskom epu „Taboo“.

O GLUMCIMA

Tadanobu Asano (Hatori)
Jedan je od najpopularnijih mladih zvezda Japana. Među najnovijim ulogama ističu se filmovi prikazani na festivalima u Kanu i Veneciji 2003. godine – „Bright future“, režija Kijoši Kurosava, i „Last life in the universe“, režija Pen-Ek Ratanaruang. Međunarodnoj publici je verovatno najviše ostao u sećanju po ulozi u filmu Takaši Mikea „Ichi the killer“. Rođen je 1973. u Jokohami. Počeo je karijeru 1990. u filmu Joji Matsuoke „Swimming upstream“. Samo nekoliko uloga kasnije, dobio je glavnu ulogu u krimi drami Šinji Aojame „Helpless“. Asano je takođe talentovan ilustrator, a povremeno komponuje i svira gitaru.

Oficijelni sajt:

  • Zatoichi (2003)

    Premijera: 8. april 2004. godine u Dvorani kulturnog centra u 21 čas

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar