Zebra trkačica

Žanr: porodični, avantura, komedija, animirani
Trajanje: 84 min.
Premisa: Njegove pruge načinile su ga prognanikom. Njegovo srce načinilo ga je herojem.

Glavne uloge:

Brus Grinvud (Bruce Greenwood), Hejden Panetijere (Hayden Panettiere), Emet M. Volš (Emmet M. Walsh), Vendi Malik (Wendie Malick)

Glasovi:

Frenki Munic (Frankie Muniz), Dastin Hofman (Dustin Hoffman), Vupi Goldberg (Woopi Goldberg), Mendi Mur (Mandy Moore), Dejvid Spejd (David Spade), Snup Dog (Snoop Dogg), Džošua Džekson (Joshua Jackson)

Scenario: Dejvid F. Šmit (David F. Schmidt), Frederik di Šo (Frederic Du Chau)
Producenti: Stiven P. Vegner (Steven P. Wegner)
Režija: Frederik di Šo (Frederic Du Chau)

SINOPSIS

Usred nezapamćene oluje putujući cirkus slučajno gubi važan tovar – bebu zebre. Nežno mladunče spasava farmer Nolan Volš, koji ga odvodi kući svojoj ćerki. Mala zebra, koja dobija ime Štrafta, uskoro se upoznaje sa družinom na farmi koju predvode tvrdoglavi šetlandski poni i pametna koza koja se trudi da očuva porodicu. Tu su još i pelikan koji se čuva vrućine, tupavi i histerični petao koji svojim kreštavim glasom non-stop diže uzbunu i stari, lenji pas.

Pored Volšove farme nalazi se ergela, gde se trenirani ždrepci takmiče za prestižnu tutulu na Kentaki derbiju. Štrafta je od prvog trenutka svestan činjenice da svojim sposobnostima može da ostavi u prašini sve konje za sobom. Međutim, nije svestan činjenice da on nije konj.

O FILMU

Uključujući pripreme i postprodukciju, za film „Zebra trkačica“ bile su potrebne skoro dve godine rada. Film je sniman 14 nedelja u južnoj Africi, jer je pored adekvatnih lokacija to trebalo da bude i mesto gde se nalazi veliki broj zebri potrebnih tokom snimanja.

Farma Volšovih bila je snimljena na farmi Riverholm, koja se prostire na 600 jardi, što je netipično za farmu ždrebaca. Tamo su izgrađene sve potrebne lokacije – farma i ergela. Tim za izgradnju scenografije izmenio je izgled zemlje utoliko što ju je učinio da izgleda prljavija, okružena sa dva kilometara ograde i prekrivena obiljem trave i drveća.

Za potrebe scenografije ekipa je donela 50 ogromnih stabala raznolikog drveća, cigle, pesak i cement, a zemlju su prekrili šljunkom iz Crvene šume. Veliki Kentaki derbi snimljen je nedaleko od obale Durbana. Pošto ekipa nije uspela da u južnoj Africi pronađe trkačku stazu koja bi zamenila onu u Kentakiju – izgradila ju je. Tribine koje su morale da izdrže hiljadu posetilaca izgrađene su po specijalnim nacrtima i veoma profesionalno.

O REŽISERU

Frederik di Šo (reditelj)
Poreklom je Belgijanac. Pre nego što je napisao scenario za film „Zebra trkačica“, koji će i režirati, radio je kao animator na filmu „The Land Before Time III: The Time of the Great Giving“, a 1998. godine režirao je film „Quest for Camelot“.

O GLUMCIMA

Brus Grinvud (Nolan Volš)
Osvojio je naklonost kritike tumačeći lik pokojnog američkog predsednika Džona F. Kenedija u drami „Trinaest dana“. Značajne uloge ostvario je u filmovima „Egzotika“ i „Ararat“ Atoma Egojana, „Double Jeopardy“, „Rules of Engagement“, „Ja, Robot“ i „Kao Julija“.

Frenki Munic (glas zebre)
Munic je dečja glumačka zvezda koja je našoj publici poznata po ulozi visprenog dečaka Malkoma u sitkomu „Malkom u sredini“ („Malcom in the Middle“). Nedavno smo bili u prilici da ga gledamo u akcionoj komediji „Agent Kodi Benks“ i filmu „Big Fat Liar“. Radio je dosta u pozorištu i na TV-u. Često je nagrađivan za ostvarene uloge.

Dastin Hofman (glas Takera)
On je dvostruki dobitnik Oskara („Kramer protiv Kramera“ i „Kišni čovek“) i glumac koji je osvojio čak sedam nominacija za ovu prestižnu nagradu. Najznačajnije uloge ostvario je u filmovima: „Diplomac“, „Ponoćni kauboj“, „Leni“, „Tutsi“, „Svi predsednikovi ljudi“, „Leptir“ i „Psi od slame“.

Vupi Goldberg (glas Freni)
Jedna je od najzanimljivijih komičarki Holivuda. Mada je imala zanimljivu karijeru na Brodveju, njena filmska karijera doživela je nagli uzlet nakon što ju je Stiven Spilberg angažovao za film „Boja purpura“. Nakon toga, slede: „Duh“, „Igrač“, „Mesečina i Valentino“, „Duhovi Misisipija“, „Jumpin’ Jack Flash“, „Burglar“, „Fatal Beauty“, „Clara’s Heart“, „The Long Walk Home“, „Soapdish“, „Boys on the Side“, „Bogus“, „The Associate“, „How Stella got her Groove Back“, „Neprilagođena“ i „Trka pacova“.

Oficijelni sajt:

  • Racing Stripes (2005)

    Premijera: 14. april 2005. godine u Domu sindikata

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar