Zelena milja

Žanr: Drama
Trajanje: 188 min

Glavne uloge: Tom Hanks („Forrest Gump“), Michael Clarke Duncan („Armageddon“), David Morse
Scenario: Stephen King, Frank Darabont
Producenti: Frank Darabont, David Valdes
Režija: Frank Darabont („The Shawshank Redemption“), David Tattersall („Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“)

SINOPSIS

Priča se fokusira na Paul-a Edgecomb-a (Hanks), čuvara zatvora u Luizijani koji radi na izvršavanju smrtnih kazni. Osuđen za silovanje dve male belkinje, u zatvor stiže John Coffey (Duncan), crnac gigantskih razmera. Od tog trenutka Paul-ov život počinje da se menja iz korena. Coffey se ne ponaša i ne izgleda kao psihopata-ubica, on je ljubazan, nežan i plaši se mraka. Kako se priča razvija, Paul uviđa da u Coffey-u postoji nešto više od obične dobrote, i to menja kako njegov život, tako i živote svih čuvara zatvora. Radnja filma je smeštena u tridesete godine ovog veka.

FRANK DARABONT – reditelj

Poznati i veoma cenjeni režiser koncentriše priču ovog filma na ljudske odnose, patnju i nepravdu nakon što je trijumfovao sa prethodnim hit-filmom „The Shawshank Redemption“ 1994. godine. Ovaj film je dobio Oskara za najbolji scenario, a Darabont sam nominaciju za Zlatni globus. Darabont je kao veoma mlad počeo da gradi svoju režisersku karijeru u Holivudu filmovima: „Hell Night“, „A Nightmare On Elm Street: Dream Warriors“, „The Blob“ i „The Fly 2“ 1989. po istoimnom romanu David-a Cronenberg-a.

DAVID TATTERSALL – reditelj

Britanski kinematograf David Tattersall je počeo svoju režisersku karijeru ostvarenjem „Radioland Murders“ (1994), a nastavio filmovima „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“ (1999) i najskorijim filmom „The Green Mile“. Diplomirao je na prestižnom londonskom Goldsmith College-u kao prvi u svojoj klasi na istoriji umetnosti, posle čega je specijalizovao kameru i nastavio da se bavi filmom i televizijom.

TOM HANKS (Paul Edgecomb)

Jedan od najtraženijih, vodećih američkih glumaca, koji je debitovao 1979. godine filmom „He Knows You“re Alone“. Zatim su usledile uloge u mnogobrojnim TV serijama kao što su: „Taxi“, „Family Ties“ i „Mazes and Monsters“. Bio je veoma zapažen i u Diznijevoj komediji „Splash!“ u kojoj je glumio sa Daryl Hannah-om. Filmovi koje publika najviše pamti su: „Big“, „Sleepless in Seattle“, „Philadelphia“, „Forrest Gump“, „Apolo 13“ kao i „Saving Private Ryan“ koji je bio nominovan za 11 Oskara, uključujući i Hanks-ovu nominaciju za najboljeg glumca.

MICHAEL CLARKE DUNCAN (John Coffey)

Ovaj krupni, visoki američki glumac afričkog porekla se pojavljuje u spektakularnim filmovima kao što su „Armageddon“, „The Players Club“ i „Bulworth“. U svojoj karijeri je radio i kao čuvar slavnih diskoteka i telohranitelj. Rođen je u Čikagu 1957. godine, a odgojila ga je njegova samohrana majka. Kada je ona odbila da mu dozvoli da se profesionalno bavi ragbijem, odlučio je da se oproba u svetu filma, što mu je nesumnjivo i pošlo za rukom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragana Marinković

    Film je stvarno fenomenalan, gledala sam ga tri puta.