Zlatokosa i razbojnik

Žanr: animirani, 3D
Trajanje: 100 min.
Premisa: Donose avanturu na duge staze!

Glavne uloge (glasovi): Mendi Mur (Mandy Moore), Zakari Levi (Zachary Levi), Dona Merfi (Donna Murphy), Ron Perlman (Ron Perlman), Bred Garet (Brad Garrett)
Scenario: Den Fogelman (Dan Fogelman), braća Grim (Jacob Grimm, Wilhelm Grimm), bajka
Režija: Bajron Hauard (Byron Howard), Nejtan Greno (Nathan Greno)

SINOPSIS
Kada se najtraženiji i najšarmantniji razbojnik u kraljevstvu, Flin Rajder (Zakari Levi), sakrije u misterioznu kulu, za taoca ga uzima Zlatokosa (Mendi Mur), lepa i naprasita tinejdžerka, zatočenica u kuli, devojka sa 20 metara dugom magičnom zlatnom kosom. Čudna devojka koja je zarobila Flina u stvari traži način da i sama pobegne iz kule u kojoj je godinama zarobljena, te će sklopiti savez sa zgodnim lopovom. Ovaj neobični dvojac krenuće u avanturu nabijenu akcijom, upotpunjenu konjem – superpolicajcem (po imenu Maksimus), preterano zaštitnički nastrojenim kameleonom (Paskalom) i bandom grubijana iz krčme.
O FILMU
"Film ‘Zlatokosa i razbojnik’ prepun je urnebesno smešnih likova, ali ima i izvrsnu akciju i veoma emotivnu priču", kaže Džon Laseter, glavni kreativni direktor studija za animaciju "Volt Dizni" i "Piksar". "Želeli smo da stvorimo jedinstven svet i priču koja će evocirati bogata i dramska osećanja koja vezujemo za klasične Diznijeve filmove, ali tako da istovremeno bude nova i duhovita, što će pružiti publici mogućnost da vidi nešto što ranije nije videla u kompjuterskoj animaciji."
Uz neverovatnu ekipu simpatičnih ljudskih i životinjskih likova, fantastično okruženje – od zamkova i kula do šuma i krčmi – i spektakularne vizuelne efekte, uključujući i scenu na vrhuncu filma u kojoj se pojavljuje 46.000 svetlećih lampiona, "Zlatokosa i razbojnik" predstavlja savremenu komediju za publiku svih uzrasta ali i tehničku i umetničku prekretnicu za Diznijev studio za animaciju i umetnost kompjuterske animacije uopšte.
Greno kaže: "Publika možda misli da zna šta može da očekuje od filma u kome je glavni lik Zlatokosa, ali mi smo priču okrenuli naglavačke da bismo napravili film koji je relevantan, nov i drugačiji. Bajron i ja volimo klasične Diznijeve filmove i želeli smo da povratimo taj kul, retro izgled pedesetih, ali smo ga izmešali sa savremenim pripovedanjem, brzom akcijom i humorom. To je dodalo potpuno nov sloj ovakvoj vrsti priča."
Filmadžije se slažu u oceni da su stvorili neverovatne likove. "Likovi su jednostavno najzanimljiviji deo filma", kaže Laseter.
KO JE KO U FILMU "ZLATOKOSA I RAZBOJNIK"
Zlatokosa (Mendi Mur)
Možda jeste provela ceo svoj život zaključana u skrivenoj kuli, ali sigurno nije dama u nevolji. Devojci sa 20 metara zlatne kose dojadio je život pod staklenim zvonom i ona je sad spremna za avanturu. Kad šarmantni lopov potraži sklonište u njenoj kuli, ona će sklopiti najvažniji pakt u svom životu i napustiće kulu zbog urnebesno uzbudljivog putovanja na kome će se razmrsiti mnoge tajne.
Mendi Mur, koja pozajmljuje glas Zlatokosoj, kaže: "Znala sam da će Dizni napraviti svoj prepoznatljiv obrt priče. Film je stvarno mnogo smešan ali i emotivan. Zlatokosa je naprasita, smela, znatiželjna i veoma zauzeta mlada devojka. Treba da napuni 18 godina i upravo je u tom trenutku mi upoznajemo. Iako je ceo život provela u kuli, izuzetno je strastvena, kreativna i željna da istraži svet. Ceo život je maštala da izađe u svet da bi saznala nešto o lebdećim svetlima koja se pojavljuju svake godine na njen rođendan."
Flin Rajder (Zakari Levi)
Izuzetno samouveren momak koji sebe voli najviše na svetu. Ceo život se oslanjao na svoju duhovitost, šarm i dobar izgled da bi se izvukao iz neprijatnih situacija. Flin je lopov koji traži poslednji veliki plen koji će mu omogućiti da konačno živi životom koji je sanjao. Bio je nadomak ostvarenja tog sna kad je upoznao Zlatokosu, čudnu devojku s preterano dugom kosom. Neobični savez s ovom devojkom iz kule odvešće Flina na avanturu života.
"On je odvažni razbojnik", kaže Zakari Levi, koji pozajmljuje glas Flinu, "ali sviđa mi se kako su to preokrenuli – on je sebičan lopov, ali je ujedno veoma šarmantan momak". "Komedija predstavlja ogroman deo ovog filma, što je veoma zabavno."
Majka Getel (Dona Marfi)
Možda previše kontroliše, manipuliše i preterano je brižna, ali ona je jedina majka za koju Zlatokosa zna. Time što je ukrala Zlatokosu dok je bila beba i odgajila je u kuli Getel je osigurala da jedino ona ima pristup Zlatokosinoj magičnoj kosi, koju koristi kao lični izvor mladosti.
Vrhunska pozorišna glumica Dona Merfi daje glas Getel. "U njenom svetu sve se vrti oko nje same", kaže Dona. "Getel će uraditi sve što je potrebno da dobije ono što želi, iako mislim da je ona na kraju zavolela Zlatokosu na neki svoj uvrnuti način. Ona je kraljica drame. Smatra da je urnebesno smešna, čak i ako se Zlatokosa ne slaže s tim. Mislim da je majka Getel klasičan primer Diznijevog negativca."
"Jako sam uzbuđen kad priča ima dobrog zlikovca, a film ‘Zlatokosa i razbojnik’ ima sjajnog zlikovca u majci Getel. Ona je teatralna, urnebesno smešna i ekstravagantna – jedan od najboljih negativaca koje smo ikad stvorili", kaže Laseter.
Maksimus
Konj kapetana garde pretvorio je hvatanje traženog kriminalca Flina Rajdera u ličnu misiju. Neustrašiv u svojoj poteri, ovaj konj će prkositi opasnosti da bi pratio Flina tamo gde ostali odbijaju da odu – izgleda da ništa ne može da spreči ovog "žestokog" policajca da uhvati svog čoveka. Međutim, kad Maksimus upozna Zlatokosu, njegovo srce će omekšati i on će početi da gleda svet drugim očima. Ono što je počelo kao nemilosrdna potera možda će se završiti kao početak jednog lepog prijateljstva. Konj koji se više ponaša kao pas u neku ruku predstavlja i najzabavniji deo filma.
Paskal
Jedini pravi Zlatokosin prijatelj je njen nemi pomoćnik koji menja boje. Paskal je možda samo jedan mali kameleon, ali u Zlatokosinom životu on igra važnu ulogu. On je pokretačka snaga koja stoji iza Zlatokosine odluke da napusti kulu.
"On je maleni zeleni kameleon koji je ubačen jer nam je bio potreban lik kome bi Zlatokosa mogla da poveri svoje nade i snove", objašnjava Hauard. "Hteli smo da uradimo nešto drugačije i tako je rođen Paskal. On je zapravo zasnovan na pravom kameleonu Paskalu, koji pripada jednom od animatora filma. Na neki način, on je Zlatokosin Džimini Kriket. On je žustar mališa i jako je zabavan."
Oficijelni sajt

Premijera: 15. januar 2011. godine u bioskopu "Roda"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

braća grimcrtani filmdiznimendi murzlatokosa
Komentari (0)
Dodaj komentar