ABBA

Grupa „ABBA“ formirana je 1973. godine; činila su je četiri već tada veoma uspešna švedska vokala i bila je jedan od prvih švedskih bendova u istoriji muzike koji je ostvario internacionalnu slavu. „ABBA“ je akronim od imena članova grupe: Agnetha Foltskog, Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Synni-Lyngstad. Bjorn Ulvaeus i Benny Andersson pevali su u duetu i imali jedan uspešan album pre stvaranja grupe.

„ABBA“ je internacionalnu pažnju zaokupila 1973. godine pobedom na takmičenju za pesmu Evrovizije. Krajem sedamdesetih godina karijeru ove grupe obeležila su prva mesta na nekoliko nacionalnih top-lista singlova (čak i na US i UK listama), pre svega pesme: „I do, I do“ i „Ring, Ring“. To je ipak bio samo uvod u nove uspehe legendarne grupe.

Svi sledeći albumi grupe imali su ogroman uspeh, kako komercijalni tako i kritički. Naredni albumi sadržali su bar po dve pesme koje su po nekoliko nedelja bile na vrhu svetskih top-lista. Četvorka ove grupe pretvorila se kasnije u dva braka, koja su samo u promenjenoj formi radila istim tempom i sa istom uspešnošću. Mnogi su im predviđali slavu Bitlsa. Njihove turneje bile su ubedljivo najposećenije tih godina.

Početkom osamdesetih godina, grupa počinje da pravi pauze u radu, da bi posle određenog perioda ženski deo benda započeo dve solo karijere. Solidan uspeh je postignut, ali ipak ni približan onom koji je postigla tzv. Zlatna Volvo četvorka (ova grupa promovisala je švedski Volvo kao najbolju marku automobila).

I danas se često mogu čuti mnoge pesme ove grupe na medijima, najčešće „Money, Money“ i „Gimme, Gimme“, koje obiluju modernim zvucima. Nema sumnje da je „ABBA“ utisnula dubok pečat u savremenu muzičku istoriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milica Popović

    Grupa ABBA je najbolja! Najbolje pesme su: Gimmi, gimmi, gimmi i S.O.S.