Aleksandar Sanja Ilić

Sanja Ilić rođen je 1951. godine u Beogradu. Sam kaže da je jedini krivac za to što se bavi muzikom njegova majka, koja ga je odvodila u nižu muzičku školu i čekala posle škole kako ne bi bežao sa časova.

U gimnaziji je osnovao grupu „San“, koja je vrlo često menjala sastav, da bi se krajem šezdesetih godina formirala relativno stalna postava. U niškoj hali Čair 2. februara 1975. godine desila se tragedija u ovoj grupi: na koncertu je od strujnog udara poginuo pevač grupe Predrag Jovičić. Sanja odlučuje da raspusti bend i da više ne formira muzičke grupe.

Sanja Ilić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, gde je upisao i postdiplomske studije. Ipak, studije je prekinuo jer je sve više dobijao ponude da piše muziku za popularne pevače. U moru kompozitora on se veoma brzo izdvojio i postao je jedan od najboljih kompozitora bivše Jugoslavije.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, Sanja Ilić je uglavnom pisao muziku za pozorišne predstave. Krajem devedesetih dolazi na ideju da formira sastav koji će svirati etno muziku i tako je nastala, sada već čuvena, „Balkanika“. Ime grupi dao je Sanjin brat, Dragan Ilić, koji svira u „Generaciji 5“.

Prvi album ovog benda doživeo je veliki uspeh u SR Jugoslaviji, a poslednjih meseci sastav je usmeren ka inostranstvu. Najpre je imao nastupe po bivšim republikama SFRJ i balkanskim zemljama, a sada već nastupa i u zemljama Bliskog Istoka i u Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandra Gerić

    Mislim da je Aleksandar super. Često slušam njegovu muziku koja mi veoma utiče na raspoloženje. Sviđa mi se vrsta muzike koju Aleksandar stvara. I ja se bavim muzikom i on je jedan od onih na koje se ugledam. Sve najbolje!