Bajaga i „Instruktori“ na turneji povodom 25 godina rada

Ponovo plivamo domaćim vodama. Tu smo nekako najsigurniji. Poznajemo teren i dobro vladamo njime. Rezultat toga su prave i blagovremene informacije koje stižu do vas.
Ovoga puta bavimo se institucijom. Jer on je to za sve ove godine rada i boravka u samom vrhu i postao. Dvadeset pet godina više nego uspešne solo karijere. Da ne zaboravimo i šest godina pre toga, provedenih u kultnoj grupi "Riblja čorba". Sve u svemu, više od 30 godina na estradnom nebu, uvek tražen, uvek nov, uvek prepoznatljiv, a uvek originalan. To je Momčilo Bajagić Bajaga. Institucija, kad vam kažem.
Upravo ovih dana Bajaga i "Instruktori" kreću na svoju slavljeničku turneju povodom 25 godina rada. Turneja počinje u Torontu, a nastavlja se serijom koncerata po Kanadi i Severnoj Americi. Kruna na to trebalo bi da bude veliki koncert u Beogradu na jesen. Moj prvi kontakt s Bajaginim radom desio se u ranoj mladosti, kada sam za poklon dobio kasetu "Sa druge strane jastuka". Sećam se da sam provodio dane uz kasetofon, s olovkom i papirom u ruci, zapisujući i učeći sve pesme redom napamet. A zaista, sve je bio hit do hita. "Zažmuri", "220 u voltima", "Ti se ljubiš", "Dvadeseti vek", "Dobro jutro, džezeri", "Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama", "Francuska ljubavna revolucija", "Sa druge strane jastuka"… Sve su to klasici koji se i danas slušaju kao i te 1985. godine, kada je album izašao. To ostvarenje mnogi smatraju za jedno od najboljih u jugoslovenskoj pop-rok istoriji. Sve se ponovilo i dve godine kasnije s albumom "Jahači magle". Ovoga puta dobio sam gramofonsku ploču koju i danas s ponosom čuvam. A pesme "300 na sat", "Samo nam je ljubav potrebna", "Svemirska policija" i "442 do Beograda" takođe sam vrlo brzo naučio napamet.
Ipak, mislim da sam tek kasnije u vojsci shvatio koliki je zapravo značaj i uticaj Bajage i koliko on pravi kvalitetnu muziku. I to preko drugih bendova koji su obradili njegove pesme. Uživao sam u obradi "Godine prolaze" malo poznatog benda "Fake Madonna’s underwear", kao i nešto poznatijoj "Alkoholičarki" benda "Trula Koalicija". A to su samo malo ubrzani njegovi hitovi, koji zvuče savršeno.
Da spomenemo i ostale Bajagine albume. Pre navedenih, desio se prvenac – "Pozitivna geografija" (1984), i čuveni hit "Limene trube", a posle njih "Prodavnica tajni" (1988), "Muzika na struju" (1993), "Od bižuterije do ćilibara" (1997), "Zmaj od noćaja" (2001) i "Šou počinje u ponoć" (2005). Bajaga veruje da će najnoviji album završiti do jeseni, taman za veliki koncert. Jedan od naših najtraženijih i najsvestranijih muzičara radio je i muziku za filmove "Ni na nebu, ni na zemlji", "Ona voli Zvezdu" i "Profesionalac". Sve u svemu, karijera za respekt. Jedan je Bajaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bajagamuzikaturnejavesti
Komentari (0)
Dodaj komentar