Brus Springstin želi više muzike

“Voleo bih da pravim više muzike – znam, kažem to svaki put”, kaže 51-godišnji Brus Springstin (Bruce Springsteen) uz osmeh, a povodom planova za snimanje novog albuma sa E Street Band-om, i nastavlja: “Ovoga puta neće proteći uobičajeni period koji nam je potreban da napravimo album – nemamo više vremena za gubljenje”.

Springstin je, početkom aprila, izdao dvostruku koncertnu kompilaciju “Live in New York City”, promotivno “pokrivenu” istoimenim celovečernjim televizijskim šou programom, emitovanim 10. aprila na mreži HBO. Brus priznaje da su on i njegov ponovno okupljen bend proveli “jedan pristojan vikend” u studiju radeći na novom materijalu. “To je kreativan, uvek aktivan tim”, kaže on.

Za sada nije poznato kada bi obožavaoci mogli da očekuju novo studijsko izdanje, ali se Springstin nada da ova “opsada” studija neće trajati tako dugo kao neke prethodne. Njegov poslednji studijski album “Ghost of Tom Joad” izašao je sada već daleke 1995, a pojavio se tri godine posle “Human Touch” i “Lucky Town”. Ni na jednom od pomenutih nije svirao E Street Band.

Internet je, prema Springstinu, jedan od mogućih “izlaza”, pošto on u njemu vidi način da, možda, “plasira muziku na opušteniji način”. Svoja moguća dela–kandidate za ovakve projekte Brus opisuje kao “poludovršena, ostavljena na ‘listi čekanja’ ”.

Album sa živim nastupima i šou na HBO trebalo bi da, makar privremeno, primire fanove, koji su već “izludeli” od čekanja na obećan, ali ne i objavljen materijal sa poslednje Springstinove turneje. Springstin, pored toga, najavljuje i obrađenu verziju pesme “Blood Brothers”, koja je zatvorila završni koncert prošlogodišnje turneje, održan u njujorškom Madison Square Garden-u.

Njujorški deo turneje, koji se, zbog velikog interesovanja publike, razvukao na deset uzastopnih nastupa, dostigao je nekoliko izuzetnih trenutaka, ali i izazvao određene kontroverze. Pesma “American Skin”, inspirisana svirepim ubistvom crnog emigranta od strane grupe njujorških policajaca, premijerno izvedena na Boss-ovim njujorškim koncertima, izazvala je ogromnu medijsku pažnju i žestoku javnu reakciju njujorške policije i sindikata policajaca i poziv na bojkot Springstinovih nastupa.

“Ti komentari su mi izgledali… pa, ne preterano promišljeno”, kaže danas Brus povodom prošlogodišnjih događaja. “Bio sam iznenađen mehanizmom demagogije koji se pokreće istog trenutka. Odmah postajete glavna atrakcija za tih nekoliko dana dok se gužva ne stiša”.

“Nisam to očekivao”, dodaje. “Za mene, to je samo bio logičan nastavak mog rada onakvog kakav je već poslednjih 20-25 godina. Mislim da će problem rasne diskriminacije ostati i u novom veku jedna od centralnih tema ovog društva i želim da pišem o tome”.

Povodom emisije na HBO, Springstin kaže da je snimanje njegovih nastupa ono što je već dugo želeo, ali nikada nije imao vremena da se toga i prihvati. Materijal snimljen tokom poslednje dve večeri njegove prošlogodišnje njujorške sesije omogućio mu je da konačno vidi ono što milioni obožavalaca širom sveta mogu da gledaju već 28 godina: E Street u punom zamahu. “Kada ste u bendu, ne možete da vidite bend”, objašnjava Brus. “Mogućnost da ga vidim, da vidim [bubnjara] Maksa [Vejnberga] kako svira ili da vidim bend kako odlično funkcioniše kao celina – to je ono što mi je najuzbudljivije u celoj toj stvari”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar