Digitalni „Cepelin“

Prvi put nakon raspada grupe 1980, „Led Zeppelin“ je ponovo dospeo na sve naslovne strane muzičkih magazina u septembru ove godine. Fanovi su bili oduševljeni vešću da će se legendarni bend ponovo okupiti. Oduševljenje je splasnulo kada je potvrđeno da će zajedno odsvirati samo jedan koncert, u čast preminulog Ahmeta Erteguna, jednog od osnivača Atlantic Records-a, kuće koja je davne 1968. potpisala s Cepelinima ugovor za njihov album prvenac.
Preko milion fanova prijavilo se za lutriju kojom će biti određeno kojih 10.000 srećnika će prisustvovati ovom veličanstvenom događaju planiranom za 26. novembar. Uz tri originalna člana, na bini će se naći sin pokojnog bubnjara Džona Bonama, Džejson.
Pored računice koja kaže da je bend dosad prodao preko 300.000 albuma širom sveta i da neprestano osvaja nove naraštaje starim zvukom, činjenice govore da prodaja širom sveta opada. Razlog je delom taj što veliki prodajni lanci smanjuju prostor na policama rezervisan za kompakt diskove. Sve više prodaje ide preko interneta, a mladi fanovi su upravo ti koji žele da nabavljaju muziku u digitalnom formatu, preko svetske mreže. Na kraju je poklekao i muzički dinosaurus.
Prvi ugovor sklopljen je s provajderom mobilne telefonije Verizon Wireless o distribuciji pesama u verziji za mobilne telefone. Drugi ugovor sklopljen je s kompanijom Rhino Entertainment, koja će biti zadužena za tržišno pozicioniranje digitalnog kataloga benda. Rhino Entertainment najavljuje da će pored Verizon Wireless-a u distribuciji pesama preko interneta učestvovati i drugi servisi digitalne muzike, uključujući i iTunes.
Među autorima i bendovima koji se još uvek nisu povinovali trendu digitalizacije najveći su svakako „Bitlsi“. Velike izdavačke kuće započele su novi rat kako bi na vreme produžile ili obnovile ugovore s vlasnicima prava, ali i kako bi konkurenciji preuzele neke od zlatnih koka. Distribucijom muzike preko interneta otvoreno je ogromno novo tržište, a oni koji ne žele da se prodaju na ovaj nov način, ne mogu više da računaju da će to nadoknaditi prodajom nosača zvuka, jer njihova muzika već kruži svetskom mrežom, ali ilegalnim putevima.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

internetkoncertled zeppelinmuzika
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Stefan Savović

    Pozdrav! Članak ti je super, nemam reči. Mogao si i bolje, ali je dobar. Pozdrav iz Banjaluke za tebe!