Džez-rok na skandinavski način

Muzičke legende iz vremena velike popularnosti fusion jazz-a ne posustaju. Posle raspada najuticajnijih sastava iz 70-ih i 80-ih, većina ih je otpočela sopstvene karijere, ali sada u modu ponovo ulaze supergrupe.
Kada je 1984. gitarista Džon Meklaflin odlučio da ponovo okupi Mahavishnu Orchestra, pozvao je Jonasa Helborga kao novog basistu. Tako je mladi Šveđanin dobio priliku da zameni Rika Lerda i Ralfa Armstronga. To je bio definitivan Helborgov proboj u vrh. U Mahavishnu-u je ostao do samog kraja, do konačnog raspada benda 1988. Stekavši ime uz Meklaflina, Kobama i drugove, seli se u Njujork, gde osniva sopstveni bend i započinje saradnju s brojnim muzičarima.
Godine 2007. novim projektom se vraća u domovinu i osniva švedsku supergrupu Art Metal. Na albumu „Vyakhyan – kar“, koji se pojavio 18. septembra u izdanju Bardo Records-a, pored Helborga sviraju i čuvena braća Johanson, Jens (klavijature) i Anders (bubanj), s kojima je već sarađivao tokom devedesetih, Matijas Ia Eklund (gitara) i Selvaganeš (kandžiri, vrsta indijskih perkusija) kao jedini član benda koji nije Šveđanin. Snimanju albuma prethodila je mini-turneja po severnoj i zapadnoj Evropi. Turneju je zapravo odsvirao Art Metal trio, iz koga se naknadno razvila ideja o albumu. Na turneji su s Helborgom nastupali Matijas Ia Eklund i Zoltan Šors, bubnjar rođen u Mađarskoj, danas jedan od najtraženijih muzičara u Švedskoj.
Neupućenima može delovati čudno činjenica da jedan džez-rok basista srednje generacije svoj novi projekat nazove Art Metal, ali većina članova novog benda se, pored džeza, u svojoj karijeri bavila i hevi metal muzikom. Matijas Ia Eklund je lider benda Freak Kitchen, braća Johanson su, između ostalih, svirala s Ingvijem Malmstinom, a Zoltan Šors je bio dugogodišnji član sastava The Flower Kings. Album „Vyakhyan – kar“ ipak nema mnogo veze s hevi metalom. U pitanju je moderna džez-rok svirka s jakim uticajem karnatake, klasične muzike južne Indije. Grupa dokazanih vrsnih muzičara potvrdila je još jednom da su granice u savremenoj muzici nepotrebne, a Švedska je učvrstila svoju poziciju u samom vrhu svetske muzičke scene.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

art metaldzez rokdzon meklaflinfusion jazz
Komentari (0)
Dodaj komentar