Džon Meklaflin u Beogradu

Gitarista Džon Meklaflin održaće koncert u Domu sindikata 16. maja. Ovaj engleski fjužn gitarista izazvao je interesovanje muzičke javnosti kao član električne džez-fjužn grupe Majlsa Dejvisa (Miles Davis) krajem šezdesetih godina prošlog veka. Mnogi ga smatraju jednim od najuticajnijih i tehnički najboljih gitarista svih vremena, koji je ovladao izuzetno velikim rasponom stilova i žanrova, među kojima su džez, indijska klasična muzika i fjužn. U nekim od svojih akustičih perioda koristio je i elemente flamenko muzike.
Mahavišnu Džon Meklaflin (Mahavishnu John McLaughlin) rođen je u januaru 1942. godine u Donkasteru, Jorkšir, Engleska. Iako je karijeru započeo sredinom šezdesetih u Engleskoj, uspeh doživljava tek krajem iste decenije, kada se preselio u Ameriku. S Majlsom Dejvisom je snimio šest albuma: „In A Silent Way“, „Bitches Brew“ (na kom postoji i pesma koju je Majls posvetio njemu), „On The Corner“, „Big Fun“, „A Tribute to Jack Johnson“ i kasnije „Live-Evil“.
Reputacija koju je stekao kao izvrstan muzičar tokom šezdesetih donela mu je saradnju s grupom „The Rolling Stones“, Larijem Korijelom (Larry Coryell), Vejnom Šorterom (Wayne Shorter), Karlom Blej (Carla Bley) i mnogim drugim muzičarima. Sedamdesetih je sarađivao s Karlosom Santanom (Carlos Santana), koji je, poput njega, bio učenik indijskog duhovnog vođe Šri Činmoja (Sri Chinmoy). Njegov električni bend „Mahavishnu Orchestra“ izvodio je kompleksnu muziku koja je zahtevala tehničko savršenstvo. Bend je spajao eklektični džez i rok s istočnjačkim i indijskim uticajima. Nakon raspada grupe, Meklaflin je radio s bendom Šakti (Shakti), koji se smatra jednim od pionira tzv. muzike sveta (world music).
Godine 1979. Meklaflin je s flamenko gitaristom Pakom de Lusijom (Paco de Lucia) i džez gitaristom Larijem Korijelom osnovao Gitarski trio (Guitar Trio), u kome se podjednako isticala virtuoznost sve trojice muzičara. Krajem osamdesetih snimao je i nastupao s triom u kome su pored njega bili basista Kaj Ekhart (Kai Eckhardt) i fenomenalni perkusionista Trilok Gurtu (Trilok Gurtu).
Njegova svestranost kao muzičara i kompozitora potvrđena je 1986. godine, kada je komponovao Mediteranski koncert (Mediterranean Concerto), čiju orkestraciju je uradio Majkl Gibs (Michael Gibbs). Koncert je premijerno izveden s Filharmonijom Los Anđelesa. Najnoviji projekti ovog gitariste obuhvataju muziku za balet „Lopovi i pesnici“ („Thieves and Poets“) iz 2003. godine, te aranžmane za klasično gitarsko izvođenje omiljenih džez standarda, trostruki edukativni DVD za improvizacije, još jedan DVD gitarskih instrukcija pod nazivom „The Gateway To Rhythm“, kao i najnoviji album – „Industrial Zen“.
U svojoj skoro 40 godina dugoj karijeri Džon Meklaflin je snimio neverovatnih 40 albuma, i to 12 kao solista, a 29 kao član mnogobrojnih grupa. Godine 2007. otpočeo je turneju sa svojim novim džez kvartetom, „The 4th Dimension“, u kome su, pored njega, klavijaturista i bubnjar Geri Hazbend (Gary Husband), basista Ejdrien Feroud (Hadrian Feraud) i bubnjar Mark Mondesir (Mark Mondesir).
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beograddzon meklaflinkoncertimuzikanajave
Komentari (0)
Dodaj komentar