Egzit 08 – drugi dan

Ponovo smo na Tvrđavi. Predstavićemo vam dva dana Egzita, drugi i treći, koji su se, reklo bi se, prilično razlikovali jedan od drugog.
U petak, 11. jula, zabeležena je nešto manja poseta od očekivane, a čini se da je izostao onaj spoj i razmena energije između izvođača i publike. Zvezda večeri svakako je bio osnivač kultnog sastava "The Jam", sjajni Pol Veler (Paul Weller). Pol se pokazao kao odličan i raznovrstan muzičar, menjajući često gitare, a u jednom trenutku je seo i za klavir. Iako je zvučao gotovo savršeno, nedostajao je, kao što sam već napomenuo, taj fluid između bine i publike. Posetioci su svakako uživali, ali nisu previše učestvovali u svirci. To je, naravno, moje mišljenje; meni se tako učinilo, možda grešim.
Pre Velera, na glavnoj bini nastupio je američki bend "Gossip" sa sjajnom pevačicom Bet Dito. Fantastična i neumorna debeljuca odmah je pridobila publiku obradom Ejmi Vajnhaus i pesme "Rehab". Šteta što u tom trenutku nije bilo više publike da prati taj šou. Sve što je falilo do tada nadoknađeno je za vreme nastupa grupe "Primal Scream". I dobra poseta i fenomenalna atmosfera. Momci iz Glazgova pokazali su da je, u poplavi semplova i kompjuterskog zvuka, gitara i dalje glavno muzičko oružje. Treba svakako napomenuti još dva izuzetna nastupa – Ronija Sajza na glavnoj bini, jedan s bendom i već poznatim egzitovcem MC Dynamite-om, a drugi s dvojcem "Skream & Benga ft. Stamina MC".
Priličan problem pravila je velika prašina, naročito na Glavnoj bini, prouzrokovana nesnosnim vrućinama i suvom zemljom. A mi idemo na ostale bine. Fjužn stejdž doneo nam je, između ostalih, sledeća imena – Eva Braun, Kiki Lesandrić, "Smoke ‘n’ Soul", Let 3, "Gentleman". Sjajni Nemac Tilman Oto, poznatiji kao "Gentleman", koji važi za najboljeg rege izvođača van Jamajke, po mnogima je imao najbolji nastup pomenute večeri. Dens arena prikazala je umetnike iz samog vrha te vrste muzike – kanadski di džej "Tiga", belgijski dvojac "2 Many DJ’s", koji je nastupio i u punom, originalnom sastavu kao "Soulwax", kao i verovatno najpoznatiji producent i DJ na svetu, Loren Garnije (Laurent Garnier), koji sija punim sjajem već dve decenije. Stižemo i do Eksploziv stejdža, koji kao zvezde donosi jedan od najpoznatijih britanskih Oi pank bendova – "Sham 69". Tu su i ostali "eksplozivci" – 2 minuta mržnje, "Tea Break", "Nothing Left", "Bite" i drugi.
Sve u svemu, još jedno veče za pamćenje. Sledi subota…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

08egzitexitfestivalmuzikanovi sadpetovaradinska tvrdjavapol veler
Komentari (0)
Dodaj komentar