Egzit 08 – treći dan

Malo-pomalo stigosmo mi do trećeg dana. I to kakvog! Sada je jasno zašto je za taj dan bila najskuplja dnevna karta (3.700 din.)
Subota, 12. jul, ostaće dugo upamćena u istoriji Egzita. Bio je to jedan od onih dana kada se sve poklopilo. Ne znam odakle bih krenuo. U stvari, znam. Velika nepoznanica i svakako najprijatnije iznenađenje za mene. Njujorški multietnički "Gogol Bordello" karneval. Kakva je samo to zabava bila! Mešavina romske muzike, panka, hard kora, regea i čega sve ne još. Gitara, harmonika, trbušasti violinista, prelepe plesačice i gomila pozitivne energije. Sjajan nastup na Glavnoj bini i sjajan prijem kod publike. Sledi žestoka, ali ne preterano melodična holivudska glumica Džulijet Luis i njen bend "Juliette and the Licks". Čista rokačina, pa ko voli – nek izvoli.
Za sledeću najavu potreban je nov pasus, možda i nov članak. Nije mu to bio prvi put da nastupa kod nas, a nakon prošle noći svakako se nadamo da nije ni poslednji. Autentični umetnik, oštar kritičar globalizacije, guru, živa legenda, čovek koji je s porodicom pobegao iz Španije u Francusku da bi njegov otac izbegao smrtnu kaznu, jedan od osnivača nadaleko poznate grupe "Mano Negra". Je li sve rečeno? Ne. Ali svi znamo da je to Manu Čao (Manu Chao). A kakvu je atmosferu napravio na Tvrđavi nemoguće je prepričati. Toliko je bilo lepo da je svima bilo žao kad je došao kraj, a najviše bendu. Spomenuo bih bis i prvu pesmu u tom bloku "Mala Vida". Činilo se da će neko izdahnuti, da li u publici, da li na bini. Sve je delovalo toliko nestvarno, da ja nisam siguran da li se to zapravo i dogodilo. Voleo bih da me neko štipne i probudi iz sna, jer tek planiram da uživam uz Idijote, Patku i Pistolse. Pa ko preživi, neka priča.
Da ne uskratimo ostale. Najbolji dan na Egzitu začinili su na Fjužn stejdžu "Bjesovi", "Block Out" i "Pete Philly and Perquisite". Na Dens areni gledali smo i slušali di džej Brku, Sajmona Stjuarta, zatim sjajne Austrijance "Kruder and Dorfmeister", a sve je to začinio švedski producent i hitmejker Aksvel (Axwell). Na "eksplozivnoj" bini gledali smo "Nekropolis", "Panychida", "Tiamat", "Kozeljnik", "Punished" i druge.
Čuli smo izjave mnogih kritičara i eminentnih ljudi iz sveta muzike, koji hrabro nazivaju ovaj dan jednim od najboljih, ako ne i najboljim, na svim dosadašnjim Egzitima. Ja se ne bih toliko drznuo, jer sam mnoge velike svirke, nažalost, propustio. A ne mogu ni da zamislim da će moji favoriti od nedelje biti u nečemu lošiji. Ne, biće bolji, siguran sam. Zato, čuvajte snagu, punite baterije. Nedelja stiže…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egzitexitfestivalmanu chaomuzikanovi sadpetrovaradinska tvrdjava
Komentari (0)
Dodaj komentar