Gabrijela Čilmi vlasnica najslušanije pesme u 2009. godini

Ponovo se bavimo najboljima u godini koja je za nama. Danas pričamo o zvanično najslušanijim pesmama u 2009. "PRS for Music" je prvi put u istoriji objavio listu 100 najslušanijih pesama u periodu od jedne godine. Ovo je organizacija koja je i osnovana isključivo iz tog razloga, kako bi preciznim brojanjem utvrdila kolika je nadoknada koja se uplaćuje autorima na ime autorskih prava. Kako to nestvarno i daleko zvuči kada su u pitanju ovi naši prostori.
U saopštenju ove organizacije ne navode se brojevi, ali se jasno vidi da u vrhu liste dominiraju devojke. Šampion za 2009. godinu je pevačica o kojoj smo i mi pisali u superlativima, Gabrijela Čilmi (Gabrielle Cilmi), i njen veliki hit "Sweet About Me". Na drugom mestu je grupa "Coldplay" s veoma popularnom pesmom "Viva La Vida". Treće mesto je veliko iznenađenje. Naime, tu se nalazi hit iz 2000. godine – "The Time Is Now", grupe "Moloko", najviše zahvaljujući čestom puštanju na Sky Sports-u. Četvrta je sjajna i u našoj rubrici toliko puta pominjana Dafi (Duffy) s pesmom "Mercy". Sledi grupa "Take That" ("Shine"), zatim "Girls Aloud" ("The Promise"), pa "Jordin Sparks" ("No Air") i "The Script" ("The Man who Can’t be Moved"). Na devetom mestu su ponovo veliki povratnici, grupa "Take That", ovoga puta s pesmom "Greatest Day". Dakle, dve najslušanije pesme u prvih deset. Svaka čast, očigledno da im Robi Vilijams nije ni potreban. Deseto mesto pripada Dženifer Hadson s pesmom "Spotlight".
Zanimljivo je da je prvi muški solo izvođač tek na jedanaestom mestu (Timbaland). Inače, najviše ulazaka na listu, ukupno po četiri, imaju već spominjani "Take That", zatim Rijana i bend "Sugababes". Tu su i predstavnici stare garde, kao što su Djuk Elington (Duke Ellington) i Kol Porter (Cole Porter). Među prvih sto najslušanijih pesama nalaze se i legendarni hitovi za sva vremena, koji će se, siguran sam, nalaziti tu iz godine u godinu, a to su "Mamma Mia" (grupa "Abba"), "Take On Me" ("A-Ha"), "Bohemian Rhapsody" ("Queen"), "Over the Rainbow" (različitih izvođača) i "In The Summertime" ("Mungo Jerry").
Na kraju, napominjemo da je lista kreirana na osnovu ukupnog broja, koji objedinjuje puštanje, kao i izvođenje preko Interneta, uživo, na televiziji i na radiju. Dakle, sve čestitke Gabrijeli, veliki je to uspeh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

coldplaygabrijela cilmitop-listazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar