Grupa „Duran Duran“ zapalila Beograd

Izvođač: grupa „Duran Duran“ – Sajmon Lebon (Simon LeBon), Džon Tejlor (John Taylor), Rodžer Tejlor (Roger Taylor), Nik Rouds (Nick Rhodes) bez odsutnog Endija Tejlora (Andy Taylor), koga je zamenio Dom Braun (Dom Brown).
Mesto: hala 1 Beogradskog sajma
Datum: utorak, 17. oktobar 2006. godine
Vreme: 20 časova – predgrupa „Laki pingvini“, „Duran Duran“ su nastupili nešto pre 22 časa
Poseta: odlična – nagađa se da je u hali bilo prisutno između 15 i 20 hiljada ljudi
Ocena: 5

Očekivali smo ih u Beogradu pre dvadesetak godina, uvrstili su naš grad u svoju istočnoevropsku turneju tek 25 godina nakon izdavanja prvog albuma, što se moglo videti već pri okupljanju ispred hale 1 Beogradskog sajma te prohladne oktobarske noći. Čekanje pred ulazom na koncert pretvorilo se u susret generacije – prepoznavali su se prijatelji iz školskih klupa koji se nisu videli mnogo godina, staro društvo evociralo je uspomene na dane kada se letovalo u Dubrovniku i Rovinju, drugarice su se prisećale razmenjivanja „Bravo“ postera s omiljenim Britancima na slici i, naravno, oživela je večita podela – Džon ili Sajmon?

Izbor koncertnog prostora uneo je nemir u obožavaoce grupe „Duran Duran“ jer sajamska hala 1 dosad nije bila poznata po dobrom zvuku, ali je ovaj koncert bio odlično tehnički odrađen, tako da je publika izašla prezadovoljna s koncerta. Sama bina, svetlosni efekti i tri ogromna ekrana na kojima su se smenjivale slike koje su odlično dopunjavale zvuk zajedno su odavali utisak da je reč o grupi koja se dobro priprema za nastupe. Koncert je počeo pesmom „Sunrise“ s poslednjeg albuma grupe pod imenom „Astronaut“.

Set lista bi se najbolje mogla opisati kao fuzija novog i starog, a jedina tematska celina bila je nekoliko laganih pesama na koje je publika odgovorila paljenjem upaljača i otvaranjem mobilnih telefona. Devojke iz prvih redova povremeno su razvijale veliki natpis upućen pevaču benda, a nešto smelije obožavateljke penjale su se na ramena svojih partnera pokušavajući da se približe svojim nekadašnjim idolima. Predstavljanje benda izazvalo je potpuno oduševljenje glasom pratećeg vokala – jedne veoma lepe tamnopute dame čije ime nismo uspeli da razaznamo od povika muškog dela publike. Najveći vrisak bio je rezervisan za ime Džona Tejlora, a pevač benda je na kraju upitao publiku da li zna njegovo ime, na šta se halom zaorilo: „Saaajmoon!“

Nakon koncerta grupa se povukla u hotel „Hajat“, odakle je polazak na splav „Lajmlajt“ bio zakazan za 00.30 časova. Žurka na „Lajmlajtu“ bila je do detalja isplanirana još pre mesec dana – od izbora hrane i pića, neminovnog obezbeđenja, pa do boje presvlaka za nameštaj. Ispred „Lajmlajta“ brojna policija se većinom čudila njoj nepoznatim zvezdama i haosu koji izazivaju gde god se pojave, dok sa splava nije izašla njihova miljenica i neosporno najveća zvezda u Srbiji, s kojom su se slikali i veselo razgovarali nekoliko minuta. Ulazak na splav bio je strogo dopušten samo onima koji su bili na spisku, a zvanice su uglavnom bile poznate ličnosti.

Za kraj – set lista:

Sunrise
Hungry like the wolf
Planet Earth
Serious/nice
Union Of The Snake
Come undone
What happens tomorrow
Hold back the rain
Some like it hot / my own way
The Reflex
The Chauffeur
Ordinary world
Save a prayer
A View To A Kill
Notorious
Electric Barbarella
Careless memories
Wild boys

Na bis:
Girls on film
Rio

Koristan link:

  • Oficijelni sajt grupe

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar