Grupa „Gipsy kings“ u Beogradu

Legendarna grupa „Gipsy Kings“ održaće koncert u Beogradskoj areni 1. juna s početkom u 20 časova. „Gipsy Kings“ su najprodavaniji francuski bend svih vremena. Od 1987. godine, kada su izdali internacionalni hit „Bamboleo“, „Gipsy Kings“ dominiraju žanrom world music. Prodali su preko 14 miliona ploča, od čega četiri miliona samo u Americi. Njihova platinasta kompilacija „The Best of the Gipsy Kings“ bila je na svetskim top-listama više od godinu dana.
Otkako postoji, grupu „Gipsy Kings“ čine pevači i gitaristi iz porodice Rejes (Kanut, Nikolas, Pablo i Pačai) i porodice Bljardo (Dijego, Pako i Tonino), koji potiču iz romskih naselja blizu Arla i Monpelijea na jugu Francuske. Lider Nikolas Rejes je sin flamenko pevača Hosea Rejesa, koji je zajedno s Manitasom de Platom prodao milione ploča šezdesetih i sedamdesetih godina. Dinamičan zvuk gitara i strastan način pevanja čine prepoznatljiv stil muzičke tradicije poznatije kao „rumba flamenka“.
Albumi poput „Mosaique“, „Allegria“, „Este Mundo“, „Gipsy Kings Live“, „Love & Liberte“, „Tiera Gitana“, „Cantos de Amor“ i „Volare! The Very Best of Gipsy Kings“ omogućili su dug opstanak ove grupe na svetskim Bilbord top-listama, kao i listama latino i pop muzike. Njihova muzika korišćena je u mnogim filmovima – „Fearless“ Pitera Vira, „The Big Lebowski“ braće Koen i mnogim drugim.
U toku svoje neverovatno uspešne karijere „Gipsy Kings“ su snimili više TV specijala o svojoj karijeri, korenima ciganske i flamenko muzike i bogatom kulturnom nasleđu svojih porodica, koje verno prenose i čuvaju u svojoj muzici. Poslednji album – „Roots“, izdali su 2004. godine, inspirisani boravkom u staroj kamenoj vili u malom gradu na jugu Francuske. Producent albuma nominovanog za nagradu Gremi bio je Kreg Strit, a zanimljivo je da je ovo prvi i jedini album snimljen akustično bez seta bubnjeva, električnih gitara i sintisajzera, što je doprinelo da zvuk bude veoma blizak flamenku i njegovim korenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beograddzipsi kingsflamenkokoncertmuzika
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vesna Filipović

    Ovo je jedini tekst koji sam pročitala koji nudi malo više informacija o grupi, ali i o njihovom radu. Obožavam „Gipsy kings“ i drago mi je da sam imala priliku da pročitam i ovoliko o njima, mada bih želela još, jer ono što oni sviraju je umetnost, prava umetnost koja traje i trajaće.