Koncert sastava „Moscow Art Trio“

Ruski etnodžez sastav „Moscow Art Trio“, u sklopu svoje evropske turneje, gostuje i u Beogradu. U organizaciji Doma omladine Beograda, koncerti će biti održani 22. i 23. oktobra. Za „Moscow Art Trio“ jedan od najvećih izazova bio je da ostvare harmoniju i balans izvorne lepote i jake emocije starih tradicionalnih pesama sa jedne, i njihovog urbanog akademskog obrazovanja sa druge strane. O nesumnjivom uspehu u realizaciji ovih težnji govore stotine koncerata koje je ovaj sastav održao širom sveta. Koncerti u Beogradu deo su ovogodišnje evropske turneje, i na taj način konačno smo uključeni u svetske tokove, kada je reč o vrhunskoj muzici.

Vođa sastava Mikhail Alperin, pijanista, kompozitor i aranžer, rođen u Ukrajini, odrastao u Moldaviji, a zatim i u Moskvi (gde je 1976. i diplomirao na Muzičkoj akademiji), oduvek je težio spajanju džeza i istočnoevropske folk tradicije. Razvijajući ovu ideju, 1980. godine osnovao je „Jazz Quartet“ (prvi moldavijski džez kvartet). Kada je 1990. godine osnovao „Moscow Art Trio“, Mikhail Alperin je razmišljao o ansamblu koji će činiti tri različita muzičara – poput pozorišnog komada u kojem igraju tri različita karaktera. „Svaki član ima sopstveni način izražavanja, ali se na kraju svi oni spajaju u jedinstveni muzički organizam koji ima telo, um i duh“. Da bi osnažio ovaj koncept, Alperin je napravio izbor tri muzičara sa različitim bekgraundom – klasičarskim, džez i tradicionalnim.

Zahvaljujući razumevanju na koje je naišao u dve nemačke izdavačke kuće – JARO i ECM – Mikhail Alperin je uspeo da ostvari gotovo sve svoje muzičke fantazije. Svoje snove ostvarivao je sa mnogim, svetski poznatim muzičarima: John Surman, Vear Vardal, Hans Kristijan Jos Soresen, Braz Brothers, Bulgarian Voices ANGELITE, Huun Huur Tu… Najveći deo ovih fantazija ostvario je upravo kroz „Moscow Art Trio“ (najpre kroz duo sa Arkadijem Šilkloperom, a zatim i u tročlanoj postavi, kada se pridružio i Sergej Starostin).

Arkadij Šilkloper je diplomirao na katedri za francuski rog na Moskovskom konzervatorijumu. Bio je dugogodišnji član čuvenog Boljšoj teatra, a trenutno, osim u sastavu „Moscow Art Trio“, svira i u nacionalnoj filharmoniji. Sergej Starostin je najveći poznavalac ruske folk tradicije. Više od dvadeset godina proveo je sakupljajući stare pesme po čitavoj Rusiji. Pored klarineta, svira i narodne drvene duvačke instrumente. Beogradskoj se publici glasom i muzikom predstavio nastupajući sa grupom „Farlanders“ i sastavom „Volkov Trio“ na prošlogodišnjem „Ring-Ring“ festivalu.

Povodom gostovanja etnodžez sastava „Moscow Art Trio“, u Domu omladine Beograda biće održana i kreativna muzička radionica „Kompleksni pristup muzici“, od 8. do 22. oktobra. „Kreativni pristup muzici“ ima za cilj da omogući stvaraocima slobodu izraza, prevazilaženje žanrovskih konvencija, kao i realizaciju kreativnih ideja. Radionicu će voditi predstavnici različitih aspekata bavljenja muzikom: Dušan Petrović („Plejboj“, „Dvojac bez kormilara“), Spasoje Tufegdžić („Zapis“) i Vladimir Đorđević (DJ). Pored redovnih predavača, na radionici će učestvovati i gosti predavači: Boris Kovač, Vedran Vučić i Ljuba Ninković. Kao specijalni gosti pojaviće se i članovi gostujućeg sastava „Moscow Art Trio“: Mikhail Alperin, Sergej Starostin i Arkadij Šilkloper.

Tokom dvonedeljne radionice polaznici će imati priliku da, uz pomoć predavača bogatog iskustva, kroz praktičan rad prođu sve faze stvaranja u muzici. Kao rezultat „Kreativnog pristupa muzici“ nastaće konkretna muzička dela, koja će biti premijerno izvedena na drugom koncertu sastava „Moscow Art Trio“, 23. oktobra u Beogradu. Kreativna muzička radionica je otvorenog tipa, s tim da prednost imaju pojedinci za muzičkim obrazovanjem, sposobnošću za istraživanje u muzici i timski rad. Broj polaznika je ograničen. Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u radionici u Domu omladine, IV sprat.

Dodatne informacije o „Kreativnom pristupu muzici“, kao i o koncertu sastava „Moscow Art Trio“ mogu se dobiti na telefon 3220-133.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar