Kortni Lov u sporu sa Grolom i Novoselićem oko Kobejnove pesme

Viši sud okruga King u američkoj državi Vašington doneo je još u prvoj polovini juna odluku kojom je presudio u korist udovice frontman-a sastava Nirvana Kurta Kobejna (Kurt Cobain), Kortni Lov (Courtney Love), izdavši nalog kojim se sprečava izdavanje do sada neizdatih pesama koje je Kobejn snimio sa bendom neposredno pre svoje smrti 1994. godine. Kortni Lov i dva preživela člana benda – Dejv Grol (Dave Grohl) i Krist Novoselić, vode sudski spor nad studijskim snimkom ove pesme, potom setom od još 45 neobjavljenih pesama i, konačno, nad pravnim nasledstvom same grupe.

“Borba se vodi oko kontrole nad Nirvana-om”, kaže Voren Rom (Warren Rheaume), advokat Grola i Novoselića, koji žele da ovu pesmu izdaju kao deo kompilacije kojom bi obeležili desetu godišnjicu albuma “Nevermind”. Kortni, sa druge strane, tvrdi da ova pesma nije presudna za uspeh kompilacije i da nije neophodno da bude objavljena. Suđenje je zakazano za 31. decembar 2002 (pa sad nek kaže neko da je srpsko pravosuđe neefikasno!).

Sporna pesma je, inače, izvođena na više koncerata još pred kraj 1993. godine, a takođe i 1995, na koncertima Kortninog sastava Hole. Poznata je pod različitim imenima, uključujući “On the Mountain” i “You’ve Got No Right”. Na kompilaciji, čija je pojava u prodavnicama zakazana za 23. oktobar, zove se “You Know You’re Right”. “Radi se o spektakularnom muzičkom delu”, kaže O. Jejl Luis (O. Yale Lewis), advokat Lovove, i dodaje: “Verovatno jedno od najvažnijih muzičkih dela u dužem periodu”. Ono što Luis prećutkuje, a što se, ipak, može pročitati i iz onoga što je rekao, a može predstavljati i pozadinu celog ovog spora, jeste činjenica da ova pesma može biti i vrlo unosna. Rom je, tako, kompilaciju nazvao “enormno vrednom kolekcijom”.

Džejms Barber (James Barber), menadžer Kortni Lov, tvrdi u sudskim dokumentima da bi album koji uključuje “You Know You’re Right” mogao širom sveta biti prodat u čak 15 miliona primeraka, više i od rekordnog seta “Nevermind”. Bez ove pesme, sa druge strane, tvrdi, on, prodaja bi iznosila jedva petinu tog broja.

Prema sudskim papirima, Kortni Lov pokušava, zapravo, da svojim izlaskom rasformira korporaciju Nirvana LLC, obrazovanu sporazumom dveju strana koje su sada u sporu. U sudskim zabeleškama stoji i da je Kortni, kao obrazloženje, izjavila da je bila “u emotivnom šoku, zbunjena i uzrujana” u vreme kada je potpisala ugovor (neposredno posle Kobejnove smrti) kojim se predviđa da se svi prihodi koje korporacija bude ostvarivala dele na tri jednaka dela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar