Kris Rija osvojio Beograd

Jedan od najpoštovanijih engleskih kantautora, Kris Rija (Chris Rea), održao je 4. marta koncert u Beogradskoj areni – na svoj 57. rođendan. Beogradska publika imala je priliku da prisustvuje jednom nesvakidašnjem koncertu, jer je u mraku hale u kojoj diše više hiljada duša Rija svojim glasom i muzikom napravio prisnu kamernu atmosferu. Izgledalo je kao da smo svi došli na svirku u lokalni bluz kafe, a jedino je virtuoznost izvođača svedočila da prisustvujemo velikom događaju.
Umetnik čija karijera traje punih 30 godina u Beogradu je nastupio s grupom „The Delmonts“ u okviru turneje pod nazivom „The Hofner Bluenotes“. Ovaj gitarista i pevač nedavno je izdao i knjigu istoimenog naziva; u njoj donosi priču o instrumentalnom bendu iz pedesetih – „The Delmonts“, koji se razvio u bluz bend „The Hofner Bluenotes“ tokom šezdesetih.
Koncert je počeo i završio se bez mnogo reči. Rija je vodio dijalog s publikom isključivo kroz tonove svoje gitare i neponovljivim romantičnim glasom. Scenografija je bila vrlo slična – zavesa s natpisom „Hofner Bluenotes“ i mnogo akustičnih gitara koje su visile s tavanice.
Kako je Rija menjao gitare, tako su se ređale i njegove pesme „Where The Blues Come From“, „Josephine“, „Easy Rider“, „Julia“, „Looking For The Summer“, „Shadow of the Fool“ i „I Fell In Love“. Zatim se sve zamračilo, iz snopa crvenog svetla uperenog u centar bine izašao je Rija kao vizija iz pakla i odsvirao prve tonove pesme „The Road to Hell“. Praznine između redova sedišta u parteru popunile su se već posle nekoliko uvodnih pesama, a s ovom pesmom za kraj publika je počela da mahnito igra i skače.
Dobovanje stopala o pod, zvižduci i vikanje vratilo je Riju na binu. Ostao nam je dužan da svojim hrapavim baršunastim glasom otpeva „On The Beach“. Nakon toga posveta životu i radosti življenja (a ko to bolje razume od Rije, koji je pobedio opaku bolest) kroz pesmu „Let’s Dance“ uz promenu dekora na bini. Dobovanje stopalima o pod, vikanje i dozivanje ovoga puta nije uspelo, a ostao nam je dužan toliko mnogo… „Fool If You Think It’s Over“, „I Can Hear Your Heartbeat“, „Auberge“, „The Blue Cafe“, „Driving Home For Christmas“, i što se nas tiče, mogli smo tako do duboko u noć.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradbluzkoncertkris rijamuzika
Komentari (0)
Dodaj komentar