Kristali: Moramo se boriti s tim u glavama

Beogradska pop rok grupa “Kristali” osnovana je 1993. godine i na sceni je preko 20 godina. Od prvobitne postave u bendu su Dejan Gvozden i Marko Orlović, a novi članovi su Bojan Marjanović i Jovan Petrović.

Članovi ovog sastava kažu da je ime optimistično, baš kao i njihova muzika i stav prema životu. “Sve treba da bude jasno, nezamagljeno kao kristal koji je s jedne strane providan, a sa druge oštar i stabilan. Kako godine prolaze ovo ime nam sve više odgovara”, kažu oni.

Na samom početku, pre nego što su se okupili u “Kristalima”, članovi benda svirali su amaterski po školama i klubovima i to raznovrstan repertoar, počev od Ramones-a pa do Rolling Stones-a. Kažu da su još tada želeli da sviraju svoju, a ne tuđu muziku.

Prekretnica je nastala pesmom “Dva metra” za koju su prvo snimili spot, neku vrstu demo varijante, a kasnije su došli do izdavača. Taj period buđenja nove srpske rock scene je inspirisao članove benda i počeli su da se profesionalno bave muzikom. Kako su godine prolazile oni su sazrevali u muzičkom i autorskom smislu. Kažu da sada zvuče najbolje od kako su nastali i ističu: “Radimo tačno ono što treba, ne idemo u improvizacije, navežbani smo i vrlo zadovoljni sa onim što smo do sada postigli”.

Kristali“ iza sebe imaju četiri studijska albuma: Kristali (1994), Dolina ljubavi (1997), Sve što dolazi (2001) i Samo bluz (2013), kao i jedan „live“ album – „Live@Studio 6“ iz 2004. godine.

Kristali su u aprilu ove godine izbacili novi singl „Vreme je“, koji logicno nastavlja jasno definisan stilski izraz kroz kratku formu, izraženu melodiju i jednostavnu harmoniju. Trenutno su u studiju i užurbano rade na novom, petom albumu koji bi trebalo da se pojavi na jesen, a koncertno su ponovo aktivni. Bend se sprema za mini turneju: Nikšić, Podgorica, Novi Sad, Beograd, Užice i Niš.

Posetite zvanični sajt benda Kristali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bendkristalirok muzika
Komentari (0)
Dodaj komentar