Loša: Plavi orkestar je benigna pojava poput ajvara, ćevapa, čovečije ribice…

Grupa Plavi orkestar i danas pravi velike koncerte, skoro trideset godina od raspada Jugoslavije kojom su “žarili i palili”.

– To je suština Plavog orkestra. Pojavimo se na dva sata i ljudi zaborave na probleme. Nekako smo benigna pojava. Kao ajvar, ćevapi, čovečija ribica – govori Saša Lošić Loša, dugogodišnji frontmen jednog od najpopularnijih muzičkih sastava na prostoru ex JU, za hrvatske medije.

U vremenu kada se sve, kako kaže Plavi orkestar, razvodnjava, oni su i dalje ostali prijatelji, a publika željna njihove muzike. I tako više od tri decenije. Brojka je to vredna divljenja, a slave je na aktuelnoj turneji.

Loša se prisetio jednog dolaska u Zagreb pre trideset godina kada je sve počelo.

– Zagreb je bitna karika u istoriji Orkestra. Došli smo vozom iz Sarajeva. Prerano. Oko šest ujutro, a sastanak je bio u devet. I da bi bili kul, sedeli smo u parku, uzeli pljeskavicu i ušli u studio u kom smo svirali demo snimke – govore.

U Sarajevo su se vratili s albumom prodanim u čak 500 hiljada primeraka. Kako kažu, bila je to prava metamorfoza. Od studenata medicine i dizajna do pop-fenomena.

– Znam da sam nekad vadio iz knjiga aforizme i onda ih u WC-u čitao kad sam imao neki intervju da bih ispao pametan. Normalno, zaboravim sve i to ispadne nezgrapno – kaže Loša.

Drugačije, kažu, nisu izgledali ni prvi nastupi. Tako ni prva televizijska izvedba “Suade”. Loša kaže da je bio crven u licu i pravio “neartikulisane” pokrete.

Plavi orkestar će aktuelnu turneju pretvoriti u live album. U pripremi su dve nove pesme, ali i dokumentarna serija o Orkestru koja će doneti brojne odgovore i anegdote.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plavi orkestarsaša lošić loša
Komentari (0)
Dodaj komentar