Maestro Dušan Miladinović (1924-2007)

Jedan od velikana naše ali i svetske muzičke scene, maestro Dušan Miladinović, preminuo je 30. decembra 2007. godine u Lincu (Austrija).
Rođen 20. februara 1924, maestro Miladinović bio je dirigent međunarodnog ugleda, kompozitor i profesor Muzičke akademije u Beogradu, kao i  dugogodišnji dirigent i direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Klavirski je saradnik od 1961. do 1964. Osnivač je Kairske filharmonije. Bio je i šef hora Beogradski madrigalisti, kome je kao prvi dirigent u istoriji dirigovao 1970. godine u Vatikanu, pred papom Pavlom VI, dela srpske duhovne kulture.
Bio je i jedan od retkih dirigenata u svetu koji su dirigovali po mnogima najkomplikovaniju opersku partituru – Turandot, i to napamet, bez partiture na dirigentskom stolu (BEMUS, 1975). Godine 1982. opet je sa svojim horom Beogradski madrigalisti, prvi put posle Oktobarske revolucije, u Sovjetskom Savezu izveo jednu pravoslavnu liturgiju, i to, naravno, Mokranjčevu.
Iako poslednjih godina nije živeo i radio u našoj zemlji, ostavio je dubok i neizbrisiv trag i njegov doprinos razvoju naše kulture bez sumnje je nemerljiv.
Maesto Dušan Miladinović bio je jedan od retkih, ako ne i jedini, koji je u teškim vremenima jednoumlja javno podržavao i  dirigovao dela pravoslavne muzičke kulture, u trenucima kada je to, u najmanju ruku, bilo rizično i veoma hrabro.
Bio je čovek izuzetne muzičke memorije, lakog i sigurnog dirigentskog gesta. Operska i koncertna dela izvodio je s neverovatnom lakoćom i osećanjem za stil. Njegova gostovanja širom sveta, pre svega kao muzičkog pedagoga a potom kao dirigenta, veoma su doprinela poštovanju naše muzičke kulture, posebno srpske duhovne muzike, i kreiranju prave slike i ispravnog mišljenja o našoj zemlji i narodu uopšte.
Za mnoge doprinose našoj kulturi odlikovan je i Ordenom Svetog Save Prvog reda koji je primio iz ruku srpskog patrijarha Pavla. Prošlog meseca, Vlada Srbije donela je rešenje o dodeli nacionalne penzije maestru Dušanu Miladinoviću, posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, koju, nažalost, ovaj umetnik nije dočekao.
Sahrana Dušana Miladinovića obavljena je dostojanstveno, uz najviše počasti, 4. januara 2008. godine na Novom groblju u Beogradu, u Aleji velikana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradski madrigalistiduhovnadusan miladinovicklasicnamuzikasrpska
Komentari (0)
Dodaj komentar