Na drugi pogled: 43. dodela Grammy nagrada

43. po redu dodela nagrada Grammy protekla je u znaku veteranskog rok sastava Steely Dan, koji čine Donald Fejgen (Donald Fagen) i Volter Beker (Walter Becker). “Two Against Nature”, prvi album ovog benda u poslednjih dvadeset godina, dobitnik je čak četiri nagrade. Svakako je najveće iznenađenje što je duet uzeo i pop nagrade: najbolji pop album i najbolje pop izvođenje od strane dueta ili grupe, za singl “Cousin Dupree”. U potonjoj kategoriji, Steely Dan su potukli neuporedivo mlađu konkurenciju: Backstreet Boys, Barenaked Ladies, Coors i ‘N Sync (!!!). “Lepo je dobiti jednu od ovih”, izjavio je Fejgen primajući statuetu.

Kontroverze koje su, na račun tekstova njegovih pesama, u predvečerje dodele nagrada pratile nominacije repera Eminem-a, svoju su kulminaciju, ali i razrešenje dostigle upravo na samoj Grammy svečanosti: Eminem, poznat po svojim eksplicitnim tekstovima, koji su podigli pravu buru u, na Zapadu vrlo razvijenom, lobiju za zaštitu žena i homoseksualaca (jer navodno podstiču nasilje nad ženama i homofobiju) i izazvali talas demonstracija ženskih i gay udruženja u kom god gradu da se reper pojavi, nastupio je ovom prilikom zajednom sa jednim od “bardova” gay pokreta – Eltonom Džonom (Elton John). Njih dvojica su, zagrljena i podignutih ruku, uz nepodeljene ovacije publike, izvela Eminem-ovu pesmu “Stan”, koja govori o poludelom obožavaocu, a predstavljala je i test za cenzore CBS-a, kuće koja je prenosila dodelu nagrada, s obzirom da su čak tri vulgarnosti promakle njihovoj pažnji, mada je Eminem iz teksta za nastup uklonio neke od najproblematičnijih reči.

Naravno, ispred Staples Center-a, u kom se svečanost dodele nagrada odvijala, održane su demonstracije gay pokreta, kojom prilikom je i Elton Džon (kao i danima posle toga) pretrpeo znatne kritike zbog pristanka da nastupi zajedno sa “homofobičnim” reperom. Inače, zanimljivo je da je, baš u vreme dodele Grammy nagrada, u odbranu Eminem-a koji se našao na meti pravog javnog odijuma, ustala i gđa Riči lično, pismom u L. A. Times-u. Madona (Madonna), koja je svoje pismo potpisala sa “Sincerely Yours, Mrs. Ritchie”, tom je prilikom naglasila da joj imponuje agresivnost i politička nekorektnost belog repera, napomenuvši pritom da javni istupi američkog predsednika Džordža Buša mlađeg odišu mnogo “borbenijom” retorikom, pa ga zbog toga, ipak, niko ne napada.

Prilikom samog primanja nagrade za najbolji rap album (u pitanju je “The Marshall Mathers LP”), Eminem je delovao gotovo ponizno: “Hvala svima koji su bili u stanju da zanemare kontroverze koje su pratile ovaj album i da ga vide onakvim kakav jeste. I kakav nije”, izjavio je. On je, takođe, dobio i nagrade za najbolje rap solo izvođenje za “Real Slim Shady” i za najbolje rap izvođenje u duetu ili grupi, zajedno sa svojim “mentorom” Dr. Dre-om, za pesmu “Forgot About Dre”. Dr. Dre je, takođe, dobio i Grammy za produkciju godine.

Inače, snimak pesme “Stan” u zajedničkom izvođenju Eminem-a i Eltona Džona uskoro će se pojaviti u prodaji. Američke radio stanice već su snabdevene promotivnim primercima, a Eminem-ova diskografska kuća navodi da će prihodi od prodaje ovog snimka biti potrošeni u humanitarne svrhe.

Program svečanosti je obuhvatio nastupe umetnike zaista širokog spektra vrlo divergnetnih muzičkih pravaca, od dance orijentisanih mlađanih umetnica (Destiny’s Child, Kristina Aguilera), koje svoje “vizuelne” kvalitete stavljaju u prvi plan, do veterana poput U2. Jedan od vrhunaca večeri svakako je bio nastup Moby-ja, poznatog po iznenađujućim, uvek svežim muzičkim idejama i eksperimentima. Ovoga puta, on je, zajedno sa pevačicom Džil Skot (Jill Scott) i zagonetnom perkusionističkom grupom “Blue Man Group”, napravio obradu pesme “Natural Blues”. Nastupe su imali i ‘N Sync, Mejsi Grej (Macy Gray), Destiny’s Child (koje su za “Say My Name” dobile nagradu za najbolje R&B izvođenje godine), a širok prostor dobila je i, svetskoj publici manje interesantna, country scena (Feit Hil, Bred Peisli, Doli Parton).

Naravno, gotovo da se podrazumeva da je ceo šou otvorila Madona, izvođenjem svog hit singla “Music”.

Domaćin Džon Stjuart (Jon Stewart) gotovo da nikoga od izvođača i nominovanih nije štedeo ironije, pa i podsmeha, šaleći se na račun svega i svih: od sudskih problema Puff Daddy-ja do Eminem-ove seksualnosti. Ali, pravda je ipak zadovoljena. Domaćin je, u jednom trenutku, zaprepašćeno otkrio da se šala “okrenula” na njegov račun: na sceni se, odmah posle jednog bloka reklama, pojavio nepoznati čovek u kaubojskoj odeći, koji je zgrabio Džona za ruku, mumlajući za to vreme nešto na Stjuartov račun. Obezbeđenje je neznanca ubrzo izguralo sa scene, a Stjuart je vođenje programa nastavio u nešto smirenijem maniru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar