Nova evrovizijska glavobolja u Kijevu

Ukrajina baš muku muči oko organizovanja ovogodišnjeg „Evrosonga”. Taman kada su svi pomislili da će nakon nekoliko žutih kartona ukrajinski organizatori uspeti da sve u roku pripreme, desile su se nove neprijatnosti. Čak 21 član tamošnjeg organizacionog tima, koji je bio zadužen za pripremu takmičenja lakih nota, podneo je – ostavku i izdao zvanično saopštenje.

Predstavnici kreativnog tima, koji su bili zaduženi da sve prođe glatko do 31. maja, kada je predviđeno veliko finale, istakli su da su im u decembru prošle godine oduzeta ovlašćenja kada je na čelo organizacionog komiteta došao novi direktor Pavle Gricak, koji je dobio potpunu kontrolu nad svim aspektima „Pesme Evrovizije”.

Interesantno je da se nad sudbinom evropskog takmičenja, na kojem od nedavno učestvuje i predstavnik Australije, posebno zabrinuo „Njujork tajms”, čiji je novinar u tekstu posvećenom ovogodišnjem „Evrosongu” izrazio zabrinutost zbog ozbiljnih teškoća u pripremi za sprovođenje takmičenja, sa kojima se suočava Kijev.

U tekstu, koji su preneli vodeći ruski mediji, navodi se da je konkurs za „Pesmu Evrovizije” godišnje nadmetanje zahvaljujući kojem su karijeru započele mnoge zvezde međunarodnog nivoa, a među njima, navodi američki dnevnik, Selin Dion. Sada je, stoji u tekstu, ovo takmičenje pod znakom pitanja jer su se članovi ukrajinskog tima koji je pripremao „Evrosong” masovno „isključili” iz ove priče. U pozadini je, navodno, neefikasno upravljanje i optužbe za korupciju. Naime, postavljeno je pitanje da li su tenderi za izgradnju paviljona za održavanje takmičenja ispravno organizovani, ali i smeštajni kapaciteti za goste 62. „Pesme Evrovizije”.

Istini za volju, ovogodišnji „Evrosong” je pod znakom pitanja bezmalo od trenutka kada ga je u Kijev „prenela” Džamala, pobedivši u Stokholmu sa kontroverznom pesmom „1944” i kada su mnogi, među njima i zvanični ukrajinski funkcioneri, postavili pitanje finansijske održivosti i opravdanosti ovog muzičkog takmičenja.

Bilo kako bilo, Pavle Gricak je nedavno izjavio da „imaju dovoljno resursa, kako ljudskih tako i materijalno-tehničkih, da se na odgovarajući način pripreme za muzičko takmičenje”, a Evropska radiodifuzna unija (EBU) prijateljski je posavetovala ukrajinskog javnog emitera „da poštuje rokove” uprkos trenutnim problemima. Insistirano je da se planirani događaj održi u maju kako je i predviđeno, a da li će u međuvremenu iskrsnuti još neki problem i dodatno ugroziti održavanje ovogodišnjeg takmičenja, još nije poznato.

(Snežana Čikarić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eurosongKijev
Komentari (0)
Dodaj komentar