Novi album Džimija Hendriksa

Pričati o Džimiju Hendriksu (James Marshall "Jimi" Hendrix), a ne osetiti ogromno strahopoštovanje i neko kovitlanje u stomaku nije moguće. Eto, čak i celih četrdeset godina nakon njegove smrti. Ubeđen sam da je bar devedeset pet procenata onih koji su rešili da nauče da sviraju gitaru to učinilo pod njegovim uticajem. Znam mnoge muzičare s ovih prostora koji u njemu vide idola, a znam i neke koji su u ranoj mladosti promenili svoj "matični" instrument i prebacili se na električnu gitaru upravo kada su čuli Džimijevo sviranje. Jedno je sigurno, takvo muziciranje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.
Ono što je Hendriks ostavio za sobom neprocenjivo je bogatstvo. U svom kratkom radnom veku snimio je sijaset pesama, od kojih su mnoge postale hitovi za sva vremena. Mnoge pesme su zapravo i stigle na red za objavljivanje tek posle njegove smrti. Nakon dva poslednja objavljena posthumna albuma – "First Rays of the New Rising Sun" i "South Saturn Delta" iz 1997, usledila je pauza od celih trinaest godina. Ipak, nedavno smo saznali da postoji još njegovih za nas nepoznatih pesama. U jednom za mene važnom danu, 9. marta, dobili smo novo ovakvo Džimijevo ostvarenje, pod nazivom "Valleys of Neptune". Izdavačka kuća je "Legacy Recordings".
Promotivni singl "Bleeding Heart" slušamo i uživamo u njemu još od početka februara. Na ovom albumu nalazi se dvanaest pesama, od kojih čak sedam do sada nisu nigde objavljivane. Kakvo je samo blago bilo skriveno od javnosti celih 40 godina! Neverovatno. Ali, nikad nije kasno. Pet već poznatih pesama skinute su s albuma "Hey Joe" iz 1966, zatim "Are You Experienced" iz 1967, kao i sa dva posthumno objavljena ostvarenja – "War Heroes" iz 1972. i "Midnight Lightning" iz 1975. Nove pesme nastale su u periodu od 1967. do početka 1970. Inače, neki od kritičara ovo izdanje već proglašavaju jednim od najboljih ove godine. Hrabro, ali svakako zasluženo.
O Hendriksu ne želim previše da pričam. A i nema toliko velikih reči koje bi ga opisale. Njega, verovatno, svako od nas, ma koju muziku slušao, pomalo nosi u duši. Jedan je Hendriks! Na kraju, posetite njegov zvaničan sajt i prisetite se svega što se tiče ove legende. I, naravno, ukoliko već niste, obavezno nabavite novi album.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

džimi hendriksnovi album
Komentari (0)
Dodaj komentar