Novi album „Električnog orgazma“

Često smo se u prošlosti na našem sajtu bavili domaćim rok grupama koje su promenile istoriju na ovim prostorima. Čitave generacije odrastale su i stasavale uz njih. Nisam nikakav nostalgičar, ali mislim da nikada više nećemo praviti tako kvalitetnu muziku kao tih osamdesetih godina prošlog veka. Kada to kažem, mislim na grupe kao što su, recimo, "Partibrejkersi", "Šarlo akrobata", "Idoli", "EKV", "Disciplina kičme", "Električni orgazam"… O svima njima postoji dosta zapisa skrivenih negde u našoj arhivi. Ove poslednje smo sasvim nenamerno, najmanje spominjali. Red je da se to ispravi. A imamo i debeo razlog za to.
Naime, 11. januara 2010. grupa "Električni orgazam" napunila je 30 godina! Kakav jubilej! Pri tom, pesme kao što su "Zlatni papagaj", "Krokodili dolaze" ili "Nebo" nose onu istu poruku i energiju kao i pre tri decenije, a tekstovi su, izgleda, aktuelniji nego ikad. Nebo je još uvek vezano žicom, dok krokodili jedu sve oko sebe, a nekima tate i dalje plaćaju sve račune. E, to se zove vizija.
Kakvi su planovi grupe kada je proslava rođendana u pitanju? Dosta toga je već urađeno. U decembru prošle godine objavljena je prva sveobuhvatna kompilacija grupe, koja sadrži pesme od "Paket aranžmana" pa sve do, zasad poslednjeg studijskog albuma "Harmonajzer" iz 2002. Izdavač je "Croatia Records", a izbor za ovaj dupli CD pod nazivom "The Ultimate Collection" napravio je Miloš Ivanović Kepa, muzički urednik Radija B92. Dva meseca ranije, izdavačka kuća "Dallas Records" izdala je dvostruki živi album "30 godina kasnije – Sedmorica veličanstvenih". Materijal je snimljen oktobra 2008. u Zagrebu, a na bini su se smenjivale sve same legende "novog talasa" – "Orgazam", Vlada Divljan, Pero Lovšin i "Španski borci", "Lačni Franc", Darko Rundek, Jasenko Houra i Davorin Bogović. Pesme "Orgazma" koje su se našle na albumu su "Konobar", "Krokodili dolaze", "Leptir", "Nebo" i "Zlatni papagaj".
E, sad stižemo do verovatno najznačajnije stvari. Novi album ovog legendarnog benda je gotov i očekuje se da će svetlost dana ugledati na proleće. Naziv ovog ostvarenja je "To što vidiš to i jeste", a frontmen grupe Srđan Gojković Gile ga najavljuje kao bitno drugačije od svih do sada. Pauza je zaista bila velika i fanovi su se uželeli novih pesama. Inače, album će biti povratnički za klavijaturistu Ljubomira Đukića. A nama ostaje samo malo da se strpimo. Naravno, i da uživamo u poslednjoj kompilaciji, jer ti hitovi nikada neće zastariti.
Više informacija

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

disciplina kicmeelektrični orgazamidolinovi albumsarlo akrobata
Komentari (0)
Dodaj komentar