Novi album grupe „Coldplay“ prvi u 36 zemalja

Iako ih je nedavno frontmen legendarne grupe "Sex Pistols", ekscentrični Džoni Roten, u svom stilu propisno izvređao, momci iz benda "Coldplay" ne obaziru se mnogo na to. Engleska rok četvorka i dalje niže uspeh za uspehom. Njihov poslednji album – "Viva La Vida", trenutno se nalazi na prvom mestu najbolje prodavanih albuma u 36 zemalja širom sveta, uključujući i Sjedinjene Države, gde se na vrhu nalazi poslednje dve nedelje, i Veliku Britaniju, gde su broj 1 već četiri nedelje.
Njihovo prethodno ostvarenje – "X&Y" iz 2005, bilo je broj 1 u 32 zemlje s ukupno prodatih deset miliona kopija. "Viva La Vida" je u mnogim zemljama nadmašio svog prethodnika kada je u pitanju prodaja u prvoj nedelji, i tako dostigao zlatan i platinast tiraž u 31 državi (SAD, Nemačka i Australija – platinast a Britanija i Kanada – dvostruki platinast). Da uspeh nije trenutan govori podatak da je i u drugoj nedelji prodaja bila odlična (zadržano prvo mesto u Americi, Britaniji, Australiji, Kanadi, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Švedskoj, Švajcarskoj i Novom Zelandu). Kapa dole momcima.
Ovaj album postigao je rekord u "iTunes" prodaji širom sveta u prvoj nedelji. U Americi je u tom periodu bilo 288.000 daunloada, a u prve tri nedelje čak 394.000, što ovaj album čini najprodavanijim digitalnim albumom u ovoj zemlji. Ako je verovati "Nielsen SoundScan"-u, ukupna prodaja u SAD, uključujući sve formate, sada iznosi 1,1 milion primeraka. Nije kraj! U Ujedinjenom Kraljevstvu "Viva La Vida" je najbrže prodavani album godine s više od 600.000 prodatih kopija od trenutka objavljivanja 12. juna.
Grupa "Coldplay", koja je na sceni od 1997. godine, do sada je objavila četiri albuma. Pored dva spominjana tu su još i "Parachutes" iz 2000. i "A Rush of Blood to the Head" iz 2002. Trenutno se nalaze na turneji po Americi, odakle se sele u Japan (9. i 10. avgust), a u septembru prelaze na tlo Evrope. Najbliže nama biće 23. septembra, kada dolaze u Mađarsku. A vi, ako ste fan, znate šta vam je činiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

coldplaykoldplejmuzikanovi albumvesti
Komentari (0)
Dodaj komentar