Novi album grupe „Leb i sol“ nakon 19 godina

Kultni sastav „Leb i sol“, jedan od najpopularnijih u nekadašnjoj Jugoslaviji, objavio je nedavno svoj novi album nakon 19 godina pauze. Naziv albuma je „Itakanataka“. Bend je pojačan Dadom Topićem, ali je ostao bez svog osnivača, Vlatka Stefanovskog. Zbog toga ostaje pitanje koliko je to, zapravo, onaj stari „Leb i sol“ koji poznajemo. Jedan od sadašnjih članova, Bodan Arsovski, na zvaničnoj konferenciji za štampu rekao je da su se u novoj postavi grupe našli svi oni koji su hteli da rade, aludirajući tako na Vlatkovo odsustvo. Očigledno je da odnos između njih, nažalost, nije ostao sasvim zdrav. No, dobro.
Prvi promotivni koncert održaće 20. aprila u Centru „Sava“ u Beogradu s početkom u 21 čas. Cene karata su 1.000, 1.200 i 1.500 dinara. CD se pojavio kod nas i u drugim državama u regionu, a promocijom albuma na tim prostorima bend će se baviti nešto kasnije. Na pomenutoj konferenciji Arsovski je naglasio da od svih bendova koji su napravili „revival“ nijedan nije uspeo da snimi album, što njihov uspeh zapravo čini još većim. Još je kazao da je ovo ostvarenje, u stvari, „Leb i sol za 21. vek“. Osvrnuo se na činjenicu da je još 1978. godine postojala ideja o saradnji s Dadom Topićem, koja se, eto, i dogodila s tridesetak godina zakašnjenja. Sam Dado Topić je rekao da je zadovoljan što je u grupi i otvorio sporno pitanje Balkana. Kako nam reče, do sada se u svetu pričalo o Balkanu kao o nečem dekadentnom i primitivnom. On misli da je album predivan demanti toga i veruje da će svako ko se identifikuje s njim moći da kaže: „Ja sam ponosan što sam s Balkana“.
Album „Itakanataka“ sadrži devet pesama, a već su urađeni spotovi za obradu makedonske narodne pesme „Se zaljubav edno mome“ i za instrumental „Mandarina“. Pored spomenutih Bodana Arsovskog i Dade Topića, sadašnju ekipu čine još i Koki Dimuševski, Dimitar Božikov i Srđan Dunkić. Bend planira da posle nastupa u Centru „Sava“ održi još dvadesetak koncerata, kako smo nekada voleli da kažemo, „od Vardara pa do Triglava“.
Ja lično, naviknut na Vlatkov glas, nakon prvog slušanja, imao sam utisak da se radi o nekom drugom bendu. Ipak, verujem da će biti potrebno vremena da novi materijal „uđe u uši“, kao i da je kvalitet neosporan. A novi glas doneće svakako nešto novo i pozitivno. Zato pozdravimo povratak velikana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

19 godina poslealbumiitakanatakakoncertleb i solmuzikanajavesava centar
Komentari (0)
Dodaj komentar