Ove godine Guča bez kapija i ulaznica

Dragačevski sabor trubača u Guči održaće se od 9. do 13. avgusta, a domaćini su, za 57. izdanje, pripremili značajne novine kako bi unapredili ceo događaj i programe, i povećali broj gostiju.

– Izgrađen je Dom trubača i rešeno pitanje smeštaja orkestara koji učestvuju na finalnom takmičenju. I ove godine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo je 20 miliona za programe i novu saborsku imovinu, ali i obećalo još deset miliona. Na 57. saboru neće biti estradnih pevača, u priredbama su zastupljeni samo tradicionalni sadržaji i zakazani posebni koncerti orkestara Dejana Petrovića i Big benda, Bobana Markovića, Gorana Bregovića i „Bijelog dugmeta”, kao i majstora trube i pobednika prošlogodišnjeg sabora i šampiona Guče Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Saše Krstića, Bojana Ristića, Marka Gligorijevića, Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića – kaže Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora.

Odbor i crkvene vlasti saglasili su se da vrate šatre u portu gučke crkve, gde je pola stoleća bilo središte mnogih saborskih zbivanja s ponudom najraznovrsnije hrane i pića iz ovog kraja, mesto okupljanja čuvenih ličnosti iz zemlje i inostranstva, političara, glumaca, pevača, sportista, privrednika, prijatelja, momaka i devojaka, ljubitelja trube sa svojim porodicama.

– Od ove godine, skidamo i rampe na prilazima Guči. Parking se neće naplaćivati, za razliku od prethodnih sabora. Svi programski sadržaji biće i dalje besplatni. To je rezultat razgovora koji sam ove sedmice obavio sa potpredsednikom vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, profesorom Slobodanom Unkovićem, zamenikom predsednika Nacionalnog saveta za turizam, i Miroljubom Aleksićem, potpredsednikom Privredne komore Srbije, a imam zakazan razgovor sa Ljajićem i crnogorskim ministrom turizma Pavlom Radulovićem o predstavljanju Sabora trubača na crnogorskom primorju – ističe Jolović.

Novina je i dvostruko veći broj predtakmičarskih centara. Održano je prvo predtakmičenje u Knjaževcu, a slede u Boljevcu, Surdulici, Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kovačici, Novom Sadu, Zlatiboru i Prijepolju, kao i za mlade orkestre u Požegi.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

festivalGučatruba
Komentari (0)
Dodaj komentar