Pearl Jam

Poznatu rok grupu „Pearl Jam“ formirali su Džef Ament i Ston Gosard u Sijetlu. Njih dvojica su sa Alenom Vudom bili u bendu „Mother Love Bone“, koji se raspao kada je Vud umro od prevelike doze heroina.

Godine 1991. Ament i Gosard su sa basistom grupe „Soundgarden“, uz veliku pomoć bubnjara grupe „Red Hot Chilli Peppers“, sastavili kvintet, koji će narednih godina prodrmati rok scenu. Zvuk koji su proizvodili bio je mešavina karakterističnih tonova prethodnih bendova, „Soundgarden“, „Mother Love Bone“, „Nirvana UK“, ali i uticaja starijih bendova poput Doors-a i Velvet Underground-a.

Bend je ostvario značajnu saradnju sa puno poznatih rok bendova, budući da je bio sastavljen od njihovih članova. Prvi singlovi, „Alive“ i „Jeremy“, dospeli su na top 10 liste britanskih i američkih popularnih hitova. Sledeći albumi ovog benda imali su mali komercijalni uspeh, najverovatnije usled sukoba članova sa producentskom kućom za koju su radili. Ipak, veliki povratak grupa je doživela 1999. godine s albumom „Last Kiss“, koji je nedelju dana bio na drugom mestu američke top-liste.

„Pearl Jam“ je ipak najpoznatiji po rekordu koji je postavio i oborio u 2000. godini: u dogovoru sa producentskom kućom, 1999. godine grupa je izdala 25 duplih albuma, koji su bili snimljeni na njihovoj turneji po Evropi, a čak pet albuma dospelo je na čuvenu američku Billboard Top 200 chart. Time je postavljen rekord – u jednoj nedelji je pet albuma jednog benda dospelo na ovu listu. Ovaj rekord je oboren posle šest meseci, nakon američke turneje grupe, kada je sedam njenih albuma dospelo na listu u toku jedne nedelje.

U 2002. godini grupa izdaje album „Riot Act“, koji je, za razliku od prethodnog, imao veliki komercijalni uspeh, ali i uspeh kod kritičara. „Pearl Jam“ je trenutno jedna od najpoštovanijih i najpopularnijih američkih hard rok grupa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar